Portugal

Fernando Santos © belgaimage

trainer Fernando Santos (POR)

Staat u in het krijt bij de spelers die Europees kampioen werden?

‘In het krijt niet. Ik heb wel een enorm gevoel van dankbaarheid tegenover hen. Ze waren geweldig. Zeg wat je wilt, maar die ploeg is wel kampioen van Europa geworden.’

Zou u iemand naar het WK meenemen om sentimentele redenen?

‘Neen, dat kan ik niet maken. Goede wedstrijden of prestaties uit het verleden zullen ons in Rusland niet helpen. We beginnen aan een nieuw avontuur. Van de selectie van 2016 zag ik vooraf slechts twee spelers die 90 procent kans hadden om er ook in Rusland bij te zijn: Cristiano Ronaldo en Rui Patricio, naar mijn gevoel een van de beste doelmannen ter wereld. Er zijn verschillende spelers die meegingen naar het EK in Frankrijk en die er nu niet bij zijn ( o.a. Eder, Nani, André Gomes en Renato Sanches, nvdr). En er zijn een paar nieuwe gezichten, zoals Gelson Martins en Bernardo Silva, die bij Manchester City een fantastisch seizoen had. 23 namen selecteren, dat is zoals een puzzel maken.’

GELSON MARTINS
GELSON MARTINS© VI Images / Maurice van Steen

U maakte de kern van 23 spelers al op 17 mei bekend, terwijl andere coaches liever met 28 of 30 spelers aan de voorbereiding beginnen. Waarom doet u dat?

‘Toen ik bondscoach in Griekenland was ( 2010-2014, nvdr), selecteerde ik ook nog 25 spelers, maar als ik dan twee jongens had weggestuurd, merkte ik dat de sfeer binnen de groep gedurende enkele dagen somber en gespannen was. In 2016, in de aanloop naar het EK, heb ik beslist om meteen met de definitieve selectie aan de voorbereiding te beginnen. Mijn ideale groep bestond uit zeven verdedigers, zeven middenvelders en zes aanvallers, maar door de blessure van Danilo ( FC Porto, nvdr) – een controlerende middenvelder die ook centraal in de verdediging kan depanneren – koos ik voor een extra verdediger en verdween er een middenvelder uit de selectie.’

Renato Sanches
Renato Sanches© BELGAIMAGE

Waarom nam u Jardel van Benfica en Maicon van Galatasaray, twee in Brazilië geboren spelers, niet mee? Pepe en Deco hadden ook Braziliaanse roots, maar werden door uw voorgangers wel geselecteerd.

Pepe en Deco waren nog erg jong toen ze debuteerden voor Portugal. Dat hielp hun integratie. Als Jardel en Maicon 20 en 21 jaar waren geweest, dan had ik hen misschien wel geselecteerd ( ze zijn respectievelijk 32 en 29, nvdr).’

Mogen we in Rusland opnieuw een Portugese ploeg verwachten die in de eerste plaats speelt om te winnen en pas dan denkt aan mooi voetbal?

‘We spelen altijd mooi en verzorgd voetbal. Wie dat niet doet, verliest zijn wedstrijden. Maar ik denk dat u zich vergist: mooi voetbal is niet altijd spectaculair of gezegend met vijf doelpunten.’

Kan Portugal het WK winnen?

‘Op het EK waren er geen teams die de kwaliteiten van Brazilië, Argentinië, Colombia en Uruguay hebben. Laat ons eerlijk zijn: we zijn een van de kandidaten, maar geen favoriet.’

de kenner Manuel Queiroz

Commentator op TVI

‘De prestatie van het EK 2016 lijkt me extreem moeilijk met een selectie die, op twee jaar tijd, een tiental spelers verloren heeft. Portugal vertrekt duidelijk niet als favoriet en een plaats in de halve finale zou al een uitzonderlijk resultaat zijn. U zal me zeggen dat de ploeg in 2016 ook geen favoriet was maar toen waren er toch meer ervaren spelers bij dan nu. En bovendien zal Portugal, door zijn Europese titel, beschouwd worden als een van de te kloppen ploegen.

‘Deze selectie heeft wel een voordeel: ze is homogeen. Van de 23 namen was er over 20 à 21 geen discussie. Er is geen polemiek over de keuzes, over de manier van spelen of over de bondscoach, die heel gerespecteerd is van het noorden tot het zuiden van het land. De ploeg is nu ook minder afhankelijk van Cristiano Ronaldo, hoewel zijn psychologische impact belangrijk blijft.

‘Ik ben vooral ongerust over de defensieve stabiliteit, met veel spelers die geen grote matchen gewend zijn. Ik stel ook vast dat veel titularissen afgelopen seizoen niet veel gespeeld hebben bij hun club, hoewel dat ook een voordeel kan zijn in termen van frisheid.’

rising star GELSON MARTINS

Wil je een flankspeler van hoog niveau produceren, stuur hem dan maar snel op stage naar Lissabon. Want in de Portugese hoofdstad werden toppers opgeleid als Luís Figo, Cristiano Ronaldo, Ricardo Quaresma en Nani. Een prestigieuze namenlijst waaraan misschien binnenkort ook die van Gelson Martins toegevoegd mag worden. De 23-jarige geldt als het nieuwe godenkind. Martins werd dan wel geboren in Kaapverdië, via Benfica belandde hij in 2010 bij Sporting waar hij moeiteloos alle horden nam. In de zomer verblufte de supersonische winger alle volgers bij een oefenwedstrijd in en tegen Real Madrid. Zijn prestatie was zo overweldigend, dat in het Bernabéustadion dat Cristiano Ronaldo hem kwam begroeten en hij de complimenten kreeg van Marcelo. Zo opende Martins voor zichzelf de deur tot de nationale ploeg. De echte Europese topteams kijken vol verwachting uit naar zijn prestaties op het WK in Rusland, want Gelson Martins – maker van de 5000e goal in de clubgeschiedenis van Sporting CP – lijkt rijp voor een stap hogerop.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo© BELGAIMAGE

weetjes

Renato Sanches, de openbaring twee jaar geleden op het EK, zal niet voor het eerst aanwezig zijn op een WK. Bij Bayern München, dat hem overnam van Benfica stelde de middenvelder vooral teleur, ook een uitleenbeurt aan Swansea City bood weinig soelaas. Een moordende concurrentie zorgde er zelfs voor dat de Golden Boy de voorselectie van 35 profs niet haalde.

10

In vergelijking met de kern die succesvol was op het EK van 2016 in Frankrijk veranderde bondscoach Fernando Santos tien namen in de definitieve selectie van 23 spelers die hij meeneemt richting Rusland.

26 voorzetten

Met een gemiddelde van 26 voorzetten per duel is Portugal van de Europese landen de ploeg die het meest dit wapen hanteert. Een strategie die ze gebruiken om ook de luchtkwaliteiten van CR7 maximaal te benutten.

Cristiano Ronaldo zal straks aan zijn vierde WK beginnen. De sterspeler haalde de halve finales bij zijn eerste deelname, maar geraakte sinds 2010 niet verder dan de achtste finales. In Brazilië vier jaar geleden werd zijn team zelfs al uitgeschakeld in de poulefase.

TRAINER

63 jaar ? Een van de weinigen die Benfica, Porto én Sporting trainde en ook in Griekenland (AEK en Panathinaikos) prijzen won. ? Werd er in 2010 bondscoach en plaatste Griekenland voor EK en WK. ? Sinds september 2014 bondscoach van zijn land, waarmee hij Europees kampioen werd.

Portugal
Portugal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier