Competitiehervorming oké, maar hoe zit dat nu precies in elkaar?

De reguliere competitie gaat van start op vrijdag 31 juli en eindigt in het weekend van 13 en 14 maart 2010. Elke van de zestien ploegen zal dan dertig wedstrijden gespeeld hebben. Afhankelijk van zijn plaats in de rangschikking ná het weekend van 13 en 14 maart, neemt een ploeg deel aan play-off I, play-off II of de eindronde met tweedeklassers. Nummer zestien in de rangschikking degradeert naar tweede klasse. Voor die club zit de competitie er dus dan al op. Nummer vijftien neemt vanaf 9 mei deel aan de eindronde met drie tweedeklassers (nummers twee, drie en vier in de rangschikking). De winnaar van die eindronde start het seizoen 2010-2011 in de Jupiler Pro League.

Play-off I

De nummers één tot en met zes van de rangschikking nemen deel aan play-off I. Ze beginnen aan de play-off met de helft van de punten die ze vergaarden in de reguliere competitie. Eindigt een team met bijvoorbeeld 55 punten, dan begint het met 28 punten aan play-off I, aangezien er naar boven afgerond wordt.

Van woensdag 24 maart tot zondag 9 mei bepalen de zes ploegen over tien speeldagen wie de titel pakt. De kampioen én de tweede versieren een ticket voor de Champions League, de derde in de rangschikking gaat naar de Europa League. De vierde in het klassement van play-off I speelt nog een heen- en terugwedstrijd tegen de winnaar van play-off II om uit te maken wie het tweede ticket voor de Europa League krijgt. Als de bekerwinnaar echter uit de top vier van play-off I komt, speelt de vijfde in de stand om het laatste Europees ticket tegen de winnaar van play-off II. Als de winnaar van play-off II ook de bekerwinnaar is, speelt de verliezer van de finale van play-off II een heen- en terugwedstrijd tegen het nummer vier van play-off I.

Play-off II

De nummers zeven tot en met veertien van de rangschikking na de reguliere competitie nemen deel aan play-off II. Alle deelnemers aan deze play-off beginnen weer met nul punten. De ploegen worden verdeeld over twee reeksen: de nummers zeven, negen, twaalf en veertien komen in reeks A terecht; de nummers acht, tien, elf en dertien in reeks B.

Van woensdag 24 maart tot zaterdag 24 april voetbalt elke ploeg in zijn reeks zes wedstrijden. Daarna neemt de eerste van reeks A het op tegen de eerste van reeks B in een heen- en terugwedstrijd op zaterdag 1 en zondag 9 mei. De winnaar van dit duel strijdt normaliter voor een Europees ticket tegen het nummer vier van play-off I.

door steve van herpe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier