Boulogne-sur-Mer promoveert naar de Ligue1.

Het budget van amper 9 miljoen euro – het kleinste van tweede klasse – en een ietwat krakkemikkig stadion maakten vóór het seizoen van Boulogne-sur-Mer een degradatiekandidaat bij uitstek. Maar de hechte vriendenploeg van lokale spelers, zoals rechtsback Anthony Lecointe die enkele jaren geleden nog visnetten repareerde, dwong de promotie naar eerste af. Omdat ze niet over de geschikte infrastructuur beschikken, trainden de jongens van coach Philippe Montanier, die zelf vroeger aan de slag was als doelman van Caen, vaak op het strand. Kennelijk was dat nog zo slecht niet, want na Guy Roux (met Auxerre) en Alain Perrin (met Troyes) is Montanier de derde coach die erin slaagt een ploeg van vierde klasse naar de Ligue1 te loodsen.

De spelers gingen goed met de druk om. Tussen de 28e en de 33e speeldag boekten ze zelfs zes zeges op rij. Aanvoerder Grégory Thil, de topscorer in de Ligue2 met 18 doelpunten in 37 duels, had nog een verrassing in petto voor zijn ploeggenoten. De 29-jarige aanvaller, die in menig opzicht doet denken aan Steve Savidan, de vlotscorende spits van Caen, charterde een vliegtuig om met de hele groep op Ibiza de promotie te gaan vieren. Hij kondigde verder aan dat hij bij de club blijft, ondanks de interesse van een pak eersteklassers. Ook verschillende andere sterkhouders zouden de belangstelling van grotere clubs naast zich neerleggen. Blikvangers in het team zijn vooral verdediger Anthony Lecointe (28), collega-verdediger Damien Perrinelle (25) en middenvelder Damien Marcq (20) , die in de belangstelling staat van Rijsel en al opgeroepen is voor het Franse belofteteam. Maar er was ook de sportieve meerwaarde van routinier Yoann Lachor (33), die liet zien dat hij misschien net iets te vroeg was afgeschreven bij Lens.

Het Klein Duimpje moet het nu zonder de naar Valenciennes vertrekkende Montanier ook proberen te rooien op het hoogste niveau. Het budget zal worden opgetrokken tot 20 miljoen euro. Na de nodige verbouwingswerken zal het stadion, waarvan de capaciteit wordt opgetrokken tot 15.000 plaatsen, aan de normen van de Profliga voldoen. “Al vijftien jaar bekijkt de nationale controlecommissie DNCG onze boeken. Ze moest nog nooit opmerkingen maken”, verklaarde voorzitter Jacques Wattez na een vergadering bij de Profliga. “In Boulogne-sur-Mer zijn we creatief genoeg om altijd ons plan te trekken.” Een hoopvol vooruitzicht.

Mathieu Valbuena, een technisch vaardige middenvelder die bij Marseille heel wat speelkansen kreeg van Erik Gerets, kreeg van diens opvolger Didier Des-champs te horen dat hij weg mag. Hij kan immers geen rol van betekenis spelen in de 4-3-3 die de ex-international op het oog heeft.

Rudi Garcia, de coach die Rijsel naar een ticket voor de Europa League leidde, werd verrassend genoeg aan de deur gezet. Het bestuur riep daarvoor het feit in dat hij een slechte verstandhouding heeft met de trainer van de invallersploeg en de directeur van het opleidingscentrum.

Paul Le Guen verruilt PSG voor Rijsel, waar hij alle bevoegdheden krijgt die hij voor het uitstippelen van een langetermijnbeleid ook bij de ploeg uit de hoofdstad had gevraagd.

Antoine Kombouaré, die overkomt van Valenciennes, tekende nu ook officieel als nieuwe coach van PSG.

Le Mans zal volgend seizoen gecoacht worden door de Portugees Paulo Duarte, die vroeger aan de slag was bij União Leiria. Tegelijk blijft Duarte ook bondscoach van Burkina Faso.

Frankrijk verloor een oefeninterland tegen Nigeria met 0-1 (doelpunt Joseph Akpala), nadat de toeschouwers in Saint-Etienne de hele wedstrijd lang de spelers en ex-spelers van Lyon uitfloten. Bondscoach Raymond Domenech noemde het een vorm van racisme. In het met 1-0 gewonnen duel tegen Turkije verging het de Franse ploeg een stuk beter, al zorgden in deze wedstrijd vooral de Turkse supporters voor de sfeer. De Franse voetbalbond en de bondscoach stellen zich dan ook luidop de vraag of het nog wel zin heeft met de nationale ploeg buiten de hoofdstad te spelen.

Robert Duverne, de conditietrainer van Lyon én de nationale ploeg, kondigde zijn ontslag aan bij zijn club. De man, die door zijn opbouw een belangrijke rol speelde bij het feit dat Frankrijk in 2006 de WK-finale haalde, wil zich volledig toeleggen op de WK-voorbereiding.

Monacospits Alexandre

Licata tekende voor vier jaar bij Auxerre.

PSG-doelman Mickaël Lan-dreau verklaarde dat hij de club wil verlaten. Ook middenvelder Jérôme Rothen zoekt andere oorden op.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier