Bondscoach Raymond Domenech mag blijven.

Alles leek erop te wijzen dat de Franse bondscoach Raymond Domenech de wacht aangezegd zou krijgen. Maar uiteindelijk mag de fel geplaagde trainer toch op zijn stoel blijven zitten, nadat zijn spelers in Roemenië al hun trots aanspraken om een 2-0-achterstand op te halen en een 2-2-gelijkspel uit de brand te slepen. Het bewijst dat zijn spelerskern nog altijd veel voor hem overheeft. De Franse pers, die al een hele week aan het schrijven was over een mogelijke opvolger, moest dan ook een stapje terugzetten. “Hij moet een enorm pantser hebben om ondanks alle vijandelijke pijlen die op hem zijn afgeschoten, toch nog overeind te blijven”, schreef L’Equipe.

De bondsmensen, die enkele dagen voordien vastbesloten leken om Domenech te ontslaan als hij geen 5 op 9 zou halen, zoals door de federatie was verwacht, besloten nu bijna unaniem (19 stemmen voor, 1 onthouding) om hem in dienst te houden tot het einde van de WK-kwalificatiecampagne. Dat komt in de eerste plaats omdat Domenech in woorden en daden de steun kreeg van alle spelers van de selectie. Thierry Henry vond het absurd dat men een coach al na drie wedstrijden zou doorsturen. Franck Ribéry plooide zich op het veld dubbel om het hoofd te redden van de man die hem kort voor het WK van 2006 zijn kans had gegeven bij de nationale ploeg.

Voorts vond hij zowel tegen Roe-menië als in het met 3-1 gewonnen vriendschappelijke duel tegen Tunesië net op tijd de juiste tactiek en het juiste evenwicht. “Hij speelde wel degelijk een cruciale rol in de ommekeer, door de nodige risico’s te nemen, zoals het geven van een kans aan Yoann Gourcuff. Zijn coaching die tijdens het EK niet efficiënt was, is nu opnieuw beslissend. Hij maakt duidelijke offensieve keuzes”, voegde L’Equipe er nog aan toe.

Ook de samenstelling van de groep waarin Frankrijk zit, speelde de coach enigszins in de kaart. Omdat Oostenrijk en Litouwen faalden, blijven Les Bleus in koers, zodat Domenech nu toch zijn contract mag uitdoen tot 2010. “Er zullen geen momentopnames meer gemaakt worden”, verklaarde bondsvoorzitter Jean-Pierre Escalettes.

Karim Benzema, de spits van Lyon, werd uitverkoren tot een van de spelers van de maand september, samen met Etienne Didot en André-Pierre Gignac, de middenvelder en de spits van Toulouse.

Yoann Gourcuff schitterde afgelopen maand zowel met Bordeaux als met de Franse nationale ploeg. In die mate zelfs, dat nu heel Europa hem lijkt te willen. Milan, dat hem aan Bordeaux verhuurt, liet al verstaan dat hij zeker naar Italië zal terugkomen, maar de Italiaanse club heeft dat niet meer in eigen handen. Bordeaux beschikt immers over een aankoopoptie. Als de ploeg van coach Laurent Blanc in april voor 15 miljoen euro die optie licht, verzekeren ze zich definitief van de diensten van de aanvallende middenvelder.

De Franse nationale belofteploeg, die na een 1-1-gelijkspel in Duitsland goed op weg leek om zich te plaatsen voor Euro 2009, werd na een 0-1-verlies in de terugwedstrijd alsnog uitgeschakeld. Een serieuze klap voor een heel talentrijke generatie.

Toulouse, dat al zeven wedstrijden ongeslagen was, verloor in de derby van de zuidwestelijke regio met 2-1 van Bordeaux.

François Fillon, de Franse eerste minister, lanceerde het idee om niet te voetballen als tijdens het spelen van de Marseillaise een fluitconcert ontstaat, zoals bij de oefeninterland van de nationale ploeg tegen Tunesië.

Nipt werd in de Ligue 1 een staking vermeden aangezien de spelers-vakbond en de vertegenwoordigers van de clubs toch nog een akkoord konden bereiken rond de samenstelling van de raad van de Liga.

Yannick Boli, de jonge spits van PSG, werd uitgeleend aan Le Havre, dat momenteel op de laatste plaats staat in de Ligue 1.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier