Tigana staat bij Bordeaux voor zware uitdaging.

Bij de winterstop stond Bordeaux vorig seizoen eerste met negen punten voorsprong, maar toch kon het team uiteindelijk geen Europees voetbal afdwingen. Bordeaux had na zeven opeenvolgende landstitels van Lyon de hegemonie van die club doorbroken en leek op weg naar een bepalende rol in het Franse voetbal. Uiteindelijk moesten de Girondins in de eerste helft van 2010 echter toch weer Lyon laten voorgaan. Bovendien zagen ze hun succescoach Laurent Blanc – die in drie jaar een titel, een Ligabeker en twee supercups won – vertrekken naar de nationale ploeg en trok de sterke Marokkaanse spits Marouane Chamakh transfervrij naar Arsenal. “Wat we vorig seizoen allemaal meemaakten, zal ik wellicht nooit verteren”, liet voorzitter Jean-Louis Triaud zich onlangs ontvallen.

Dit seizoen moet Bordeaux dus een ommekeer realiseren. Maar de club is wel platzak. Ze moeten door het mislopen van de inkomsten uit de CL fors besparen. Het budget is met 20 miljoen euro ingekrompen. Terwijl de concurrentie kan investeren om zich te versterken, moet Bordeaux op zoek naar een witte merel om Chamakh te vervangen. Om die moeilijke puzzel op te lossen, probeerde de club zelfs superster Yohann Gourcuff voor 25 miljoen euro te verpatsen. Geen enkele overnemer wilde echter zo’n hoge prijs betalen. Ook de beoogde verkoop van Alou Diarra, de defensieve rots in de branding, voor een bedrag van 8,5 miljoen euro aan Marseille, ging niet door.

Bordeaux begon de nieuwe competitie met een zo goed als ongewijzigde kern én een 1-0-nederlaag bij Montpellier. Coach Jean Tigana, die het huis natuurlijk goed kent, begint nadat hij drie jaar zonder werk zat dan ook aan een aartsmoeilijke opdracht. “We waren niet echt verplicht om spelers te verkopen, want de hoofdaandeelhouder zal er wel voor zorgen dat de club financieel in evenwicht kan blijven. Al is het natuurlijk niet de bedoeling dat hij ons aan een beademingsmachine legt.” Met andere woorden: Bordeaux kan het zich niet veroorloven nog eens de vetpotten van de CL te missen.

Mamadou Niang, de aanvoerder van Marseille, vecht een openlijk conflict uit met zijn werkgever. De Senegalese aanvaller staat nadrukkelijk in de belangstelling van Fenerbahçe en wil graag naar Turkije verhuizen, maar coach Didier Deschamps verklaarde dat er van een transfer geen sprake kan zijn. Niang en Fenerbahçe geven echter niet op. Ondanks de uitschakeling van de Turkse geel-zwarten in de Champions League zijn ze nog altijd bereid om tien miljoen euro te betalen om zich van de diensten van de spits te kunnen verzekeren.

Laurent Blanc riep voor de oefeninterland tegen Noorwegen vandaag/woensdag uiteindelijk één speler op die er ook in Zuid-Afrika bij was: AS Monacodoelman Stéphane Ruffier, die na de blessure van Cédric Carrasso in laatste instantie aan de kern was toegevoegd om een lijst van 23 spelers te hebben. Voorts heeft Blanc met Nicolas Douchez, Mathieu Debuchy, Mamadou Sakho, Benoît Trémoulinas, Yohan Cabaye, Blaise Matuidi, Charles N’Zogbia en Jérémy Menez acht nieuwelingen geselecteerd. Met drie spelers bij de selectie is Lille de belangrijkste leverancier. Voorts wees de onderzoekscommissie van de Franse voetbalbond vijf spelers als schuldigen aan voor de staking tijdens de wereldbeker: Patrice Evra als aanvoerder, Franck Ribéry als vicekapitein, Nicolas Anelka omwille van zijn verwijtende taal, Eric Abidal omdat hij weigerde aan te treden tegen Zuid-Afrika, en Jérémy Toulalan omdat hij het spelerscommuniqué schreef dat de spelersstaking aankondigde.

Linksachter Jean-Alain Fanchone (21) werd door Strasbourg uitgeleend aan Arles-Avignon.

Dieumerci Mbokani (Standard) tekende voor een bedrag van 7,5 miljoen euro een contract voor vier jaar bij AS Monaco.

Montpellier werd in de Europa League uitgeschakeld door het Hongaarse Györ ETO.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier