Europees kampioen voorbeschouwingen. Ieder jaar weer lopen de verwachtingen in het laatste weekeinde van augustus over van het optimisme. Wat er ook uit de bus komt bij de lotingen van de Europese bekers, er is maar één conclusie mogelijk: moeilijk maar haalbaar.

Haalbaar? In de Europa League, de Europese beker voor de tweede garnituur. Of nog minder. Zoals de Finse landskampioen HJK Helsinki. Op het kampioenenbal kom je dat soort tegenstanders niet tegen. Zeker niet als je, zoals de Belgische vertegenwoordigers, bij de loting telkens weer in pot 4 zit. Een ruim verdiend maar toevallig gelijkspel in Istanbul volstaat echter om clubleiders, analisten en journalisten het hoofd op hol te jagen.

Zou Roger Vanden Stock na het bezoek van Borussia Dortmund nog steeds denken dat Europa weer bang is voor zijn Anderlecht? Zijn er nog grapjassen in de zaal die geloven dat Sporting na de forfaitnederlaag zijn poule kan winnen?

Paars-wit was woensdagavond even plat als de broodjes in de perszaal van het Astridpark. De clubs van de Big Five (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje) zijn geen spek voor de Brusselse bek. Zoals eerder onder andere Málaga en Paris Saint-Germain al bewezen. In Parijs werd vorig seizoen weliswaar gelijkgespeeld, maar dat was een incident dat gekoesterd moet worden, maar waar best geen rekening mee wordt gehouden. Anderlecht is de voorbije tien jaar geabonneerd op de laatste plaats in de poules van de Champions League.

Europees overwinteren op het hoogste niveau is een brug te ver voor Anderlecht. Een schande is dat niet. De Big Five worden immers steeds sterker. Tussen de seizoenen 1999/2000 en 2004/05 wonnen de teams uit de grote voetballanden 54 procent van hun duels op het miljoenenbal. In de volgende vijf campagnes was dat al 60 procent en in de jongste vijf jaargangen zelfs 64 procent.

Op de Portugese clubs (Benfica, FC Porto) na valt er voor clubs uit de kleinere voetballanden slechts occasioneel een succesje te vieren. Het enige dat verbaast, is dat Anderlecht niet kan wat FC Basel (tegen Chelsea vroeger, Liverpool nu) of BATE Borisov (tegen Athletic Bilbao) kunnen. Zelfs de Bulgaarse debutant Loedogorets Razgrad had met een correcte arbitrage van Real Madrid kunnen winnen.

Maar laten we reëel blijven. De Champions League is de eerste competitie die op weg is te bewijzen dat voetbal voorspelbaar is. Vorig seizoen waren de kwartfinales van de miljoenenliga voor het eerst uitsluitend voorbehouden aan teams uit de Big Five. Wat een verschil met de eerste editie in 1992/93, toen de laatste acht bestonden uit Marseille, Glasgow Rangers, CSKA Moskou, AC Milan, Göteborg, FC Porto, PSV en Club Brugge.

De dominantie van de Big Five dreigt nog te vergroten als de UEFA haar plan doorvoert om de winnaar van de Europa League een toegangsbewijs voor de volgende Champions League toe te kennen. De voorbije jaren ging de tweede Europese trofee naar Atlético Madrid (twee keer), Chelsea en FC Sevilla. Engeland of Spanje krijgt straks dus mogelijk een vijfde deelnemer in de supercompetitie.

Terwijl de Champions League ieder jaar meer op de vorige lijkt. Het begint al in de groepsfase, waarin Manchester City en Bayern München en Arsenal en Borussia Dortmund al voor de derde keer in vier seizoenen tegenover elkaar staan. De European Club Association wil dit voorkomen door bij de loting de kampioenen van de Big Five samen met de bekerhouder in pot 1 onder te brengen en niet langer de clubs met de beste coëfficiënt.

Of dat veel aan het eindresultaat zal veranderen, is echter zeer de vraag. De eindstrijd van de zestigste Europacup I wordt wellicht weer een zaak van drie clubs: Bayern München (minimaal vier keer halvefinalist in de laatste vijf jaar), Barcelona (vorig seizoen uitgeschakeld in de kwartfinale maar in de zes voorgaande seizoenen vier keer halvefinalist en twee keer winnaar) en Real Madrid (drie keer op rij halvefinalist en afgelopen zomer voor de tiende keer winnaar). De bookmakers hebben het alvast begrepen. Wie geld wil verdienen, kan het best een andere naam dan een van deze drie clubs als winnaar naar voren schuiven.

DOOR FRANÇOIS COLIN

De Champions League is aardig op weg te bewijzen dat voetbal voorspelbaar is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content