In de lijst van bekende voetbalsupporters valt het grote aantal politici op. “Wanneer politici in een voetbaltribune plaatsnemen, zijn ze zich uiteraard volledig bewust van het bijkomende effect op hun imago”, aldus politicoloog Carl Devos (UGent). “Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat ze niet echt houden van de sport of effectief meeleven met de ploeg waarvoor ze supporteren, maar ze beseffen maar al te goed dat ze tijdens zo’n avondje voetbal, met een sjaal om de nek, een pintje in de hand en gezellig keuvelend met Jan Modaal, ook eens een ander beeld van zichzelf kunnen uitspelen. Tegelijkertijd is er rond een voetbalmatch de minder volkse kant: de loges waar persoonlijkheden uit verschillende milieus elkaar ontmoeten, zakenmensen, politici, mediafiguren… Er wordt samen gegeten en je kunt er nieuwe contacten leggen. Voor een politicus is dat een ideale combinatie.”

Van de huidige generatie politici is Yves Leterme de bekendste voetbalsupporter, hij is fan van Standard. “Leterme heeft het vast en zeker voor die ploeg,” aldus Devos, “maar het komt hem natuurlijk goed uit dat Standard dé Waalse ploeg bij uitstek is. Zijn uitstraling in Franstalig België is altijd een tere plek van Leterme geweest.”

Verschillende politici supporteren voor meerdere clubs, Caroline Gennez (STVV en KV Mechelen) en Filip De Winter (Cercle Brugge en Beerschot) bijvoorbeeld. “De meeste politici supporteren voor de grootste club uit hun streek of stad”, zegt Devos. “Dat is op zich niet onlogisch. En net zoals sommige andere fans krijgen ze later soms sympathie voor een tweede club, bijvoorbeeld als ze verhuizen. Een politica zoals Gennez, die schepen is in Mechelen, een voetbalstad bij uitstek, heeft geen andere keuze dan zich te laten zien op KV.”

Ook Siegfried Bracke doet van zich spreken, uit het niets bestelde hij voor volgend seizoen een abonnement bij AA Gent. “Ik ken Siegfried al lang”, zegt Devos, “en merkte in het verleden eigenlijk nooit dat hij iets had met voetbal. (lacht) De gemeenteraadsverkiezingen van 2012 komen dichterbij en N-VA zet in op de grote steden. Het is dus wellicht geen toeval dat Siegfried zich zo wil positioneren in Gent, al kan het natuurlijk ook dat hij gewoon al heel lang een supporter is van AA Gent en dat altijd wat stil heeft gehouden. ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier