Sol Campbell mikt hoog met Portsmouth.

Verrassend aan de leiding zaterdag in de Premier League : Portsmouth, dat kleine ploegje uit het zuiden dat zich vorig seizoen maar net redde. Opvallend daarbij : vier van de vijf wedstrijden won het en in geen enkele match incasseerde het een goal. De tegenstand was met Wigan, Man. City, Blackburn, Middlesbrough of Charlton nog niet zo sterk, maar toch opvallend voor een ploeg die vorig seizoen 67 tegengoals slikte.

Het werk van assistent Tony Adams, 700 keer in de ploeg van Arsenal ? Niet direct, zegt de betrokkene, die weigert om alleen coach van de defensie genoemd te worden. Adams meent dat de hele ploeg mee moet verdedigen en looft het werk van de spitsen in defensief opzicht. Ongetwijfeld is er wel meer kwaliteit op het veld : manager HarryRedknapp kon deze zomer veel grote namen naar Pompey lokken : David James, 36 inmiddels, maar nog behoorlijk bezig. Zijn vriendin woont in het zuiden, vandaar. Andere namen : Sol Campbell (te oud voor Arsenal op zijn 31ste), Glen Johnson (kreeg als rechtsachter bij Chelsea geen speelminuten en werd een jaartje geleend), Nwankwo Kanu en Ashley Cole. Koppel dat aan wat nieuw Afrikaans (de Kameroener Douala), Kroatisch ( Niko Kranjcar) en Portugees talent ( Manuel Fernandes, een jaartje over van Benfica) en de goeie start hoeft niet te verrassen. Of de oudjes het lang gaan volhouden, is nog wat anders. Campbell meent van wel, hij wil nog eens “Europees” spelen.

Tien nieuwkomers en straks misschien ook de in 1998 veel gehypete Braziliaan Denilson (voor ruim 33 miljoen euro van Sao Paulo naar Betis) die deze week komt testen nadat Bordeaux hem vorige zomer liet gaan : zo’n ploeg kost centen. Die komen niet langer van Milan Mandaric, hij verkocht deze zomer zijn laatste aandelen aan AlexandreGaydamak, sinds januari co-eigenaar. Voor maar liefst 50 miljoen euro. Gaydamak is amper 30, woont in Londen, heeft zowel de Franse als de Russische nationaliteit en is de zoon van een Russische miljardair, Arcadi. Die vergaarde zijn fortuin vanuit Frankrijk. Soms met een reukje aan, in 2000 werd in Parijs een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd in het kader van een grote wapens voor olie deal met Angola. De man ontkende alles, maar week wel uit naar Moskou, waar hij onder meer een bank beheert. Ook hij zit in het voetbal, sinds 2005 is hij eigenaar van Beitar Jeruzalem.

David Beckham liet weten dat het feit dat hij uit de selecties van de nieuwe bondscoach SteveMcClaren wordt gelaten, hem pijn aan het hart doet. Beckham, blijven steken op 94 interlands, voelt dat hij nog twee, drie jaar topvoetbal aankan. De middenvelder is 31 en wil graag de 100 caps én het EK halen. “Ik heb de deur bewust nog niet dicht geslagen”, liet hij zaterdag weten aan de Daily Mail.

Carlos Tevez, de nieuwe Argentijn van West Ham, deed in de tabloids al van zich spreken. De penthouse die de club hem in het poshe Canary Wharf ter beschikking stelde, vond Tevez te klein voor hem en zijn negen (!) familieleden. West Ham moest op zoek naar een groter onderkomen.

Tegenslag voor Man. United : de Koreaan Park liep een enkelletsel op. Hij moet drie maanden langs de kant blijven.

Didier Agathe kreeg van Aston Villa een contract van beperkte duur. De Fransman, 31, speelde vijf jaar bij Celtic en mag nu tot januari proberen zijn ex-coach in Schotland, Martin O’Neill, te overtuigen dat hij nog niet versleten is. Agathe testte vorige zomer bij Blackburn, maar kreeg er geen contract.

Seol (ex-Antwerp en -Anderlecht) scoorde zaterdag voor Reading in het duel onder nieuwkomers tegen Sheffield United. De kampioen van tweede doet het als enige promovendus uitstekend in de eerste klasse.

Danny Mills werd door Man. City voor twee maanden uitgeleend aan Hull. Mills is pas 29, maar verloor zijn plaats aan belofteninternational Micah Richards.

Djimi Traore (Charlton) brak tegen Chelsea zijn been. De breuk is klein, de gewezen verdediger van Liverpool zou maar een paar weken out zijn.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier