Dwight Tiendalli bloeit open bij FC Twente.

Een paar vriendelijke woorden van de coach, nieuwe teamgenoten die je positief benaderen, een andere omgeving die je in staat stelt de zorgen van voorheen volledig te vergeten: zo moeilijk lijkt het allemaal niet om te verklaren voor Dwight Tiendalli (24) waarom hij veranderde van een verdediger zonder zelfvertrouwen naar een linksback die de toekomst niet langer bevreesd tegemoet ziet.

De laatste weken krijgt de gewezen jeugdinternational de bevestiging van de opwaartse lijn die hij vond sinds Tiendalli besloot uit te komen voor FC Twente. Opgeleid door Ajax, volwassen geworden en veel klappen moeten incasseren bij Feyenoord, maar nu opengebloeid en liefdevol omarmd door (het vertrouwen van) coach Steve McClaren. Zijn loopbaan laat zich blijkbaar eenvoudig samenvatten.

“In het verleden is wel eens gedaan of ik niet kon voetballen”, verklaarde hij in de Volkskrant. “Waarom word ik hier zo behandeld? Dat vroeg ik me onophoudelijk af. Maar ik besloot er geen energie meer in te steken.”

Een aantal maanden geleden stond hij immers nog alleen op het trainingsveld van Varkenoord, het jeugdcomplex van Feyenoord. “Ik wilde vertrouwen in mezelf houden, fit blijven via training en voorkomen dat ik mijn eigen ruiten zou ingooien. Als er een club voor me zou komen, moest ik er klaar voor zijn.”

Dat werd dus FC Twente, waar hij na een testperiode van twee weken de kans kreeg op een herstart. Tiendalli, die zijn overeenkomst bij Feyenoord afkocht, profiteerde van de afwezigheid van Nicky Kuiper. “Ik voel hier veel appreciatie”, beweert hij. “Iedereen is met je bezig. Je wordt op een positieve manier gecoacht en begeleid. Hier geven ze je het gevoel dat ze je waarderen. Daardoor dacht ik bij mezelf: ik zal wel eens een mogelijkheid krijgen om me te bewijzen, dat komt wel goed.”

Zijn overgang kwam net te laat rond om nog te kunnen meespelen in de Europa League. “Daar is weinig aan te doen, maar toen we 2-0 verloren tegen FC Sheriff, wilde ik het beeldscherm inspringen om wat te doen.”

Het oefenduel tussen Italië en Nederland eindigde in een teleurstellend 0-0-gelijkspel. Bondscoach Bert van Marwijk, die in Pescara experimenteerde met Robin van Persie diep in de spits, kon dat plan al na acht minuten opbergen. De Arsenalspeler viel uit met een zware enkelblessure. Vandaag/woensdag speelt Oranje in Heerenveen nog tegen Paraguay.

Trainer Ron Jans (51), sinds oktober 2002 sportief eindverantwoordelijke, houdt het na dit seizoen voor gezien bij FC Groningen. Hij gaat op zoek naar een nieuwe ervaring.

Moestafa El Kabir (21), een Marokkaanse spits, werd bij NEC met een te hoog vetpercentage uit de A-kern gezet.

Volgens Ajaxtrainer Martin Jol speelt hij via een terugkeer van Rafael van der Vaart of Klaas-Jan Huntelaar, beiden op een zijspoor bij respectievelijk Real Madrid en AC Milan, zeker kampioen. Maar beide internationals lieten al weten geen interesse te hebben.

De Ghanese aanvaller Matthew Amoah (29), die een aflopend contract heeft bij NAC, overweegt na drie jaar Breda een buitenlands avontuur. De Afrika Cup of het WK wil hij gebruiken als etalage. Csaba Fehér (13 duels) en Joonas Kolkka (12) krijgen een automatische contractverlenging bij het spelen van twintig competitiewedstrijden.

Kevin Vandenbergh (FC Utrecht) raakte even uit de vergetelheid door een invalbeurt van twintig minuten tegen Heerenveen. De spits denkt naar eigen zeggen (nog) niet aan een vertrek.

Sinds maandag wordt NEC geleid door Wiljan Vloet (47). Hij lag nog tot 2011 onder contract als hoofd opleidingen bij PSV, maar tekende in Nijmegen tot 2012.

Ricky van den Bergh (28) werd door ADO Den Haagtrainer Raymond Atteveld een paar dagen naar huis gestuurd voor een afkoelingsperiode. Een gesprek over de rode kaart van de spits tegen PSV was immers uit de hand gelopen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier