Thomas von Heesen coacht FC Nürnberg.

Met een op zes was Hans Meyer bijzonder slecht begonnen aan de tweede seizoenshelft. De 65-jarige trainer, die vorig seizoen het bescheiden FC Nürnberg nog aan de DFB-Pokal en een zesde plaats hielp, zinspeelde zelf al op een vertrek. Maar pas vorige week maandag – na het teleurstellende 1-1-gelijkspel tegen Hansa Rostock – werd de gewezen Oost-Duitser ontslagen. Ook zijn assistent Jürgen Raab moest opstappen door de magere puntenoogst.

“Voor zulke beslissingen is er nooit een goed moment te vinden”, verklaarde sportief directeur Martin Bader. “Om de nieuwe coach zoveel mogelijk wedstrijden de kans te geven voor de ommekeer te zorgen, hakten we de knoop vrij snel door.” Meyer, die goed lag bij de fans vanwege zijn ironische uitspraken maar veel krediet verspeelde bij zijn spelers door Marek Mintal en Ivan Saenko vaak te wisselen, treurde niet lang. Harde Hans liet een open brief publiceren op de clubwebsite en bereikte snel een financieel akkoord met voorzitter Michael A. Roth.

Met Thomas von Heesen (46) werd amper een dag later al een opvolger voorgesteld. “Hij heeft een grote troef”, oordeelt Bader. “Ervaring met het vechten tegen de degradatie.” De Duitse oud-international, zonder club sinds hij in februari 2006 werd doorgestuurd bij Arminia Bielefeld, moet het behoud veiligstellen. Hij tekende tot 2009. Zijn verbintenis geldt ook in het geval de club onverhoopt zakt naar de tweede Bundesliga. “We moeten vanaf de eerste seconden plankgas geven”, zo sprak de ex-middenvelder gespierde taal kort na zijn aanstelling. “Er wacht mij hier een enorme uitdaging. Ik ben geen brandweerman, maar eerder iemand die werkt vanuit een duidelijk concept en met vaste afspraken.”

Veel tijd om te acclimatiseren werd von Heesen niet gegund. Amper twee dagen na zijn aantreden stond in Lissabon al het loodzware UEFA Cupduel tegen Benfica (1-0-verlies) op het programma. Afgelopen zaterdag was er de verplaatsing naar Werder Bremen, terwijl morgen Benfica op bezoek komt. Zondag is er nog een belangrijke afspraak: de degradatietopper thuis tegen het eveneens bedreigde Energie Cottbus. Een serieus ingangsexamen.

Werder Bremen rekent niet meer op de Kameroense verdediger Pierre Wome (29), die al zes maanden niet speelt na een liesoperatie en einde contract is.

De Kroaat Milan Sasic is de opvolger van Kjetil Rekdal als coach van tweedeklasser FC Kaiserslautern. Hij moet de degradatie voorkomen.

Arminia Bielefeld wil de overeenkomst van de Zuid-Afrikaanse aanvaller Sibusiso Zuma (32) openbreken tot 2010.

Eintracht Frankfurt betaalde 900.000 euro aan Bayern München voor jeugdinternational Markus Steinhöfer (21), die nu nog wordt uitgeleend aan Salzburg maar vanaf komende zomer voor drie seizoenen terugkeert naar Duitsland.

Door zijn weifelende optredens moest doelman Raphael Schäfer (28) bij kampioen VfB Stuttgart onder de lat wijken voor Sven Ulreich (19). Een rigoureuze beslissing van trainer Armin Veh, in een dramatisch verlopend seizoen.

MSV Duisburg blijft opgescheept zitten met de Braziliaanse spits Ailton (34), die met zijn jaarsalaris van 600.000 euro tot de grootverdieners behoort. Ondanks een gebrek aan speelkansen verkiest hij zijn verbintenis tot het einde van het seizoen uit te dienen.

Rafael van der Vaart, de aanvoerder van Hamburger SV, is door een scheurtje in de enkelband minstens twee weken buiten strijd. De Kameroense verdediger Thimothée Atouba (25), die te laat terug- keerde van de Afrika Cup, werd uit de A-kern verbannen en moet (voorlopig) een individueel trainingsschema afwerken.

Linkerflankspeler Marcell Jansen maakte na drie maanden blessureleed (de linkerenkel) zijn rentree bij Bayern München.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier