Geert Broeckaert herinnert zich nog de discussie bij Moeskroen in november 2003. Toenmalig trainer Georges Leekens was niet tevreden over de vooruitgang die nieuwkomer Luigi Pieroni maakte bij de invallers. Eddy Mestdagh had Pieroni opgemerkt, tot grote opluchting van diens manager Eric Depireux. Die laatste had de spits van tweedeklasser Luik – eerder bij de beloften van Standard afgeserveerd met een onvoldoen-de – bij een paar clubs aangeboden, maar vond niemand geïnteresseerd. Bij de invallers van Moeskroen was Pieroni geen uitblinker. Een beetje schuchter, technisch geen kraan en enorme problemen om zijn gewicht onder controle te houden. Net toen Leekens overwoog om hem uit te lenen aan een tweedeklasser, raakte een van zijn spitsen geblesseerd. Zes maanden later had Pieroni 28 keer gescoord, had Leekens zijn systeem aan hem aangepast en kocht Auxerre hem weg.

In vier jaar Frankrijk kon Pieroni geen basisstek afdwingen en vond men hem een technisch beperkte speler. Alleen Guy Roux die hem naar Auxerre en dit jaar naar Lens haalde, geloofde én gelooft nog steeds in hem: “Ik haalde hem op basis van de twintig procent kwaliteiten die ik zag: een spits met scorend vermogen. Aan die andere 80 procent kon gewerkt worden. Ik weet nog dat Pieroni de eerste maanden altijd in het midden stond bij een rondootje, waarbij de spelers de bal in één tijd lieten rondgaan: hij kon dat niet.” Bij Auxerre dwong Pieroni geen basisplaats af, bij Nantes evenmin. Patrick Dessault volgt die laatste ploeg voor L’Equipe: “Wie Nantes kent, heeft nooit begrepen waarom ze hem haalden. Pieroni is een targetman die in de zestien meter op de bal wacht, maar bij Nantes staat academisch mooi combinatievoetbal voorop. Dat beheerste hij niet. Balbeheersing was niet zijn sterkste punt, hij is een statische speler.”

Ook Lens zal hem niet missen, zegt Benoît Dequevauviller die namens Nord-Eclair de rood-gelen volgt: ” Jean-Pierre Papin wil voorin twee snelle spitsen, geen targetman. Dus speelde Pieroni weinig. Wanneer hij eens mocht meedoen, liet hij geen sterke indruk. Heel eerlijk: hij is toch een beetje beperkt voor de Franse eerste klasse. Met twee goeie flankspelers kan hij wel nuttig zijn.” Anderlecht vroeg voor de aankoop geen oude scoutingsrapporten over de jonge Pieroni op. “Die zijn ook nooit gemaakt. Als jonge speler was hij niet meteen het type voetballer waar Anderlecht in geïnteresseerd was”, zegt hoofdscout Werner Deraeve. Nu dus wel: “Door omstandigheden. Je hebt een grote spits nodig. Hij moet voor ons scoren, niet meevoetballen.”

GEERT FOUTRé EN BRUNO GOVERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier