1Je bent vorige week vader geworden. Hoe vier je dat in een Waalse club die eigendom is van een Noord-Franse club? Met een bak Ricard?

Pieterjan Monteyne: “Neen. (lacht) Om te tonen dat ik gelukkig ben met een flinke dochter, kocht ik gewoon wat patisserie met wat fruitsap. De voorbije jaren trakteerde ik wel eens met cava of champagne, maar deze trainer (Rachid Chihab, nvdr) heeft dat liever niet. Alcohol voor een topsporter is uit den boze. Wetenschappelijke studies tonen aan dat het slecht is voor onder meer de recuperatie. Onze coach is op dat vlak heel professioneel en houdt vast aan die principes. De groep volgt hem daarin. Hij komt uit de jeugdopleiding van Lille en trekt die lijn door naar onze ploeg. Alle jongens uit het opleidingscentrum zijn er ook mee opgegroeid. Vorige week gingen we met zijn allen iets eten – in een week voor een competitievrij weekend dus – en dat is vrij sober verlopen.”

2Je bent de enige Belg in de basis. Hoe verweer je je als ‘petit belge’ tegen de Belgenmoppen van de Fransen? Door in de kleedkamer de FIFA-ranking uit te hangen, waarop België vijfde staat en Frankrijk tiende?

“De feiten zijn er natuurlijk (lacht), maar ik heb mij nog niet op die manier moeten verdedigen. Ik merk wel dat de Fransen heel chauvinistisch zijn. Als Frankrijk op het WK speelt, dan telt op dat moment alleen dat. Die leven daar enorm in mee.

“Toch is het hier zeker niet ‘de Fransen tegen de Belgen’. Onze integratie valt zelfs goed mee. Ik heb niet het gevoel dat zij op ons neerkijken en ik merk ook niet dat er met ons gelachen wordt. Misschien hoor ik het niet of wil ik het niet zien. Maar ik voel mij, wat de moppen betreft, niet specifiek geviseerd. Wij, Belgen, krijgen het nodige respect. Dat is uiteraard wederzijds. De sfeer is in het algemeen ook goed, zeker omdat de resultaten prima zijn.”

3De reden dat er niet méér Belgen bij Royal Mouscron-Peruwelz spelen, is volgens Lille dat goeie Belgen te duur zijn. Ben je een goedkope Belg?

“Dat weet ik niet. Bij Mons had ik een heel goed contract. Maar als je degradeert, is het tegenwoordig op mijn leeftijd niet vanzelfsprekend om op het hoogste niveau aan de slag te blijven. Je staat niet in de sterkste positie en je moet je aanpassen aan de markt. Toch ben ik tevreden met het contract van een jaar dat Moeskroen mij aanbood. Na twee, drie dagen was het in orde. Dat zegt veel.

“Ik wist het niet op voorhand, maar ik ben hier bovendien in een heel aangename en frivole ploeg terechtgekomen. Ik word meegezogen in dat jeugdig enthousiasme en beleef weer veel plezier aan het voetbal. Dat merk je ook aan mijn spel. Ik vind dat ook een belangrijk aspect.”

4RMP staat tweede. Wat verkies je: kampioen worden en daarna stoppen met voetballen of play-off 2 spelen, blijven voetballen en ooit Raymond Mommens voorbijsteken als speler met de meeste wedstrijden in eerste – hij heeft er 614 op zijn naam staan, jij nu 411?

“Geen gemakkelijke keuze. Een prijs pakken is fantastisch. Na de bekerwinst met Germinal Beerschot nu de titel met Moeskroen veroveren, zou een geweldige climax voor mijn carrière zijn. Maar stoppen op mijn 32e zou ik te vroeg vinden. Ook omdat kampioen worden wellicht niet realistisch is, kies ik om nog enkele jaren op het hoogste niveau mee te draaien.”

5Je woont in Antwerpen en voetbalt sinds 2011 in Henegouwen. Wat leerde je intussen over Wallonië dat Bart De Wever niet weet?

“Ik weet niet of hij dat niet weet, maar de mensen in Wallonië zijn echt heel vriendelijk, joviaal en gastvrij. Ik voelde mij er meteen welkom en kreeg veel respect. Daar houd ik echt een heel positief gevoel aan over.”

Pieterjan Monteyne (31) is de vaste linksachter van RMP. Ervoor voetbalde hij voor SV Roeselare, Germinal Beerschot en RAEC Mons.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Pieterjan Monteyne ” De mensen in Wallonië zijn echt heel vriendelijk, joviaal en gastvrij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier