Voor topspitsen die straks op het EK in de kijker lopen, wordt het een interessante zomer. Nog voor hij met Polen een bal getrapt heeft, gaat de marktwaarde van Robert Lewandowski steil omhoog.

Maik Barthel staat aan de rand van zijn enorme zwembad in Gamprin, een klein dorpje in Liechtenstein. Aan de horizon zie je de bergen. De spelersmakelaar bouwt een nieuw huis, met 400 m2 bewoonbare oppervlakte en naast het zwembad een wintertuin. De hele bouw heeft hem al een paar miljoen euro gekost. Maar misschien recupereert hij een deel van de kosten wel.

Want Barthel is bezig met wat de deal van zijn leven wordt.

Hij is namelijk een van de twee makelaars van Robert Lewandowski (27).De Poolse kapitein op het EK werd afgelopen seizoen met Bayern München kampioen én topschutter in de Bundesliga met 30 doelpunten. Met andere woorden: Barthel zit op een goudader.

Spitsen van het kaliber Lewandowski zijn het meest gegeerd op de internationale voetbaltransfermarkt. In die topcategorie zitten er maar een paar: naast Lewandowski zijn het Zlatan Ibrahimovic, Karim Benzema en Gonzalo Higuaín die bij Napoli alleen maar weg mag als een geïnteresseerde club de vaste opstapclausule van 95 miljoen euro betaalt.

De laatste weken rinkelen de telefoons bij Barthel en zijn Poolse partner Cezary Kucharski ononderbroken. Clubs proberen uit te vissen hoe het met een mogelijke transfer van Lewandowski zit.

‘Voor Robert is er geen sprake van een marktprijs omdat er voor hem niet eens een markt is’, stelt Barthel vast. ‘Een markt heb je waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Wanneer de vraag zo veel groter is dan het aanbod, kan het aanbod kiezen wat het doet.’

Met andere woorden: Barthel en Kucharski bepalen hoeveel Lewandowski moet kosten. Op een bepaald moment zal een geïnteresseerde club gewoon betalen wat gevraagd wordt. Dat riskeert een astronomisch hoog bedrag te worden.

CHINEZEN

De tijd is rijp voor zulke gekke bedragen. Vanaf volgend seizoen zwemmen de Engelse clubs in het geld, met een nieuw tv-contract dat 3,3 miljard euro in de Premier League pompt. En dan zijn er ook de Chinezen. Die willen straks in eigen land topvoetbal. Daartoe betaalde de Chinese club Jiangsu Suning onlangs 50 miljoen euro voor Alex Teixeira.Een aanvallende middenvelder die alleen maar prijzen behaalde in Oekraïne, met Sjachtar Donetsk. ‘Als die al 50 miljoen waard is, dan is Robert minstens 300 miljoen waard’, zegt Barthel. Men kan zich inbeelden dat dit ook het antwoord is dat hij aan de sportief directeurs van Barcelona en Arsenal geeft, wanneer die naar de Poolse spits informeren.

Toch ligt de spits nog tot 30 juni 2019 onder contract bij Bayern. In zijn verbintenis staat geen opstapclausule, zoals bij Gonzalo Higuaín. Lewandowski’s huidige marktwaarde wordt geschat op 70 miljoen euro. Als Bayern niet wil meewerken, kan hij in principe niet weg.

In 2010 haalde Dortmund Lewandowski bij Lech Poznan weg voor zo’n 4,5 miljoen euro. Na vier jaar Dortmund verhuisde hij naar Bayern, waar hij tot wereldster uitgroeide. Twee keer werd hij in de Bundesliga topschutter, één keer met beide clubs. In totaal maakte de Poolse spits in 194 Bundesligamatchen al 121 doelpunten. Het geeft hem een status die de Bundesliga lijkt te overstijgen.

Zelf zegt de spits: ‘Contracten zijn in het voetbal niet heilig. Je vindt dat oké of niet, maar het is wel zo. Het klopt ook niet dat het altijd de spelers zijn die hun contracten verbreken. Hoe vaak gebeurt het niet dat een club een speler niet meer kan gebruiken en hem dan maar op de markt zet?’

CLUBEMBLEEM KUSSEN

Een voetbalromanticus is Lewandowski niet. Wel een prof, die duidelijk maakt hoe hij over zijn beroep denkt: ‘Wanneer het om mijn carrière gaat, ben ik de baas, de enige die beslist. Mijn makelaars zijn dan degenen die zich met de uitvoering van die beslissing moeten bezighouden.’

Hij heeft nog nooit tegen iemand gelogen, benadrukt hij: ‘Ik heb nog nooit gezegd dat ik mijn carrière bij een bepaalde club ga afsluiten, en ik heb nog nergens het clubembleem op mijn trui gekust nadat ik gescoord heb. Dat is allemaal schijn, het heeft niets te maken met de echte manier van zakendoen.’

Wat moet een topschutter dan wel doen? ‘Altijd doelpunten maken, gelijk hoe. Dat vergt bepaalde kwaliteiten. Techniek speelt een rol, spelinzicht ook, en een bepaalde aanleg om de ruimte te zoeken en daar te staan waar de bal komt. Maar het belangrijkste is, dat je een hard hoofd hebt zodat je alle vormen van druk weghoudt. Als je je door de pers, de tegenstander of contractbesprekingen laat beïnvloeden, maakt dat je slechter, en verlies je aan waarde.’

Voor wie in de jeugdopleiding alles op alles zet om diepe spits te worden, is het niet makkelijk. De meeste topclubs voetballen al jaren met maar één echte, diepe spits en hebben vaak maar twee echte spitsen meer in hun kern. Wie het als prof wil maken, heeft meer kans wanneer hij zich als middenvelder ontwikkelt.

Maar net omdat het aanbod aan aanvallende middenvelders zo groot is, daalt hun waarde. Terwijl die van rasspitsen stijgt.

Daarom verbaast het niet dat Real Madrid ernstig in de Poolse spits geïnteresseerd is. Algemeen directeur José Angel Sánchez vloog na de heenwedstrijd voor de kwartfinale van de CL in Wolfsburg niet direct terug naar Madrid, maar liet zijn vlucht via München boeken. Er werd over cijfers gepraat die zelfs de managers van Lewandowski, die alle prijzen kennen, rooie oortjes bezorgden. Real zou bereid zijn om een loon van 25 miljoen euro te betalen, los van premies en makelaarscommissies. Voor een zesjaarscontract gaat dat om in totaal 200 miljoen euro, transferprijs niet meegerekend.

‘Real is een paar weken geleden naar ons gekomen’, zegt Kucharski. ‘Het is een zeer aantrekkelijke club. We hebben Bayern op de hoogte gebracht.’

NIEUWE UITDAGING?

De vraag is: wat wil Lewandowski zelf? Op de vraag verwordt zijn gelaatsuitdrukking tot een masker dat niets prijsgeeft. ‘Dat Real aantrekkelijk is voor elke voetballer, is duidelijk. Maar mijn contract hier loopt nog drie jaar, mijn vrouw en ik voelen ons goed in München. Bayern is een fijne club, met goeie supporters. De stad is aangenaam, het culturele aanbod groot, de natuur met zijn bergen en meren indrukwekkend. Langs de andere kant ben ik nu zes jaar in Duitsland. Ik heb hier alles gewonnen. Dan moet je eens nadenken of het tijd is voor een nieuwe uitdaging.’

De voorbije maanden kon Bayern zijn belangrijke spelers voor langere tijd aan zich binden. Met Robert Lewandowski is dat nog niet gelukt. Er hebben al een paar gesprekken plaatsgevonden, maar de eisen van de clan-Lewandowski omschrijven de verantwoordelijken van Bayern als ‘onbeschaamd’. Er zou sprake geweest zijn van een jaarloon van meer dan 20 miljoen euro. Daarmee zou de Poolse spits met afstand de bestbetaalde voetballer bij Bayern worden.

Voorlopig liggen de gesprekken stil. Karl-Heinz Rummenigge,sportief directeur bij Bayern, maakte vorige week na het uitlekken van de interesse van Real het standpunt van de club bekend: ‘Lewandowski zal ook volgend seizoen bij Bayern spelen. Daar bestaat geen twijfel over.’

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

DOOR RAFAEL BUSCHMANN – FOTO NIKE

‘Wanneer het om mijn carrière gaat, ben ik de baas, de enige die beslist.’ – ROBERT LEWANDOWSKI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier