Als je tankt, mik je dan op het eind altijd naar een ronde som op de pomp?

( lacht) “Ja, hoewel ik meestal nochtans met Bancontact betaal en dat dus niet zoveel uitmaakt. Ik vul ongeveer twee keer per week mijn tank. Sinds iets meer dan een jaar woon ik in Kortessem, bij Hasselt. Dat ligt op ongeveer zestig kilometer van Kerkrade. Elke rit zit ik min of meer een uur in de wagen.”

Wat vind je de meest lastige helling om met de fiets op te rijden?

“Toen ik nog bij Club Luik keepte, speelden we ooit eens een toernooi in Geraardsbergen. We trokken die dag ook even naar het centrum en wandelden De Muur op. Dat vond ik te voet al enorm lastig. Met de fiets zou het helemaal mislopen, denk ik. Ik rijd daar enkel af en toe eens mee voor het plezier, met mijn vriendin Lien en met Fleur, ons dochtertje van twee.”

Wie is in de Bijbel de verrader van Jezus?

“Geen idee. Mijn eerste en plechtige communie heb ik gedaan, maar sindsdien zag ik enkel nog bij gelegenheden de binnenkant van een kerk. Laat ons zeggen dat ik niet echt een mening heb over God.”

Welke knappe madam is voor jou een beetje God?

“Ik ben nogal in de ban van Jessica Simpson.”

Je zit al sinds 2005 bij Roda. Wat blijft na al die jaren de meest hatelijke Hollandse gewoonte?

“Dat ze hier over alles pindasaus gieten. Over satés bijvoorbeeld. Nederlanders noemen het fantastisch, ik vind het absoluut niet lekker. Op de club staat er regelmatig een potje bij het eten, ik loop dat telkens voorbij. Tegenwoordig heb je zelfs pindapasta, voor op de boterham. Ik krijg het echt niet naar binnen.”

Heb je tuinkabouters?

“Nee, we hebben pas gebouwd en onze tuin is nog niet in orde. Op dit moment ligt er enkel nog maar een gazon. Rondom het gras is alles wat proper gemaakt en staat er een omheining, maar verder zitten we nog niet. We zijn wel van plan om die volledig aan te leggen. Of beter: om dat te laten doen. Zelf vind ik daar niet echt de tijd voor en ik heb er ook geen verstand van. Het onderhoud, daar wil ik me wel mee bezighouden. Je kunt daar je gedachten eens mee verzetten.

“Tijdens de bouw bleef ik ver weg van alle werkzaamheden. Met mijn beroep vond ik het niet echt aangewezen om daar klusjes op te knappen. Mijn ouders volgden alles een beetje op. Zelfs bij het aanleggen van de elektriciteit hielp ik niet. Ik heb nochtans een A2-diploma. Maar de leerstof zit niet meer vers in het geheugen. Toen ik op onze plannen de schema’s zag, herkende ik hier en daar wel een symbool, maar daar bleef het bij.

“Op school deed ik de elektrische vakken trouwens niet graag. Ik had die richting gekozen om vanaf mijn achttiende een diploma in handen te hebben waarmee ik onmiddellijk iets specifieks kon doen als mijn voetbalcarrière in het water zou vallen. Wie enkel de moderne heeft afgewerkt, moet eigenlijk eerst nog voortstuderen vooraleer hij aan de slag kan. Dat zag ik niet echt zitten.”

Zet je confituur in de koelkast of in de gewone kast?

“Mijn vriendin zet die in de gewone kast, geloof ik. Ik eet dat nooit. ’s Morgens neem ik meestal wat cornflakes of muesli met een glaasje fruitsap. En op de club stop ik doorgaans nog een stuk fruit in mijn mond.”

Wanneer lapte je voor het laatst de ramen?

“Ik deed dat zelf nog maar één keer. Het moet vorige zomer geweest zijn. Mijn vriendin was de deur uit voor het werk, ik zat thuis. En dus probeerde ik het maar eens.

“Gewoonlijk doet zij het meeste in het huishouden. Maar de laatste tijd draag ik toch iets meer mijn steentje bij, want Lien moet over vijf weken bevallen. Fleur krijgt er een broertje bij. Af en toe kook ik eens, maar mijn specialiteiten zijn vooral: helpen bij het opruimen en de tafel afruimen. De moeilijke dingen doet Lien.”

Zaten er die ene keer nog strepen op de ruiten?

“Laat ons zeggen dat ramen lappen nu niet meer tot mijn takenpakket behoort.”

KRISTOF DE RYCK