Anderlecht en Club Brugge zijn al zeker van hun plaats in play-off 1. Voor de vier resterende tickets komen nog negen ploegen in aanmerking. VRT-voetbalkenner Filip Joos wikt en weegt hun kansen.

AA Gent Plus “Gent haalt het omdat ze met een gigantische kern beter dan wie ook blessures en schorsingen kunnen opvangen. Maar ook omdat ze er gewoon bij horen. Fysiek zijn ze bij momenten indrukwekkend. Gent heeft het vertrek van de beste voetballer in België ( Ruiz) opgevangen met nog meer power. Soms missen ze de finesse die El Ghanassy in zich heeft maar qua cijfers nog niet brengt.

“Hun grootste kwaliteit is hun drang. Altijd creëren ze kansen, ook als het niet goed is. Ik vond de defensie de laatste tijd geweldig sterk, met Suler die steeds minder fouten maakt en als zeldzame centrale verdediger wel eens een kruispass over veertig meter durft te geven met zijn minst goeie voet.

“In Gent zie je de hand van Preu-d’homme, met dat directe voetbal. Ik vind het alleen raar dat hij dat andere ploegen soms verwijt. Na de bekermatch op Mechelen dreigde hij ook zo te gaan voetballen als Mechelen. Maar dat doet hij vaak al.”

Min

“Als ze het niet halen, is het omdat ze Rosales geen rechtsback zetten, of door het veld. Ik zie Thijs ballen controleren die hij normaal in één tijd speelt, omdat hij weet: anders belanden ze in de tribune. Ik vind Rosales een geweldige rechtsback, ideaal om spitsen aan te spelen die diep gaan.

“Preud’homme zegt nu een afwerker te missen, maar als je Gents spitsenpark ziet – met Pieroni, Coulibaly, Leye, Custovic en Ljubijankic – is daar toch genoeg in geïnvesteerd om dat afwerkingsprobleem niet te hebben. Het probleem van Gent is dat ze een match niet kunnen openbreken met een flits. Het is een machine die gestaag voetbalt, zonder het genie van types als El Ghanassy.”

Conclusie

“Gent haalt het. Ze hebben een complete ploeg.”

Kans: 95 %

KV Kortrijk

Plus

“KV Kortrijk ontkracht het cliché- Leekens. Hij wil zogezegd alleen maar grote, loopsterke mannen plus wat verdedigende middenvelders. Maar hij speelt nu met Messoudi, De Beule, Capon, Kums en Benteke. Wie dat voor het seizoen had voorspeld, had men in een dwangbuis gestoken.

“Van Benteke ben ik geschrokken. Die staat bij alle ploegen onder de top twee in de spits: hij is snel, technisch goed en ziet het ook. Mbokani is nog altijd twee klassen beter, maar in zijn positie had Benteke dit jaar meer dan vier keer gescoord. Vooral bij Genk, dat hem makkelijk liet gaan, moet dat pijn doen: met Benteke stond Genk nu in de top zes. Ik ben ook een fan van Kums. Geweldige balcontrole, oog voor de ploegmaats, enorm in beweging.”

Min

“Wat ze missen, is voetballend vermogen van achteruit, maar dat geldt voor meer teams. En het geloof in eigen kunnen in de topmatchen, wat in play-off 1 een probleem zou kunnen worden.”

Conclusie

“Leuke ploeg, die erbij hoort. Maar beter doen dan dit zal zeer moeilijk zijn, volgend seizoen. Doorgaans is dat het moment waarop Leekens weggaat. De vraag is: ontkracht hij ook dat cliché?”

Kans: 70 %

STVV

Plus

“Da’s nu eens een trainer die zich voor een wedstrijd nooit moet afvragen: wie zet ik erin? Brepoels kan altijd met dezelfde elf spelen, maar als Sidibe of Chimedza uitvallen, is het wel een ramp. Wat ze ook krijgen voor die laatste, met dat geld gaan ze nooit een even goeie speler halen. Balvast, visie, rust aan de bal, werkkrachtig. Dat geldt ook voor Sidibe. Ik ken geen enkele andere spits in België die zo veel werkt, toch niet bij balverlies. Kouemaha niet, Lukaku niet. Da’s de verdienste van Brepoels. Toch knap wat hij met dat materiaal doet. Dan ben je kandidaat-Trainer van het Jaar!

“STVV heeft me verrast. Op het veld ontkrachten ze alle clichés die uit de verhalen van Jan Mulder zijn blijven hangen. Ze voetballen on-kanarie-achtig! Mignolet is het prototype van een niet-gekke keeper. Een student die in de goal is gaan staan en rust uitstraalt. Achterin zijn Cantaluppi en Euvrard heel sterk. Een goeie keeper, goeie centrale verdedigers, goeie spelverdeler, goeie spits, da’s al veel.”

Min

“Hun beperkte kern is hun zwakte. Ik snap ook niet dat ze op stilstaande fases in zone blijven verdedigen. Meer dan 20 tegengoals op stilstaande fases is te veel. Uit die ploeg is echt het maximum gehaald. Volgend jaar hebben ze een probleem als de voorzitter denkt dat hij Chimedza even gaat vervangen door een andere speler.”

Conclusie

“Als ze in die slechte periode met 0 op 21 maar één keer gewonnen hadden, waren ze er nu al bij. Ze verdienen die play-off 1, al geldt voor hen hetzelfde als voor alle deelnemers die onder Gent eindigen: wat gaan ze daar doen?”

Kans: 65 %

Zulte Waregem

Plus

“Ik vind Zulte Waregem heel mooi voetballen, ik ben het niet eens met wie dat countervoetbal noemt. Knap dat ze altijd met vijf aanvallende spelers aantreden: Roelandts, Berrier en drie spitsen, terwijl ook Buysse een heel aanvallende back is. Ze hebben een goeie keeper, van het niveau- Mignolet, plus Berrier die in elke eersteklasseploeg een basisplaats verdient, Anderlecht en Club inbegrepen. Ik vind hem een van de drie beste spelers in België. Zet die op het middenveld van Club en hij regelt alles. Berrier zou Gent twintig procent beter maken, omdat hij de finesse brengt die ze nu soms missen. Als ik AA Gent ben, zou ik daar geld voor geven. Preud’homme weet dat ook. De trainer in eerste die Berrier er niet bij wil, die moet nog eens de Heizelschool overdoen.”

Min

“Zwak punt is hun afwerking. De ploegen die voor hen staan, hebben een goeie diepe spits die veel scoort. Geef hen Benteke of Kouemaha en ze staan derde. Ik heb Nfor goeie matchen zien spelen in het begin, maar nu holt hij te zenuwachtig achter die goal aan, terwijl ik na vorig seizoen dacht: die is klaar voor een stap hoger.”

Conclusie

“Zulte Wargem zal een verrijking zijn voor play-off 1. Club is dit seizoen nooit zo weggespeeld als in de eerste helft op Zulte Waregem. Ze zouden mij ontgoochelen als ze er niet bij zijn. Ik vind Dury ook veranderd: hij speelt veel aanvallender dan vroeger.”

Kans: 70 %

Standard

Plus

“Sterk vind ik de manier waarop Witsel nu voetbalt, na al die commotie. Straf dat hij zich daarbovenop heeft gewerkt. Carcela is een enorme ontdekking.”

Min

“Ik had niet verwacht dat de verdediging zonder Onyewu van een ondoordringbare vesting ineens zou verworden tot kaas met veel gaten. Na dit seizoen is de conclusie dat Onyewu Sarr sterk maakte, en niet omgekeerd.

“De grootste ontgoocheling voor mij is Dalmat. Niet Marcos, die komt er wel weer, niet Mbokani die te vaak moederziel alleen stond, al scoorde hij té weinig.

“Dat Bölöni tactisch niet goed is, daar moet ik wel eens mee lachen. Wat hij vorig jaar tactisch bracht, was sterk. Terecht was hij toen Trainer van het Jaar, dus kan hij nu niet ineens de grootste brokkenpiloot geweest zijn.”

Conclusie

“Als speler van Standard zou ik geen zin hebben om in play-off 1 te spelen. Ze zouden dom zijn om er nog voluit voor te gaan, waar ze het vijfde wiel aan de wagen zouden zijn. Wat hebben zij daar met zo veel punten achterstand te winnen, met nog eens twee matchen tegen Anderlecht? Zij moeten op plaats zeven in play-off 2 mikken, en zo ver mogelijk gaan in Europa.”

Kans: 45 %

Germinal Beerschot

Plus

Goor heeft me zeer aangenaam verrast. Op een bepaald moment vond ik dat die weer in de nationale ploeg hoorde. Mikulic was ook sterk. Jovanovic zei me: ‘Als je je beste verdediger naar een concurrent laat gaan, ben je niet goed bezig.’ Mikulic had dit jaar bij Standard altijd gespeeld. MacDonald moet beter kunnen.”

Min

“Germinal Beerschot is op, omdat Haroun op een slecht moment uitviel en Wamfor zonder Haroun zijn fantastische vormpeil niet kon houden. Ook toen ze alles wonnen, was het vaak Goor die in de laatste minuut forceerde. Ze hebben altijd problemen als ze het spel moeten maken tegen een ploeg die zich op hen instelt.”

Conclusie

“Als je Dosunmu, die veel vertrouwen nodig heeft, zegt dat hij naar Lokeren moet, nadat je MacDonald bijna had verkocht aan Standard, moet je niet verbaasd zijn dat die mannen aan zichzelf beginnen te twijfelen.”

Kans: 10 %

KV Mechelen

Plus

“Als KV Mechelen het haalt, komt dat door Peter Maes. Als er één ploeg is waar je de hand van de trainer ziet, zijn zij het: druk zetten, enorm kantelen, met schakelspelers die de bal van links naar rechts laten gaan. Ik mis wat snelheid in de ploeg, maar ik zie een paar spelers goed evolueren. Yoni Buyens bijvoorbeeld, vorig seizoen geen vaste waarde meer bij Lierse. Mununga is weer sterk bezig. Destorme is nu op, maar hij heeft bergen verzet. Dat kon hij niet blijven volhouden.”

Min

“Ze pakken te veel tegengoals, ik mis voorin ook een echte killer.”

Conclusie

“Mechelen haalt het niet. Die staan waar ze horen te staan, tussen plaats zeven tot negen. Ze gaan zich nog één keer kunnen opladen, voor de bekermatch op Gent.”

Kans: 5 %

RC Genk

Plus

“Ze hebben opnieuw plezier in het voetbal. Mensen komen weer naar het stadion om zich te amuseren en niet om te fluiten. Dat offensieve compartiment blijft, met Ogunjimi, Buffel, Barda en Yeboah top zes waard. En Kevin De Bruyne heeft Vanhaezebrouck toch gebracht. Goed dat ze van Pudil een linksachter gemaakt hebben, die bracht te weinig op het middenveld. Ik ben ook een fan van Barda. Niemand draait met een tegenstander in de rug zo goed weg richting doel als hij. Hij is geen scorende spits, maar er gebeurt wel altijd iets als hij erbij is.”

Min

“Ze hadden gebrek aan diepgang, met te veel spelers die naar de bal toe kwamen. Ze voetbalden te stroef en te traag. Te zorgvuldige opbouw. Ik ben enorm overtuigd van de trainer Vanhaezebrouck. Maar wat hij met Genk gedaan heeft, klopte niet. Ik denk dat hij het net iets te ingewikkeld wilde doen. Dat zal Leekens nooit doen, die zal simpel beginnen. Hein was de juiste man die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats belandde.”

Conclusie

“Ik weet niet of de motor van de ploeg zwaar genoeg is om zich de weelde van de spitsen te kunnen veroorloven. Genk kan in play-off 1 meer doen dan STVV, maar ik geef ze veel minder kans om er te raken.”

Kans: 15 %

Cercle Brugge

Plus

“Als ze het halen, komt dat door de ontbolstering van Reynaldo, Van Eenoo en door Jelle Vossen. Valt die niet uit, dan had ik Cercle een hoger percentage kans toebedeeld. Ik vergelijk Vossen met Kevin Roelandts: duikt op de juiste momenten op, heeft scorend vermogen, is wel sneller dan Kevin, en heeft honger.”

Min

“Het gaat allemaal nog iets te traag om een tegenstander te verrassen. Serebrennikov en Sergeant zijn wat weggezakt. Ik zou als aanvallende speler graag tegen Cercle voetballen. Achterin zijn ze te pakken. Het uitverdedigen van pakweg Kelhar is echt pover. Wel hebben ze met Verbist een goeie keeper, die punten pakt.”

Conclusie

“Ook voor Cercle is, net als voor Mechelen, vooral de beker belangrijk. Dat zal onbewust meespelen bij die spelers.”

Kans: 10 %

door geert foutré – beelden: reporters

De trainer in eerste die Berrier er niet

bij wil, die moet nog eens de Heizelschool overdoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier