radiojournalist peter vandenbempt en ex-voetballer piet den boer laten afwisselend

hun licht schijnen op de voetbalactualiteit.

Plus Club straalt rust uit

Club heeft na de nederlaag van vorige week de mentaliteit en de weerbaarheid getoond om terug te vechten en punten te pakken tegen clubs waar je altijd moet van winnen als je kampioen wil worden. Wat me vooral opviel, waren de reacties van Clubzijde na de afgelopen wedstrijden. Die geven de indruk dat alles een stuk professioneler en genuanceerder wordt uitgesproken. Ik vond trainer Jacky Mathijssen rustiger reageren dan hij vorig jaar deed, en dat viel me ook al op in zijn reactie na de nederlaag op Gent. Ik denk dat manager Luc Devroe die zelf op afstand blijft en zich niet manifesteert met sterke uitspraken daar invloed op heeft. Hij heeft volgens mij een positieve bijdrage geleverd aan het voorkomen van emo-tionele uitspraken voor of na een wedstrijd. Misschien heeft hij samen met de trainer bedacht dat vorig jaar wat hevig gereageerd werd na sommige wedstrijden, waardoor meteen extra druk op de spelers kwam te liggen. Dat is nu anders. Club gaat een mooi seizoen tegemoet.

Thierry Siquet mag nog even blijven

Thierry Siquet verraste vrijdag vriend en vijand door uit te pakken met drie spitsen, waardoor hij de backs van Standard niet de mogelijkheid gaf mee op te komen. Het bleek, met wat meeval, een gouden zet. Wel stel ik me vragen over de manier van omgaan van bepaalde clubs met hun trainer. Siquet staat onder enorme druk, speelt tegen Standard alles of niets, wint en hoe reageert de manager van de ploeg? Die antwoordt met zo’n cynische humor dat hij nu ook maar de volgende wedstrijd tegen Club Brugge moet winnen. Hij wordt dus, evenals de trainer van Roeselare een paar weken geleden, van week tot week beoordeeld. Dan denk ik: moet dat nu? Ik wens Siquet heel veel sterkte en succes.

Roeselare reageert

Helemaal verbaasd over de zege van Roeselare ben ik niet. Dennis van Wijk heeft een groep overgenomen die uitgekeken was op zijn trainer. Ineens kunnen die zestien spelers weer sneller lopen en harder werken. Ik heb dat zelf ook een paar keer meegemaakt, zo’n trainerswissel: die reactie van de spelers is heel natuurlijk, dat houdt een paar weken aan. Als je dan wel resultaat neerzet, kan de trainerswissel positief uitdraaien, maar deze zege vraagt om bevestiging. Het is niet omdat ze van Mechelen wonnen, dat ik ze uit de degradatiezone zie wegspurten. Ze troffen een kwetsbaar Mechelen op het juiste moment. Overlopen van kwaliteit doet Roeselare niet, maar je mag ze ook niet afschrijven. Het zit ze mee: de afgeweken vrije trap gaat nu wél net binnen.

Min Westerlo heeft een imagoprobleem

Westerlo verdient meer supporters, maar heeft er gemiddeld slechts 4.200. Dat volstaat, vrees ik, op termijn niet om in eerste klasse te blijven. Als je in eerste wil spelen, heb je een groter bereik nodig. Waarom er maar 4.200 zitten, moet eens onderzocht worden. Misschien heb je een grotere club nodig. Maar ik snap de ergernis van Herman Wijnants dat Belgacom voor het uitdelen van centen Westerlo, dat al jaren meespeelt voor de vijfde en zesde plaats, positief voetbalt en een voorbeeld is van stabiliteit, op één lijn zet met Tubeke, dat nog niets bewezen heeft in eerste klasse en er misschien na één jaar al weer uit gaat. Belgacom berekent de centen die het geeft, op het aantal toeschouwers: krijgt Westerlo meer publiek, dan vangen ze meer centen.

Het punt is: Westerlo heeft een imagoprobleem. Ze presenteren zich onbewust altijd een beetje als underdog, missen een stuk brutaliteit en grootspraak. Misschien moeten ze eens opteren voor nieuwe spelers met een speciaal kapsel en straffe uitspraken. Dat speelt een rol qua herkenbaarheid. Nu zijn ze te veel de lieve ploeg uit de Kempen: nuchter, zoals het daar hoort.

Standard moet opletten met roteren

Als ex-speler weet ik dat een rotatiesysteem enkel werkt wanneer je punten pakt. In dat opzicht kan ik me voorstellen dat de sfeer in de kleedkamer van Standard op dit moment niet goed is, dat bepaalde spelers niet tevreden zijn, en zich afvragen waarom ze de ene week daar spelen, en volgende week op een andere plek. Om die vraagtekens weg te werken, moet Standard dringend punten pakken. LaszloBölöni staat voor moeilijke weken.

Germinal Beerschot krijgt het moeilijk

Na een dramatisch slechte zondagavondwedstrijd vrees ik dat Germinal Beerschot het moeilijk krijgt omdat ze de aanvallende kracht van vorig seizoen missen. Als je alleen met een hard werkende Malki voorin speelt, kan je nooit de lange bal hanteren. Als je daarbij ook de zijkanten niet gebruikt en je hebt op het middenveld twee momentvoetballers als Fadiga en Haroun die allebei de bal in de voet vragen en niet diep gaan, krijg je problemen en is het niet vreemd dat je maar acht goals maakt. Als iemand als Fadiga, die zelf zijn momenten kiest, niet in de wedstrijd zit, speel je bovendien al snel met tien. Vreemd vond ik ook dat bij een 2-1-achterstand Kevin Vandenbergh, Tosin Dosunmu en Paul Kpaka op de bank bleven. Als Beerschot zo blijft spelen, komen ze te kort voor de linkerkolom en belanden ze bij de acht, negen ploegen die tegen degradatie strijden.

opgetekend door geert foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier