Je moet niet altijd in dezelfde stad wonen om aartsrivalen te zijn. Het volstaat soms om dezelfde zee te delen en wat op elkaar te lijken, dan maakt de afstand minder uit. Pohang en Ulsan zijn twee Zuid-Koreaanse steden op 230 kilometer van elkaar. Ze delen samen dezelfde zee (de Japanse) en strijden om wie de mooiste stranden van Zuid-Korea heeft. Bovendien zijn beide steden gevormd dankzij hetzelfde industriële erfgoed. Pohang, een stad met 500.000 inwoners, telde in de jaren zestig slechts 50.000 bewoners en dankt zijn verdere ontwikkeling aan de Poscostaalfabriek, de op drie na grootste producent van staal ter wereld. Verder naar het zuiden telt Ulsan City 1,1 miljoen inwoners. Die stad dankt dat aan Hyundai, de welbekende autobouwer. Ulsan is ook actief in de scheepsbouw, het heeft de grootste scheepswerf ter wereld met 25.000 werknemers en is een van de iconen van de groei van Zuid-Korea, de ‘Aziatische draak’.

Al vijftig jaar lang bekijken de twee steden elkaar met argwaan in een race naar de hoogste industriële welvaart. Er is niet veel nodig om deze rivaliteit ook in het voetbal te laten doorschijnen. De twee industriële reuzen hebben elk geïnvesteerd in de voetbalclub van hun stad. Posco werd eigenaar van de club die later de Pohang Steelers zou worden genoemd en Hyundai deed hetzelfde in Ulsan na enkele vergeefse pogingen om hun franchise uit te breiden in andere steden.

Vervolgens was het de beurt aan de spelers en de gebeurtenissen om de legende te voeden. In een competitie (de K-League) die pas in 1983 werd opgericht, waren de jaren negentig het belangrijkst. In 1998 ontmoetten beide teams elkaar in de halve finales van de K-League. In de heenwedstrijd slaagden de Steelers er thuis in een achterstand op te halen door twee keer te scoren in de blessuretijd. De terugwedstrijd was even spectaculair. Ulsan werd uiteindelijk de winnaar na een verlossend doelpunt van… doelman Kim Byung Ji op een vrije trap in de laatste minuut! Sindsdien is deze wedstrijd de meest betwiste derby in Zuid-Korea. Transfers tussen de twee ploegen zijn altijd zeer omstreden. Zoals die van het icoon van de Tijgers, de doelman van de nationale ploeg, diezelfde Kim Byung Ji, die in 2000 Ulsan inruilde voor Pohang. Daarna, gedurende vier jaar, hebben de Steelers Ulsan altijd verslagen. De fans hebben het over ‘de vloek van Kim Byung Ji’.

Dit jaar zal de derby nog specialer worden dan anders. Hij zal plaatsvinden op de laatste speeldag en mogelijk beslissend zijn voor de titel, aangezien op dit moment beide teams de eerste twee plaatsen in het kampioenschap bezetten.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier