plus

Standard is ‘een’ titelkandidaat

Op dit moment is Standard de betere ploeg met goed voetbal. Alleen mogen de goals die Club slikt, er nooit komen : de eerste is voor de keeper, op de tweede is te statisch verdedigd. Standard heeft door een aantal vedetten van de hand te doen, de rust laten weerkeren en Michel Preud’homme eindelijk zijn stempel op dit team laten zetten. Dat men Jova-novic niet naar PSV liet vertrekken, was een sterk signaal. Voor mij is Standard een titelkandidaat, als ze fit blijven. Valt Jovanovic uit, hebben ze wel een probleem. Ook Anderlecht blijft titelkandidaat, ondanks de offensieve problemen. Club wordt straks met Sonck nog sterker.

Glen De Boeck scoort goeie punten met Cercle

Wat me vooral bevalt, is dat hij aanvallend probeert te voetballen. Zijn uitspraak ‘Je kan beter drie keer winnen dan negen keer gelijkspelen’ beviel me. Ik hoop dat hij die aanvallende lijn ook aanhoudt als hij een paar keer verliest. Dat is een boodschap die ik dit seizoen naar het Belgisch voetbal toe wil benadrukken. Zaterdag zag ik Feyenoord-Willem II, waarbij Willem II al meteen op de helft van de thuisploeg ging jagen. Dan krijg je vanzelf een aantrekkelijke wedstrijd en meer sfeer dan wanneer een van de teams zich terugtrekt voor de eigen zestien meter.

Bernd Thys en Wesley Sonck brengen weer smaak in het Belgisch voetbal

Die jongens zijn enorm gemotiveerd om zich hier weer te tonen. Een mislukt avontuur in het buitenland vind ik nog altijd beter dan geen avontuur : ze hebben tenminste de uitdaging op een hoger niveau aangedurfd. Hun terugkeer is goed voor het publiek : herkenbaarheid slaat aan. Dat zag je ook bij Feyenoord, met de terugkeer van RoyMakaay. Ze hebben daar 40.000 abonnees, vorig jaar zat er soms maar 10.000 man in de Kuip.

min

Anderlechts CL-uitschakeling is slecht voor het Belgisch voetbal

Ondanks de vele transfers kwam men qua niveau te kort. Prompt een van je smaakmakers verkopen, toont dat het financiële primeert, maar ook dat spelers die tegen de top aanleunen of hier bij de top behoren snel vertrekken : Ishiaku is nu in Duitsland topschutter. Laten we, ook in de pers, het realisme onder ogen zien en ons niet langer vergelijken met Chelsea of Barcelona en ons concentreren op wat hier wél goed is en goed kan worden. Bijvoorbeeld : de jeugdopleiding, hét alternatief om nieuwe, goeie spelers aan te brengen.

Ik geef toe dat ik deze uitschakeling niet verwacht had. De eerste wedstrijd heeft Anderlecht weggegeven, woensdag zag je de kleine verschillen met een topploeg. Misschien is de competitie in België qua niveau té beperkt om de teams die Europees moeten voetballen meer groeipotentieel te geven. Ik kan HermanVan Holsbeeck in zijn analyse bijtreden. Misschien moet men eerste klasse kleiner en dus beter maken, omdat het talent dan meer gegroepeerd wordt.

Geef trainers meer rust en meer tijd

De boodschap van wat STVV overkomt is simpel : probeer je elftal voor het seizoen in mekaar te steken, anders valt alles ineen en daar wordt de trainer de dupe van. Ik had deze situatie verwacht, want bij de competitiestart waren ze nog niet klaar met de selectie. Dat is vragen om moeilijkheden. De conclusie zou ook kunnen zijn dat ze te weinig hebben voor eerste klasse. Dat geeft men natuurlijk niet graag toe. Dus zet men extra druk op de trainer, die vervolgens aan zijn eigen hachje gaat denken, die roept : ‘ik heb het materiaal niet’, zich gaat indekken en behoudend voetbalt, desnoods vanaf het begin van de competitie. Zoek het eens op : België is een van de landen waar trainers het snelst ontslagen worden. Geef trainers wat meer rust en wat meer tijd en wees eerlijk als je jezelf evalueert. Té veel clubs in eerste vechten hier alleen maar om het behoud, niet om beter te worden. Het verschil met de eerste zes is zo groot dat de rest alleen speelt om het behoud en vaak te weinig kwaliteit heeft voor eerste klasse.

Radiojournalist Peter Vandenbempt en ex-voetballer Piet den Boer laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit.

opgetekend door geert foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier