De 47-jarige Nederlandse oud-international verlaat na zes prijzen in vijf jaar de rust en voorspelbaarheid van Eindhoven voor de onzekerheid van het Turkse Fenerbahçe.

Na het vertrek van technisch directeur Marcel Brands (56, naar Everton) en hoofd opleiding Pascal Jansen is er nu dus ook succescoach Phillip Cocu die voor een opmerkelijke verhuis zorgt. De gewezen middenvelder aasde eigenlijk wel op een transfer richting Spanje of mogelijk de Premier League.

Cocu besefte al snel dat hij in Eindhoven moeilijk nog beter kon doen. Enkel Guus Hiddink deed het percentagegewijs nog net iets straffer, met 72,8 procent (182 keer winst in 250 wedstrijden), maar Cocu (72,4 procent, 126 zeges in 174 duels) deed toch beter dan de legendarische Rinus Michels (72,0 procent, 175 keer winst in 243 partijen) en Erik Gerets (70,6 procent, 72 zeges in 102 matchen).

Cocu leverde knap werk met de 24e titel uit het clubbestaan, eentje op basis van het collectief, engagement en werkkracht. Iets wat totaal in strijd is met zijn voetbalvisie, want de 101-voudige international dweept met zijn oud-werkgever Barcelona. Verzorgd voetbal staat daarbij voorop, maar bij PSV werd het eerder countervoetbal. Enkel winnen telde.

Fenerbahçe, dat afgelopen seizoen met oud-speler Aykut Kocaman (53) als tweede eindigde achter Galatasaray en de bekerfinale verrassend met 3-2 verloor van Akhisarspor, wordt een totaal ander verhaal. In navolging van Hiddink en Dick Advocaat wordt hij de derde Nederlander die de touwtjes in handen krijgt in Istanboel. De werkgever van Nabil Dirar (ex-Club Brugge) is een van de grootste Turkse clubs, met een heel woelige en fanatieke aanhang. Na meer dan twintig jaar is er echter een nieuwe voorzitter, de 37e in de clubgeschiedenis. Ali Yildirim Koç geldt als bijzonder ambitieus en beschikt over een vermogen van 500 miljoen euro, zijn familieholding zelfs 2 miljard euro. Om straks de CL-voorrondes te overleven en een gooi te doen naar een 20e titel – de laatste dateert van 2014 – voorziet de 51-jarige zakenman direct een kapitaalsinjectie van 100 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier