Sclessin was vorig seizoen ongetwijfeld het stadion waarin de emoties het hoogst oplaaiden. Bijwijlen vibreerde en kolkte het even erg als bij een optreden van de Rolling Stones, wanneer Keith Richards de onvergankelijke riff van I Can’t Get No Satisfaction inzet. Na een kwarteeuw eindeloos wachten leidde Michel Preud’homme zijn team van jonge krijgers eindelijk weer naar de titel. Enkele maanden later is het decor niet veranderd en staan grotendeels dezelfde artiesten op het veld: Steven Defour om het ritme aan te geven, Oguchi Onyewu om de artiesteningang te bewaken, … De vraag is alleen of Standard het vertrek van Preud’homme goed zal verteren. Zullen de Rouches even sterk acteren nu hun grote roerganger vertrokken is naar de Arteveldestad? Laszlo Bölöni, een even grote voetbalkenner als zijn voorganger, maar een stuk introverter, staat in ieder geval voor een gigantische uitdaging. Kan hij met zijn groep, die met de Académie Robert Louis-Dreyfus de beste infrastructuur van het land tot haar beschikking heeft, het gigantische succes van vorig seizoen herhalen?

VERDEDIGING

Het is een wet van Meden en Perzen: om een goede ploeg te hebben, moet de verdediging goed op poten staan. En die is dit jaar niet gewijzigd. Nadat Olivier Renard zich vorig seizoen niet kon verzoenen met een bankzittersstatuut nam Andrés Espinoza onder de Luikse lat plaats. Het zorgde voor een grote stijlbreuk, maar uiteindelijk kon de sympathieke Ecuadoraan, zij het soms met het nodige geluk en dankzij de steun van zijn verdedigers, zijn titularisplaats rechtvaardigen. De jonge en talentrijke Jérémy De Vriendt, lijkt dit seizoen vastbesloten om hem zoveel mogelijk het vuur aan de schenen te leggen. Dat gebeurt onder leiding van de ervaren Jean-François Lecomte die Jorge Veloso is opgevolgd als keepers-trainer. Voorts was Marcos vorig seizoen dé revelatie van het seizoen als rechtsachter. Hij hield met zijn precieze passing de uiteindelijk naar Lokeren vertrokken Frédéric Dupré uit de ploeg. De problemen die vorig seizoen in de centrale as soms rezen als Onyewu of Mohamed Sarr er niet bij waren, zouden nu door de komst van Tomislav Mikulic moeten zijn opgelost.

MIDDENVELD

Standard dankt de titel van vorig seizoen in grote mate aan de jonge garde op het middenveld. De Gouden Schoen van aanvoerder Steven Defour mag dan nog verdiend geweest zijn, hij zal ook niet ontkennen dat de echte motor van de Rouches Marouane Fellaini is, omdat die niet alleen beresterk is in de balrecuperatie maar ook nog eens vaak voor gevaar zorgt in de rechthoek van de tegenstrever. Als hij er niet bij is, acteert de verdediging alleszins veel onzekerder, zeker in de luchtduels. De Marokkaanse Belg zou dit seizoen nog progressie moeten maken in het spel over de grond, want zijn doublure, de bij Bergen weggehaalde Fransman Benjamin Nicaise, kan in dat opzicht wel aardig uit de voeten. Axel Witsel zal voorlopig wellicht op links blijven spelen, tot de staf een mogelijkheid vindt om hem een centrale rol toe te bedelen. Op rechts kan de snelheid van Wilfried Dalmat voor een meerwaarde zorgen, al zijn voor die positie ook Grégory Dufer en Réginal Goreux goede wisseloplossingen.

AANVAL

Het aanvallende compartiment was vorig seizoen een perfecte driehoeksverhouding, met de verrassende dribbels en onverwachte ingevingen van woelwater Milan Jovanovic, de briljante techniek en het scorend vermogen van Dieumerci Mbokani en de werkkracht en het uitstekende kopspel van Igorde Camargo. Als de Serviër, die tot Profvoetballer van het Jaar werd verkozen, er straks inderdaad niet meer bij zal zijn, wordt het uitkijken naar de manier waarop Standard hem zal vervangen.

CONCLUSIE

Het vertrek van de als een goeroe beschouwde Michel Preud’homme veroorzaakte in en om Sclessin de nodige opschudding. Nu de man die de club van zijn hart de zo begeerde titel bezorgde, er niet meer is, staat Standard voor een gigantische uitdaging. Maar de club acht zich met dezelfde kern als vorig seizoen en een ander ‘voetbaldier’ als trainer gewapend om een mooi vervolg te breien aan het succes van vorig seizoen. S

door pierre bilic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier