Ajaxaanwinst Oleguer heeft uitgesproken mening.

Ajax kan dit seizoen uitpakken met de 28-jarige verdediger Oleguer, die werd weggehaald bij Barcelona en een contract voor drie seizoenen tekende met optie voor nog een jaar. De rechtsvoetige Catalaan is echter geen typische voetballer. De media-aandacht die hij als speler geniet, neemt Oleguer immers graag te baat om tegen het onrecht in de wereld te ageren.

Toen hij in 2005 tegen Málaga zijn competitiedoelpunt voor Barça scoorde, droeg hij tot ieders verrassing dat doelpunt op aan een veertienjarige jongen uit zijn geboortestad Sabadell. Een duidelijk statement, omdat de knaap een week eerder was opgepakt voor het plakken van proteststickers waarop hij de burgemeester van machtsmisbruik en vriendjespolitiek beschuldigde.

Het was niet de eerste keer dat Ole-guer publiekelijk partij koos tegen de plaatselijke autoriteiten. In interviews bekritiseerde hij al eerder het beleid, maar spuwde hij ook zijn gal over het ‘buitensporig fascistisch geweld’. Oleguer doelde daarmee op het gewelddadige optreden van de plaatselijke politie, bij het sluiten van het alternatieve café Bemba in 2003. Daarbij vielen ruim twintig gewonden en werden elf jongeren gearresteerd. Ook Oleguer zelf was daar. Gevolg: er werd een celstraf van drie jaar geëist voor zijn aandeel in de rellen.

Oleguer sympathiseert met het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid, de linkse kraakbeweging, de antiglobalisten en heeft openlijk tegen de Europese grondwet stelling genomen. In een gesprek met gewezen bondscoach Luis Aragonés liet Oleguer weten niet voor Spanje te willen uitkomen. Het Catalaanse voetbalelftal is zijn enige nationale ploeg.

Hij schreef zelfs een (filosofisch) boek, in 2006, Cami d’Itaca (De weg naar Ithaka) waarin hij uiteenlopende onderwerpen behandelt als anorexia, de strijd tegen het fascisme, de rol van Spanje in Irak, zijn ervaringen tijdens de Spaanse titelviering in 2005 en zijn liefde voor tennis.

Marco van Basten en zijn vriend Gabri trokken hem over de streep om naar Ajax te komen. “Vanwege zijn ervaring hopen we dat hij de jongeren een beetje kan sturen”, verklaarde de coach. “Ik zie in hem de nieuwe mentor voor onze jonge spelersgroep. Frank Rijkaard was alleszins heel positief over hoe Oleguer zich bij Barcelona in de groep opstelde. Dat was een goed teken.”

Collins John (22) keerde na vijf jaar omzwervingen in Engeland terug naar Nederland. De aanvaller wordt door NEC voor een jaar gehuurd van Fulham.

Nederland verloor een oefeninterland tegen Australië met 1-2. Huntelaar scoorde, doelman Stekelenburg kreeg rood.

Coen Moelijn werd op het eeuwfeest van Feyenoord verkozen tot beste speler aller tijden.

PSV verhuurde onze landgenoot Jelle De Bock (20) voor een jaar aan Helmond Sport.

In zijn zoektocht naar een doelman kwam Feyenoord uiteindelijk met Rob van Dijk (39) bij een oude bekende terecht. Hij komt transfervrij over van Heerenveen.

Donovan Slijngard (21), een verdediger, krijgt van Ajax de kans om ervaring op te doen bij Sparta. Nicola Mitea verhuisde transfervrij naar Dinamo Boekarest, George Ogararu naar Steaua Boekarest.

De Graafschap contracteerde de Argentijns-Franse aanvaller Hugo Bargas (21) voor drie seizoenen.

FC Groningen kocht de Zweedse offen-sieve middenvelder/schaduwspits Petter Andersson (23) van Hammarby IF.

Mika Väyrynen verliet PSV. De Finse middenvelder keerde terug naar Heerenveen en bereikte een akkoord over een driejarig contract. Tommie van der Leegte (31) verhuisde van PSV naar NAC en versierde er een tweejarige overeenkomst.

Feyenoordmiddenvelder Nicky Hofs (25) maakt het seizoen af bij Vitesse.

De Duitse middenvelder Simon Cziommer (28) speelt niet langer voor AZ. Hij vond met FC Utrecht, op uitleenbasis, een nieuwe werkgever.

Jan Wuytens verlengde net als Kwame Quansah (ex-Germinal Beerschot) zijn verbintenis bij Heracles tot 2011. “Twee dragende spelers”, liet algemeen directeur Nico-Jan Hoogma weten.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier