In zijn onlangs verschenen boek Gele Koorts legt Michael Rasmussen nogmaals de dopingcultuur van het wielrennen in het eerste deel van de jaren 2000 pijnlijk gedetailleerd bloot. Die diepe verwevenheid van verboden middelen met het peloton is sinds de invoering van het biologisch paspoort in 2008 verminderd, maar intussen drijft een ander probleem boven: het gebruik, of beter misbruik, van pijnstillers.

Al in oktober 2012 trok Taylor Phinney aan de alarmbel. De Amerikaan getuigde over hoe pain killers als Tramadol en Tylenol gemeengoed zijn, net als het oppeppende cafeïne. Volgens de BMC-renner nemen veel renners tot vijftien pillen per dag, en in de finale van koersen ook zogenaamde finish bottles, bidons volgestouwd met pijnstillers en cafeïne. “Die maken sommigen tureluurs, misselijk en duizelig.”

Omega Pharma – Quick-Steprenner Nikolas Maes kaartte via Twitter hetzelfde probleem aan na de Brussels Cycling Classic in september: “Voorstel aan UCI: pas vanaf bepaalde koerszwaartegraad cafeïne toelaten! #nerveuspeloton #valpartijen.”

Ook in de Tourspecial van Sport/Wielermagazine bevestigde Belkinrenner Bauke Mollema eerder dit jaar Phinneys verhaal: “Ik hoor slechte zaken over die pijnstillers, zeker over de zware zoals Tramadol. Die zouden het reactievermogen beïnvloeden (wat via wetenschappelijke studies in de VS al bewezen is, nvdr). Dat is gevaarlijk en de reden waarom sommige valpartijen ontstaan. Er gaan geruchten dat bij een bepaalde ploeg (Euskaltel wordt genoemd, nvdr) veel Tramadol gebruikt wordt. Dat is net een team waarvan je denkt: hun renners veroorzaken vaak een valpartij.”

Dat het gebruik van de (voorlopig niet-verboden) pijnstillers als Tramadol wijdverbreid is, bevestigde onlangs ook het wereldantidopingagentschap WADA: “In een significant gedeelte van de urinestalen botsen we op sporen van dat middel.”

Uit anonieme getuigenissen blijkt zelfs dat veel renners verslaafd zijn en Tramadol ook tijdens trainingen slikken, om de scherpste kantjes van de pijn weg te vijlen en nog dieper te kunnen gaan. Om die reden zijn die pijnstillers volgens Prentice Steffen, dokter van WorldTourploeg Garmin-Sharp, ook prestatiebevorderend. “Licht weliswaar – als een bloedtransfusie op de dopingschaal een tien is, dan zijn pijnstillers een twee – maar ze sorteren wel hetzelfde effect als corticosteroïden of amfetamines.”

Niet toevallig staat Tramadol sinds 2012 op de Monitored List van het WADA, waardoor de wereldantidopingautoriteit het gebruik nauwlettend in de gaten houdt. Prentice Steffen wil via de MPCC, de beweging voor een proper wielrennen waarvan een groot deel van de wielerploegen ondertussen lid is, het WADA er echter toe bewegen om Tramadol op de lijst met verboden middelen te zetten, zowel tijdens als buiten competitie.

Steffen kreeg daarvoor onlangs ook de steun van Team Sky. Nochtans is de Britse ploeg geen lid van de MPCC en gaf dokter Allan Farrell zelfs toe dat ook zijn renners al Tramadol toegediend kregen. “Ik wil dat in mijn ploeg ook blijven doen, maar zoals in het verleden alleen om strikt medische redenen, als een renner écht pijn heeft wegens een blessure of ontsteking.” Dat moet volgens Farrell mogelijk zijn via het TUE-systeem (Therapeutic Use Exemption), maar dan moeten die renners wel een koersverbod van acht dagen krijgen, dezelfde maatregel die de MPCC haar leden oplegt bij het gebruik van corticosteroïden.

Het WADA liet al officieel weten dat Tramadol een van de prioriteiten van zijn List Expert Group blijft en dat het gebruik/misbruik van de pijnstiller in 2014 strikt gevolgd zal worden.

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier