WERELDRANKING 3: NEDERLAND

Koninklijke Nederlandse Hockey Bond : www.knhb.nl

COACH: Paul van Ass

Paul van Ass nam in de zomer van 2010 over van Michel van den Heuvel, maar is er de voorbije drie jaar nog niet in geslaagd om het hele land achter zich te scharen. Saillant detail: op het moment dat bleek dat Michel van den Heuvel niet langer bondscoach zou blijven, was ook Marc Lammers kandidaat-bondscoach bij onze noorderburen.

STERSPELER: Jeroen Hertzberger

De aanvaller van Rotterdam is een ware doelpuntenmachine. Met zijn trofee voor Beste Speler van de Nederlandse Hoofdklasse, een bekroning die Hertzberger ook al in 2008 kreeg, en de titel van Nederlandse topschutter, met 26 doelpunten in 22 wedstrijden, nam Hertzberger een klinkende revanche voor zijn niet-selectie tijdens de vorige OS in Londen. Het is vooral opletten geblazen voor zijn gevaarlijke strafcorners en zijn alom gevreesde neus voor doelpunten.

WERELDRANKING 4: ENGELAND

England Hockey Federation : www.englandhockey.co.uk

COACH: Bobby Crutchley

Crutchley mag dan nog maar een half jaar geleden overgenomen hebben van Jason Lee, dat betekent niet dat hij in hockeymiddens niet bekend is. Op zijn 42e draait hij toch al acht jaar mee als T2. Zijn hoofddoel is in eerste instantie een competitief team te smeden dat er op de volgende grote toernooien zal staan.

STERSPELER: Ashley Jackson

De grote ster van het Engelse hockey is back in business. Na een postolympische depressie is de 25-jarige Jackson klaar om de ontgoocheling van die vierde plaats in Londen van zich af te spelen. Jackson wordt door de Britse pers maar wat graag met Cristiano Ronaldo vergeleken. Afgezien van het rugnummer 7 heeft Jackson met de Portugese voetballer gemeen dat hij op zijn eentje een hele ploeg kan dragen. Passen, scoren: Jackson is het type dat alles kan met een bal en een stick. Als hij zijn dagje heeft, heeft hij geen ploegmaats nodig om de wedstrijd te beslissen.

WERELDRANKING 15: IERLAND

Irish Hockey Association: www.hockey.ie

COACH: Andrew Meredith

De Australiër kwam in november 2012 aan het hoofd van de Ierse selectie te staan. Als assistent van Markus Weise gedurende zes jaar en na een spelerscarrière die hem in Nederland, Duitsland, Engeland en Schotland bracht, heeft Meredith alvast meer dan voldoende ervaring.

STERSPELER: Ronan Gormley

De Ieren hebben geen echte sterspeler en moeten het vooral hebben van hun hechte blok en hun typisch Ierse fighting spirit. Aanvoerder Ronan Gormley komt dankzij zijn uitgekiende positiespel en zijn strikte mandekking misschien nog het meest in aanmerking voor de titel van sterspeler. Het moge duidelijk zijn dat het een moeilijk toernooi wordt voor de Ieren, die zelf al aangaven vooral op de derde plaats in de groep te mikken. Ze zullen in ieder geval alles in het werk stellen om een al te grote nederlaag te vermijden.

WERELDRANKING 20: POLEN

Polski Zwi¹zek Hokeja na Lodzie : www.pzht.pl

COACH: Karol Sniezek

De Pool is zonder twijfel bekender in de hockeywereld wegens zijn mooie palmares in de zaal in eigen land en in Nederland. Sniezek is sinds 2011 bondscoach en zal met een relatief onervaren team een blamage in Boom moeten zien te vermijden.

STERSPELER: Dariusz Rachwalski

De Poolse aanvoerder is doorgaans bij zowat elke goeie actie van zijn team betrokken. Hij is de voornaamste aanjager van de Polen. Hij houdt de troepen samen en sleurt zijn team vaak door de moeilijke momenten. Zijn handigheid en zijn dodelijke strafcorners staan buiten kijf. Feit is wel dat wanneer Rachwalski lamgelegd wordt, er van de Polen niet veel meer overblijft…

DOOR LAURENT TOUSSAINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier