Schalke 04 hunkert naar (inter)nationaal succes.

Een fameus gemiste kans. Schalke 04 plaatste zich dan wel voor de derde keer voor de CL, maar voelt diep van binnen nog altijd de pijn van het mislopen van het kampioenschap vorig seizoen. Het team van Mirko Slomka strandde andermaal in het zicht van de finish. Dat het uitgerekend aartsrivaal Borussia Dortmund was die op de voorlaatste speeldag een einde maakte aan de titeldromen verergerde de tragiek van het drama alleen maar.

Door de hegemonie van Bayern München lijkt een eerste titel sinds 1958 ook dit seizoen ver weg. “Meer dan de tweede plaats is voor ons niet haalbaar”, berust bestuurslid Clemens Tönnies nu al. “Natuurlijk zijn zij dé favoriet bij uitstek”, verweert trainer Slomka zich, “maar wij willen het hen, tot het laatste moment, zo lastig mogelijk maken. Voor het eerst zouden we ons ook graag plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League.” Vrij pittige opdrachten.

Het typeert de sfeer bij de Königsblauen. Rustig is het er nooit. In Gelsenkirchen heerst altijd de druk van het moeten strijden om de titel. Feit is wel dat ze de afgelopen jaren consequent meedraaien in de top van de Bundesliga. De lucratieve sponsordeal met het Russische aardgasbedrijf Gazprom (minimum 60 miljoen euro de komende vijf jaar) zorgde voor opluchting, maar bleek door de torenhoge schuldenlast van 225 miljoen euro lange tijd eveneens een absolute noodzaak.

In het begin van het seizoen was er opnieuw wat onvrede binnen de spelersgroep. De dragende krachten (aanvoerder Marcelo Bordon, spits Kevin Kuranyi en middenvelder Fabian Ernst) hadden kritiek op het bestuur. Zij vonden dat de kern niet adequaat was versterkt, na het vertrek van de sterkhouders Lincoln (Galatasaray) en Hamit Altintop (Bayern München). Internationale kleppers als JuanRomán Riquelme en Stephen Appiah bleken financieel niet haalbaar. “Een team heeft niet alleen behoefte aan werkers, maar ook aan creatieve voetballers”, verklaarde Ernst. ” Ivan Rakitic en Mesut Özil hebben veel potentie, maar kunnen op hun negentiende nog geen sturing geven.”

Door de goede resultaten nationaal en internationaal verstomde de kritiek ondertussen, maar de kans op een explosie van onrust blijft bij die Knappen constant aanwezig.

De Duitse clubs in de Champions League stelden teleur. Werder Bremen ging met 1-3 onderuit tegen Olympiacos Piraeus, VfB Stuttgart verloor met 0-2 van Barcelona. Schalke 04 versloeg Rosenborg op eigen veld met 0-2.

Bondscoach Joachim Löw had geen verrassingen in petto voor de EK-kwalificatieduels tegen Ierland (13 oktober) en Tsjechië (17 oktober). Mario Gomez (VfB Stuttgart), Torsten Frings, Clemens Fritz en Tim Borowski (allen Werder Bremen) keren terug uit blessure, terwijl Miroslav Klose (last van de rechterknie), Michael Ballack, Philipp Lahm, Christian Pander en Thomas Hitzlsperger herstellen van hun opgelopen letsel. Jens Lehmann krijgt de voorkeur onder de lat.

Werder Bremen kon ook tegen MSV Duisburg geen beroep doen op goalie Tim Wiese, die uitviel met een spierblessure aan het bovenbeen. Christian Vander (25) verving hem.

Oliver Kahn (Bayern München) onderging een elleboogoperatie en is meerdere weken niet inzetbaar. Hij wordt in doel vervangen door Michael Rensing (23). Valérien Ismael moet een nieuwe operatie ondergaan aan de knie.

Aanvoerder Tomás Galásek heeft het naar zijn zin bij FC Nürnberg. De Tsjechische verdedigende middenvelder verlengde zijn contract met een jaar.

Leverkusen brak de overeenkomst van doelman René Adler (22) open tot 2012. Het jonge talent verdrong vorig seizoen Jörg Butt uit doel.

Ailton (MSV Duisburg) maakte afgelopen weekend zijn 106de Bundesligadoelpunt. De Braziliaanse spits komt daarmee op de tweede beste scorende buitenlander, na Giovane Elber (133 treffers).

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier