Kan wereldkampioen B-elftal afvaardigen?

Precies één maand na het veroveren van de wereldbeker in Zuid-Afrika speelt Spanje vanavond zijn eerste interland als wereldkampioen. La Roja trekt daarvoor naar het Mexicaanse Aztekenstadion om het op te nemen tegen de Mexicaanse nationale ploeg van Enrique Meza, die het roer heeft overgenomen van Javier Aguirre.

Het is niet meer dan logisch te noemen dat bondscoach VicenteDelBosque opnieuw zijn vertrouwen schonk aan de spelers die voor een triomftocht zorgden. Dat viel echter niet in goede aarde bij Barcelona. Del Bosque riep met VictorValdés, GérardPiqué, CarlesPuyol, SergiBusquets, Xavi, DavidVilla en Pedro immers zeven spelers op van de ploeg die 72 uur later tegen FC Sevilla de strijd moet aanbinden voor de Spaanse supercup. “Ik snap dat niet”, gaf AndoniZubizarreta, de nieuwe sportieve directeur van de blaugrana uiting aan zijn verontwaardiging. “Het is toch maar een oefeninterland. Dat biedt een mooie kans om een aantal experimenten te doen. Onze internationals komen pas terug uit vakantie. Ze hebben meer nood aan aangepaste trainingen om het ritme terug te vinden, dan aan een verre verplaatsing en een match op grote hoogte in een warm en vochtig klimaat. En wie zal opdraaien voor eventuele blessures?”, poneerde de ex-doelman en oud-international.

Del Bosque verdedigde zich al: “Ik luister altijd graag naar de verzuchtingen van de clubs, maar ik moet ook mijn werk voortzetten. Na het veroveren van de Europese en de wereldtitel mogen we niet op onze lauweren rusten. We moeten ook respect tonen voor Mexico, dat binnenkort zijn tweehonderdste verjaardag viert en er een punt van eer van maakt om tegen de wereldkampioen aan te treden. We kunnen het niet maken om met een B-elftal naar daar te gaan. Ik besef natuurlijk ook dat 11 augustus geen ideale datum is, maar hij is wel ingeschreven op de FIFA-kalender voor interlands.”

De enige nieuwe speler in de selectie van Del Bosque is de weinig bekende 26-jarige middenvelder BrunoSoriano van Villarreal. In het wielrennen zou men hem een perfecte gregario (knecht) noemen. Hij geloofde dan ook zijn oren niet toen zijn broer hem meldde dat hij was opgeroepen om deel uit te maken van de wereldkampioenenselectie.

Kaká (28) werd in Antwerpen door dokter Marc Martens geopereerd aan de meniscus van de linkerknie. De Braziliaan zal verschillende maanden onbeschikbaar blijven. De middenvelder was met Real Madrid op oefenkamp, toen de medische staf ontdekte dat een dringende operatie nodig was. De vermaarde Belgische chirurg verklaarde dat Kaká zich “tijdens het WK in Zuid-Afrika had geforceerd en de rest van zijn loopbaan in gevaar had gebracht.”

Real Madrid won in Los Angeles tegen het Mexicaanse América zijn eerste wedstrijd onder José Mourinho met 2-3. Ook het lokale LA Galaxy ging in extremis – aan de rust stond het 2-0 – nog met 2-3 voor de bijl.

Cristiano Ronaldo (25) krijgt, nu Raúl vertrok naar Schalke 04, opnieuw zijn vertrouwde rugnummer 7, zodat hij weer door het leven kan als ‘CR7’, zoals bij Manchester United. Zowel dat als ‘CR9’ zijn gedeponeerde merken in Portugal. Bij Real gaat zijn nummer 9 nu naar Karim Benzema. Het nummer 14 van de eveneens vertrokken Guti kreeg nog geen nieuwe eigenaar.

Barcelona vertoeft momenteel op oefenkamp in Azië. In een wedstrijd tegen een Zuid-Koreaanse selectie was Josep Pep Guardiola verplicht om toch Lionel Messi op te stellen, hoewel dat aanvankelijk niet de bedoeling was. De organisatoren hadden er echter mee gedreigd de wedstrijd te annuleren als de Argentijn niet zou spelen. Commerciële verplichtingen sporen duidelijk niet altijd met een correcte sportieve voorbereiding.

Olivier Thomert (30), een Franse middenvelder die vorig seizoen aan de slag was bij Le Mans, verhuist naar het pas gepromoveerde Hércules. Die club kwam vorige week negatief in het nieuws, nadat onomstotelijk bewijs opdook dat Hércules vorig seizoen ploegen uit de Segunda División had omgekocht om naar eerste klasse te kunnen promoveren. Wordt vervolgd?

Adrian Colunga (25), een spits van tweedeklasser Recreativo Huelva, tekende bij Getafe. Kepa Blanco volgt de omgekeerde weg.

Diego Godín, de 24-jarige Uruguayaanse verdediger van Villarreal, stapt – zoals we vorige week hier al aankondigden – over naar Atlético Madrid. Zijn vervanger wordt de Spaanse international Carlos Marchena (31), die overkomt van Valencia.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier