Philippe Léonard: “Meer dan een halfjaar had ik het bijzonder lastig met het feit dat ik nergens meer aan de bak kwam. Ik onderhield toch individueel mijn conditie, in de hoop alsnog iets te vinden. Maar je bent blijkbaar snel vergeten, zo ondervond ik. Ik ben echter blij dat ik goede contacten overhield aan mijn periode aan de top. Onlangs ging ik in Luik iets eten met Fabien Barthez, ik bel nog geregeld met Philippe Christanval en Mathieu Béda. Ook Siramana Dembélé, de beloftetrainer van Standard, zie ik nog vaak.

“Tegenwoordig vul ik, vanuit Frankrijk, mijn tijd met het maken van wekelijkse columns voor La Meuse. Geen grote artikels maar korte opiniestukjes. Niet eenvoudig, want je merkt snel dat zaken uit hun context worden gerukt.

“Verder kom ik vooral tot rust in de nabijheid van mijn gezin, iets waar je tijdens je actieve loopbaan te weinig tijd voor vrijmaakt. Ik profiteer maximaal van die momenten met Julia, die al negen is, en Romeo, die in januari twee wordt.

“Op korte termijn kom ik ook in het bezit van mijn trainersdiploma UEFA A. Daarna wil ik graag de Pro Licencecursus nog volgen. Ik hoef niet onmiddellijk ergens hoofdcoach te worden, je kunt in het begin ook veel opsteken als assistent van een ervaren trainer. Alles is afhankelijk van de opportuniteiten en aanbiedingen, hé. Ik hield wel van de hardheid die ik meemaakte bij Claude Puel, terwijl nu vooral de aanpak van Laurent Blanc bij Bordeaux me boeit: die cohesie, een duidelijke tactische aanpak, de rust die hij uitstraalt. Hij is een man met visie, die de trainingen gebruikt als observatiemomenten. Waarschijnlijk geleerd bij Manchester United van Ferguson.

“Ik ben ook, samen met een vennoot, bezig met de opening van een nieuwscafé in het centrum van Luik. Het is de combinatie van een lifestylecafé, een brasserie en een restaurant. Het is de bedoeling dat ik vooral de zakelijke kant opvolg. Je merkt het, ik leid geen saai leventje.” S

Philippe Léonard is 35. De linkerverdediger speelde voor Sprimont, Standard, AS Monaco, OGC Nice, Standard, Feyenoord en Rapid Boekarest. Hij veroverde van 1994 tot 2006 in totaal 26 caps voor de Rode Duivels. De Luikenaar werd ook kampioen (met Monaco in 1997 en 2000) en won de beker van België met Standard in 1993.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier