Werder Bremen is sterk in een knock-outfase.

De Duitse bekerfinale, op 15 mei in het Olympiastadion van Berlijn, wordt een leuke clash. Bayern München is koploper met zeventien deelnames aan de eindstrijd in de DFB-Pokal en veertien zeges, gevolgd door Schalke 04 (11/4) en uittredend winnaar Werder Bremen (10/6). Maar bij die Welt maakten ze nog een ander klassement op, verwijzend naar de laatste twintig jaar. Daarbij kreeg de club die de kwartfinale bereikte een punt, de halve finale twee, de finale drie en de uiteindelijke winnaar vier punten. Alles samen gerekend kwam de ploeg van manager Klaus Allofs uit op 34 eenheden, net voor Bayern München met 32.

Veelzeggend waren dan ook de T-shirts, met als opschrift ‘Pokalfieber, das 10. Mal dabei’, vrij vertaald ‘bekerkoorts, de tiende keer erbij’. Het wordt voor trainer Thomas Schaaf (48) immers zijn negende finale, waarvan hij er al vijf won: als speler in 1991 en 1994, als coach in 1999, 2004 en 2008. Slaagt hij erin straks het sterrengezelschap van Louis van Gaal te verslaan, dan wordt de oud-verdediger alleen recordhouder. “Ach, ik ben wel trots op zo’n prestatie, maar alleen de dag van de finale zelf blijf ik bijzonder en speciaal vinden. Meer moet je daar echt niet achter zoeken”, zo blijft Schaaf zoals altijd heel bescheiden en nederig.

Het lijkt er echter sterk op dat Werder Bremen vooral sterk is in duels die samengaan met een knock-outfase. Het begrip ‘wonder van de Weser’ klinkt ook de Anderlechtfans bekend in de oren. Het 4-4-gelijkspel in de Europa League bij Valencia volstond deze keer niet voor een happy end en plaatsing voor de kwartfinales, maar werd voor de Noord-Duitsers wel gecompenseerd met het ticket voor de DFB-Pokalfinale. Werder Bremen lijkt dus vooral een bekerploeg, want in de Bundesliga komt het team totaal niet in de buurt van de drie te verdelen CL-tickets. De laatste titel dateert ondertussen ook al van 2004. “We pieken misschien nog iets te veel in toernooien”, ervaart ook Allofs. “Het zal er de komende jaren op aan komen ook in competitieverband een constante te halen.”

Arjen Robben loodste in de verlengingen Bayern München, tijdens de halve finale van de DFB-Pokal, voorbij Schalke 04. Werder Bremen was met 2-0 te sterk voor FC Augsburg, waar Jonas De Roeck de hele wedstrijd speelde.

Bayern München leed afgelopen weekend zijn tweede opeenvolgende nederlaag, het eerste thuisverlies in elf maanden. De 1-2-nederlaag tegen VfB Stuttgart zorgt ervoor dat het Schalke 04 van Felix Magath koploper wordt.

Leverkusen zag topschutter Stefan Kiessling (26) uitvallen met een spierscheur in zijn linkerbovenbeen.

Bondscoach Joachim Löw zag af van een in april gepland trainingskamp. In het verleden leidden de extra kosten van de Mannschaft tot veel protest bij de clubs.

Marcell Jansen (24) viel bij HSV uit met een enkelblessure (ligamenten linkergewricht). De WK-deelname van de linkerverdediger komt daarmee in gevaar. Eljero Elia werd geopereerd aan de linkerenkel. Hij kreeg ook een forse geldboete na kritiek op de medische staf.

Oud-international Klaus Augenthaler (52) fungeert minstens tot het einde van het seizoen als coach van derdeklasser Unterhaching. Hij moet het behoud veiligstellen.

Werner Lorant (61) werd aangesteld als nieuwe sportief directeur van vierdeklasser Tennis Borussia Berlin.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Bundesliga zal een club een wedstrijd afwerken zonder eigen fans. FC Köln heeft die twijfelachtige eer voor het duel op 10 april in Hoffenheim. Het moet ook nog een boete ophoesten van 30.000 euro. De club werd op die manier bestraft door de Duitse voetbalbond voor het tot vijf keer toe onsportieve gedrag van de supporters.

International Tobias Weis (24), een middenvelder, verlengde zijn overeenkomst bij 1899 Hoffenheim tot 2012.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier