Pieter-Jan Hannes, de 21-jarige profatleet uit Heverlee, werd vorig jaar Europees kampioen bij de beloften op de 1500 meter én in het veldlopen. De geboren Antwerpenaar staat momenteel vierde op de ranglijst, maar gaat op het EK in Zürich (12-17 augustus) resoluut voor het podium.

Dinsdag 29 juli 03:22

“Nu al wakker! Mocht ik niet in een hoogtetent slapen, dan bleef ik zeker nog een paar uurtjes liggen, maar zo’n ding is een aanslag op het lichaam. Als de temperatuur buiten dertig graden bedraagt, wat we de voorbije dagen toch een paar keer meegemaakt hebben, dan is het in de hoogtetent nog eens tien graden warmer. Door de hitte blijft het uitgezwete en uitgeademde vocht hangen, waarna het langs de zijpanelen naar beneden begint te sijpelen. Ik heb absoluut een koude douche nodig, daarna nog even naar het toilet en toch nog wat proberen te slapen.

05:10

“Ik moet alweer naar het toilet. Buiten begint het stilaan af te koelen, de temperatuur in mijn tentje is tot 35 graden gezakt. Beter dan 40 graden, zeker?

09:03

Na zo’n helse nacht zijn er maar twee redenen om nu al op te staan: of de dopingcontroleur staat voor de deur, of mijn maag plakt tegen mijn rug van de honger. Het wordt een ontbijtje, dat bestaat uit haver en koffie, want zonder ben ik ‘geen mens’.

10:30

Een duurloopje om de hoek. Als een echte jogger trippel ik naar boven, eerst de spierpijn van de training van de dag ervoor proberen weg te werken. Tijdens de afdaling naar het Arboretum komt de vaart erin, ik laat mijn snelheid op geen enkel moment meer zakken. Via de Zoete Waters en de Kapelberg – ‘mijn Stelvio’ – keer ik terug via het Heverleebos of het Meerdaalwoud.

12:30

Zoals elke wetenschapper zal beamen: de lunch is heilig. Alhoewel: mag ik mezelf eigenlijk nog wetenschapper noemen? Ik studeer nog altijd Chemie in Leuven, maar het aantal uren dat ik de voorbije jaren in het labo doorbracht was heel miniem. (lacht) Te druk, te veel op stage. In januari hoop ik toch mijn bachelor te halen.

15:00

Een fotoshoot tussen de soep en de patatten. Mediageil, niet?

16:00

Loslopen met trailloper Steven Pauwels en onze ‘mini’, Stijn Baeten, gevolgd door een paar uur stabiliteits- en krachtoefeningen en snelheidstraining – 4 x 120 meter – rond het sportkot in Leuven. Eigenlijk zouden we die training in ongeveer twee uur en dertig minuten moeten afwerken, maar we leven nog altijd op het ritme van onze trainingsstage in Font-Romeu.

19:30

Het diner is vandaag een samenraapsel van zowat alles dat ik nog in de koelkast kon vinden. Ik zou heel graag willen winkelen of koken, maar de tijd is veel te beperkt.

20:00

Tijd om opnieuw in mijn tent te duiken. Gelukkig zijn er nog boeken en computers om de tijd te doden, anders zouden die drie kubieke meter pas écht een hel zijn. ?

DOOR CHRIS TETAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier