Wat spookt Adrian Mutu uit?

Het wederoptreden van Adrian Mutu (31) op 10 januari tegen AS Bari ging niet onopgemerkt voorbij. De Roemeen scoorde en werkte hard in steun van Alberto Gilardino. Maar naderhand bleken in het lichaam van de Fiorentinaspits sporen te zijn aangetroffen van sibutramine, een medicament dat al sinds 2006 op de verboden lijst staat. Het gaat om een middel tegen zwaarlijvigheid, dat ook de bloeddruk kan verhogen.

Op 29 januari werd de international preventief geschorst door het Italiaanse antidopingagentschap CONI. Ondertussen verklaarde de speler dat hij per ongeluk een vermageringspil van zijn moeder Rodica inslikte, terwijl hij een ander medicament wilde nemen. De moeder van Mutu bevestigde dat verhaal in het programma Telesport. Maar ze liet daarbij een voorschrift zien dat aangeeft dat het om een natuurlijk middel gaat, dat geen sibutramine bevat.

Hoe het zal aflopen, is nog niet duidelijk. Maar voor het gebruik van dit middel riskeert Mutu een schorsing van maximaal een jaar. Indien men oordeelt dat er sprake is van een recidive – bij een test bij Chelsea, zijn toenmalige club, bleek hij in 2004 cocaïne te hebben gebruikt – kan hij vier jaar schorsing krijgen. Toen bekende de Roemeen dadelijk dat hij aan het verboden spul had gezeten om zijn seksuele prestaties te verbeteren. De Engelse voetbalbond schorste hem toen voor zeven maanden. Chelsea zette Mutu ook aan de deur. Maar volgens eerdere rechtspraak houdt dit niet automatisch in dat men nu kan zeggen dat hij een recidivist is.

De Engelse club had toen trouwens genoeg van zijn fratsen. Mutu was op enkele maanden tijd betrokken bij een duister verkeersongeval, had Londen ontvlucht om op stage te gaan met de nationale ploeg en vertolkte zelfs een rolletje in een pornofilm van een Roemeense playmate. Ook de zaak rond de 17 miljoen euro die Chelsea van hem eist omdat hij ondanks zijn ontslag zijn contract eenzijdig zou hebben verbroken, loopt nog altijd.

AC Milanspits Marco Borriello werd na een botsing met Raimondi (Livorno) overgebracht naar het ziekenhuis. Er werden geen ernstige letsels vastgesteld.

Alberto Zaccheroni is bij Juventus als coach de vervanger van Ciro Ferrara, die na 251 dagen en een nieuwe nederlaag in de Italiaanse beker aan de deur werd gezet. Middenvelder Claudio Marchisio liep een verrekking op in de rechterbil en moet drie weken langs de kant blijven.

Wesley Sneijder (Inter), die in de stadsderby tegen Milan werd uitgesloten omdat hij ironisch applaudisseerde voor de scheidsrechter, werd voor twee wedstrijden geschorst. Marco Materazzi, die het veld opkwam met een masker van Silvio Berlusconi – waarover een verslag werd opgemaakt door een bondsafgevaardigde – kreeg een gele kaart voor onwelvoeglijk gedrag.

Cristian Ledesma hoopte, naar het voorbeeld van zijn ex-teamgenoot Goran Pandev een maand geleden, gratis te kunnen vertrekken bij Lazio. Het arbitragecollege van de profliga verwierp echter de aanvraag van de Argentijnse middenvelder, omdat het vond dat de club zich correct had gedragen. Het bestuur kondigde de komst aan van de Deense rechtsachter van Aarhus AGF, Jakob Poulsen (27), maar die tekende nog niet. Tegelijk ontkende Lazio ook dat de Uruguayaanse middenvelder Sebastián Eguren (28) wordt gehuurd van Villarreal, hoewel de Spaanse club dat wel officieel aankondigde.

Resultaten kwartfinales Coppa Italia: Fiorentina-Lazio 3-2, Inter-Juventus 2-1, Milan-Udinese 0-1, Roma-Catania 1-0. In de halve finales, met heen- en terugwedstrijden, gaat het voor de TIM Cup tussen Fiorentina en Inter en AS Roma en Udinese.

AS Bari, met alweer erg sterke Jean-François Gillet vernederde Palermo met 4-2. Gaby Mudingayi hervond zijn basisplaats bij Bologna, dat 1-1 gelijkspeelde tegen Chievo.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier