Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Aleksandr Hleb is de man in de schaduw bij Arsenal.

Terwijl alle aandacht uitgaat naar Cesc Fabregas en Emmanuel Adebayor speelt er op het middenveld van Arsenal een andere vaardige topper: Aleksandr Hleb. Nog maar 26, Wit-Rus en sinds Fabregas zijn lot voor lang verbond aan Arsenal, onderwerp van verleidingspogingen door Barcelona. Maar ook Hleb liet al weten graag in Londen te wonen en werken. Men vond het een beetje raar dat Arsenal ruim vijftien miljoen euro uittrok voor een onbekende van VfB Stuttgart.

Hleb is altijd een sportief baasje geweest – hij zwom en turnde voor hij voor het voetbal koos – en groeide op als zoon van een chauffeur. Vader Hleb werd na de ramp in Tsjernobyl ingezet voor het afbreken van huizen en werd daar later serieus ziek van. Zijn moeder werkte in de bouw, in een interview legde Hleb al uit hoe dat kwam: vrouwen deden in de oude Sovjetunie geregeld typisch mannenwerk. Opgeleid werd hij bij Dinamo Minsk. Op zijn negentiende verhuisde hij naar Stuttgart, samen met zijn jongere broer Vlatcheslav, inmiddels als spits na wat omzwervingen in Duitsland en Zwitserland aan de slag bij het Litouwse Kaunas.

Aleksandr ging het sportief beter af. Sterk aan de bal, snel én polyvalent, hij kon zowel centraal op het middenveld (Stuttgart) als op de beide flanken van Arsenal zijn plan trekken. Zijn beweeglijkheid en handigheid heeft hij van trainingen op beton. Daarom, legde Hleb ooit aan de Engelse pers uit, prefereerde hij in Minsk tijdens zijn jeugd de winter. “Dan lag er sneeuw op de terreinen waar ze voetbalden en was het zachter vallen. In de zomer versleet je voortdurend schoenen op het beton of de harde velden.”

In eigen land heeft hij het imago van een playboy. Een paar jaar geleden raakte hij betrokken bij een ongeval, waarbij één iemand het leven liet. Snelle wagens, mooie auto’s, veel geld, het klassieke verhaal. Misschien komt daar deze zomer een einde aan: Hleb trouwt dan met zijn vriendinnetje Anastasia Kosenkova, frontvrouw van de Witrussische popgroep Topless. En dat mag u letterlijk nemen. Surf maar.

In de FA Cup liggen de twee finalisten van vorig seizoen er beide uit. Winnaar Chelsea verloor in de kwartfinale met 1-0 bij Barnsley, Portsmouth wipte op Old Trafford Manchester United, vorig seizoen verliezend finalist. Na de wedstrijd nam Alex Ferguson de refs zwaar op de korrel. De andere uitslagen: Middlesbrough-Cardiff: 0-2 en Bristol Rovers-West Brom: 1-5.

David Beckham krijgt wellicht zijn 100ste cap, op 26 maart tegen Frankrijk. De Amerikaanse profcompetitie start pas drie dagen later, maar FabioCapello laat hem op 15 maart volgen tegen FC Dallas in een vriendschappelijke wedstrijd.

Liam Brady, directeur van de jeugdopleiding bij Arsenal, kreeg van zijn club de toestemming om naast die job ook Giovanni Trapattoni te assisteren bij zijn werk als coach van Ierland. Brady werkte nog onder de Italiaan bij Juventus.

Peter Crouch (27) en Sami Hyypia (34) krijgen beide nieuwe contracten bij Liverpool, waar de fans nu openlijk voor het overnamebod uit Dubai kiezen.

Jay-Jay Okocha overweegt op het einde van het seizoen te stoppen met voetballen. Okocha is 35 en voetbalt sedert zijn vertrek bij Bolton vorige zomer nu voor Hull City, waar hij nog maar een wedstrijd of tien startte.

Leroy Lita (23) wordt door Reading voor 28 dagen (sic) uitgeleend aan tweedeklasser Charlton. Lita maakte vorig seizoen veertien goals voor Reading, maar vindt het moeilijk om te bevestigen. Readingmiddenvelder Emerse Fae (Ivoorkust) keerde van de Afrika Cup terug met malaria. Twee jaar geleden overkwam zijn landgenoot Didier Zokora (Tottenham) hetzelfde.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier