Juridisch gehakketak over het vierde ticket voor de eindronde rekt het slopende seizoen van Lierse. De energie is nog niet op, zegt hulptrainer Eric Van Meir. ‘Maar ik ben er zeker van dat een paar jongens zullen crashen als de vakantie aanbreekt.’

Een Brusselse rechter verklaarde de klachten die Geel en Kortrijk hadden ingediend omdat ze niet mogen deelnemen aan de eindronde, vorige week ontvankelijk. Door die beslissing moest de eindronde, die afgelopen zondag van start zou gaan, worden uitgesteld. De West-Vlamingen zijn boos omdat ze door de puntentelling na het verstek van Beringen Heusden-Zolder een ticket voor de eindronde aan hun neus zagen voorbijgaan. Geel wordt uit de eindronde geweerd omwille van een vermeende omkoopzaak. De voetbalbond veroordeelde de club tot degradatie naar de derde klasse, maar Geel ging in evocatie en voert nu aan dat die degradatie niet definitief kan zijn zolang de procedure loopt. Morgen worden de klachten van beide teams behandeld. Daarna moet duidelijk worden wie naast Lierse, Hamme en KSVK United in de eindronde mag meestrijden voor een plaats in de hoogste afdeling.

Nattigheid

De Pallieters voelden de nattigheid al een tijdje aankomen. Niks wilden ze aan het toeval overlaten. Daarom stuurde geel-zwart op de laatste speeldag in de tweede klasse niet enkel mensen op pad om de ploegen te volgen die met zekerheid of met grote waarschijnlijkheid zouden deelnemen aan de eindronde. Ook de wedstrijden Antwerp-Virton en Dessel-Bergen werden bijgewoond door mensen van Lierse. “Ze moeten al met een heel grote verrassing komen om ons nog buitenspel te zetten”, grijnst hulptrainer Eric Van Meir ontspannen vanuit een fauteuil in het spelershome.

Van zware druk om de eindronde te winnen lijkt bij hem en bij de spelers die voorbijwandelen geenszins sprake. “Dat klopt”, zegt hij. “We merkten dat druk in twee richtingen kan werken. Tegen Brussels móésten we de drie punten pakken. We verloren. Tegen Roeselare hadden we het niet meer in eigen handen. Toen lukte het wel.”

Open kaart

“Het gevoel dat op de eerste trainingen na de laatste competitiematch overheerste,” vertelt Van Meir, ” was er een van tevredenheid. Als je bedenkt dat we de gokaffaire met de Chinees hebben gehad, de licentieperikelen en een grote sportieve achterstand, is het ongelooflijk dat we die eindronde nog haalden. Zo ervaart ook de spelersgroep het.”

Voelt Lierse zich door het gokschandaal genekt, leeft het idee dat vooral die affaire de club naar de eindronde heeft geleid ? “Genekt zijn we zeker, maar dat is ook onze eigen verdienste. Lierse is een van de weinige ploegen die open kaart speelde naar de spelersgroep en de buitenwereld toe. De jongens die min of meer genoemd werden, zijn redelijk snel ontslagen of op non-actief gezet. Veel andere ploegen kunnen dat niet zeggen. Misschien nekten we onszelf, maar ik ben absoluut voorstander van deze weg. Je moet proberen eerlijk te zijn.

“Naast de gokaffaire waren er nog andere zaken die ons naar de eindronde stuurden. Ik denk onder meer aan de spelers die we om budgettaire redenen moesten ontslaan, omdat ze te veel kostten in verhouding tot de prestaties die ze leverden. Tijdens de winterstop werd terecht een grote schoonmaak gehouden. Zo waren we genoodzaakt om veel jonge spelers in te passen. Dat vormt sowieso een risico.”

Strategie

Maar die jongens hebben het in de ogen van de hulptrainer keurig gedaan en dat pleziert hem. “We kenden het enorme geluk dat onze huidige trainer weinig rekening houdt met ervaring. Of een speler 17, 27 of 37 is, maakt voor hem niet uit. De doorstroming van de jeugd was vroeger een traditie, we zijn daar weer naartoe aan het werken. Maar opboksen tegen het verblindende geld van de grote ploegen, die spelers komen weghalen, is niet makkelijk. Dat is het probleem van het hedendaagse voetbal.” Lierse wil niet mee in het opbod. “Als jonge gasten voelen dat er een goede doorstroming is naar de A-kern, zoals nu bij ons, mogen ze ergens anders bieden wat ze willen, dan vertrekken ze niet. Daar hopen we althans op.”

In die optiek is de bereidheid van de hoofdtrainer om de jeugd in te passen, doorslaggevend. “Dat klopt”, zegt Van Meir. “Daarom denk ik dat het goed zou zijn om als club een strategie uit te stippelen, om te zeggen : ‘Dat willen wij. De trainer die komt, moet zich daaraan aanpassen.’ Als je daarnaast met de eerste ploeg bijvoorbeeld in een 4-3-3 speelt en dat ook doet in alle jeugdreeksen, wordt een linksbuiten effectief als linksbuiten opgeleid. Op zijn achttiende weet die jongen exact wat hij moet doen.

“Ik denk dat het belangrijk is om een club te construeren die een eigenheid bezit, waarin de hoofdtrainer eigenlijk maar een passant is. Maak eens een lijstje van trainers die nu nog vijf jaar bij hun club blijven. Je zal snel rond zijn. René Trost past gelukkig bij onze clubvisie, hem kunnen we misschien een contract aanbieden voor vijf jaar.”

Crashen

Terwijl Van Meir zijn visie uit de doeken doet, is Trost druk bezig met de planning voor de komende dagen. De energie is na de verbeten strijd tijdens de competitie klaarblijkelijk nog niet op. “Ook niet bij de spelers”, aldus Van Meir. “Deze groep maakte al zoveel mee, die eindronde kan er nog wel bij. Pas als het echt gedaan is, zal de pit weg zijn. Ik ben er zeker van dat een paar jongens zullen crashen als de vakantie aanbreekt. Maar tot dan grijpen we elke kans. En onze prestaties gaan in stijgende lijn. In de eerste ronde sprokkelden we 9 punten, in de terugronde haalden we er 23. We zitten in een positieve spiraal.

“Iedereen wil ervoor gaan. De coach gaf duidelijk aan dat jongens die het gevoel hadden dat ze het niet meer konden opbrengen, naar hem mochten komen en zeggen : ‘Sorry, ik kan niet meer.’ Die spelers zou hij met vakantie laten vertrekken, zonder hen scheef te bekijken. Na alles wat ze meegemaakt hebben, zou het immers allerminst een schande geweest zijn als iemand had aangegeven dat hij leeg was. Niemand deed dat.

“Jongens als Stef Wils en Kristof Imschoot vinden dat Lierse een goede wending gaf aan hun carrière. Ze willen in schoonheid eindigen en tonen dat wij volgend jaar spijt moeten hebben dat ze weg zijn.

“In het contract van bepaalde andere spelers staat dat ze vrij zijn als we zakken. Maar daar speculeren ze niet op, geloof mij. Ook zij willen er nog voor gaan, want op het moment dat de eindronde gedaan is, is het al juni. Begin dan maar eens nog een nieuwe ploeg te zoeken. Als je dan bij een club aanklopt en zegt : ‘Ik kom van Lierse’, is het antwoord : ‘Juist, die ploeg die degradeerde.’ Dan moet je tevreden zijn met wat ze je bieden, is het te nemen of te laten. Ook die jongens spelen dus voor hun eigen toekomst. Als we in eerste blijven, kunnen ze hier bijtekenen. Dan verdienen ze zeker goed hun boterham.”

Leemte opvullen

Als Lierse degradeert, is het onvermijdelijk dat verscheidene jongens vertrekken, beseft Van Meir. “We kunnen volgend seizoen zeker al rekenen op ongeveer vijftien man. We haalden al drie nieuwe jongens binnen, er liggen nog enkele spelers onder contract en een achttal jeugdspelers tekende een nieuwe overeenkomst. De leemte die dan nog rest, kunnen we opvullen met spelers uit de tweede klasse die einde contract zijn. Zo zijn er genoeg en ik denk dat velen onder hen wel zin hebben om met Lierse bovenin de tweede klasse mee te spelen.

“Maar voor we zo ver zijn, hebben we volgens mij eerst nog 50 procent kans om de eindronde te winnen. Lukt dat niet, dan zijn we het niet waard om in de eerste klasse te blijven.”

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content