Nieuwkomer Jan Olde Riekerink werkte aan een nieuw elftal, dat het zonder de ervaring van Vital Borkelmans, het loopwerk en de inventiviteit van motor Matthieu Verschuere en de vaste invallers Anders Christensen en Sasö Gajser moet stellen. Zijn enthousiaste en vastberaden aanpak, waarbij hij het nummer 1 van de selectie even belangrijk maakt als nummer 26, zorgde voor heel wat positieve signalen. Na de rigide benadering van Patrick Remy wordt hij als een verademing ervaren.

Verdediging

Tot de fysiek sterke Geri Cipi geblesseerd uitviel, was dit compartiment vorig seizoen het sterkste van de ploeg. Met Frédéric Herpoel beschikt Gent over een secuur acterende goalie, die soberheid verkiest boven spectaculaire saves. Achter hem staat de jonge Olivier Van Impe te popelen van ongeduld. Een waardige vervanger, die vorig seizoen tegen Club Brugge een bijzonder zelfverzekerde indruk liet en dat in het Intertotoduel tegen het Ierse Saint Patrick’s bevestigde.

In de viermansdefensie, die bij een achterstand omgevormd kan worden tot drie man in zone, wordt het drummen voor een plaatsje. Jacky Peeters is door zijn snelheid, offensieve impulsen en goede voorzetten een certitude op rechts, die ook kan depanneren in het centrum. Hij houdt de onervaren Hamad Ndikumana en Mladen Krizanovic, veeleer een man voor de flank alleen, uit de ploeg. Ook Wim De Decker, die sterk aan de voorbereiding begon, Gaby Mudingayi en Spencer Verbiest zijn hier alternatieven. Centraal is het wachten op de terugkeer van het kopbalsterke duo Tomas Vasov-Cipi, die gestalte koppelen aan een voortreffelijk positiespel. Op links ligt Jimmy Hempte, heel rustig in de opbouw en goed de bal inspelend, in balans met de vaak onstuimig optredende Ibrahima Faye.

Middenveld

Olde Riekerink gaat niet uit van een vaste veldbezetting. Meestal kiest hij voor een driehoek met de punt naar voor, of voor vier man op lijn. Na het vertrek van Verschuere krijgt Nenad Vanic, man met een goed speldoorzicht en belangrijk op stilstaande fasen, opnieuw zijn kans. Naast hem werd er in de voorbereiding vaak geopteerd voor Brecht Verbrugghe. Een harde werker, die er niet voor terugschrikt met veel loopwerk de gaten die anderen laten vallen, dicht te lopen. Als buffers voor de verdediging zijn De Decker en Hempte wisselmogelijkheden.

Doordat woelwater Darko Anic geen teken van leven meer gaf, krijgt Nasredine Kraouche voluit zijn kans als creatieve figuur. Deze Algerijn is zeker niet van de snelsten, maar hij beschikt over een uitmuntende techniek en een goed schot van op afstand.

Aanval

Alexandros Kaklamanos kreeg er wat concurrentie bij. Patrick Dimbala en Ahmed Hosny, allebei heel scherp uit de startblokken geschoten, kunnen ook als diepste spits worden uitgespeeld, maar zijn niet even trefzeker als de Griek. Hosny werd naar links getrokken door de knie-operatie van Gunther Schepens, die hem tot nieuwjaar aan de kant houdt. Ook Monday Omo, klein en vinnig, kan daar worden uitgespeeld. Op rechts moet Dimbala de strijd aangaan met Djima Oyawole, aalglad en vlot scorend, en de verrassend sterke Dries Bernaert. In het Intertotoduel met Malaga imponeerde de jongere versie van Gerald Vanenburg door zijn lef, goede techniek en prima voorzetten.

Conclusie

Tijdens de voorbereiding werd weerom duidelijk dat AA Gent sterk afhankelijk blijft van de doelpunten van Alexandros Kaklamanos. Hosny en Dimbala zijn veeleer aangevers dan koele afwerkers. Er rust dus enorm veel druk op de schouders van de Griekse targetman. Voordeel is wel dat heel wat spelers polyvalent zijn en op meerdere plaatsen inzetbaar. Kwalitatief gezien pakt AA Gent misschien uit met een iets minder sterke kern, maar de gedrevenheid van Olde Riekerink en de jongeren kan veel compenseren. Net als vorig seizoen zijn er op de flanken weinig wisselmogelijkheden, zeker na het uitvallen van Schepens. De ontwikkeling van Bernaert en de leergierigheid van Thomas De Meyer laten echter het beste verhopen.

door Frédéric Vanheule

Herpoel

Peeters CipiVasovFaye

Verbrugghe Vanic

Kraouche

OyawoleKaklamanosSchepens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier