Wiljan Vloet moet NEC reanimeren.

“Het was weer even wennen voor mij”, verklaarde vorige week maandag Wiljan Vloet, nadat hij ’s ochtends met de selectie van de club uit Nijmegen op het trainingsveld had gestaan. Anderhalf jaar lang had hij immers in betrekkelijke rust gewerkt als hoofd opleidingen van PSV.

Vanaf nu staat de 47-jarige Vloet dus weer volop in de schijnwerpers. Mede ook doordat de werkgever van Björn Vleminckx (ex-YR KV Mechelen) dit seizoen tot dusverre heel matig presteert. De nieuwe hoofdtrainer beseft dat hij niet in een gespreid bedje terechtkomt. “Het blijft natuurlijk een aparte situatie om ergens midden in het seizoen in te stappen”, weet hij. “Je weet dat er iets aan de hand is. Ik ken de ambities van het bestuur en welke kant men hier op wil. Maar op korte termijn moet er gewoon gewonnen worden. NEC moet op een andere plek terechtkomen, zodat iedereen in Nijmegen weer trots op de ploeg wordt.”

Die reanimatie wordt niet zo eenvoudig, bekende de ex-coach van FC Den Bosch, Roda JC, Sparta en ADO Den Haag. “Ik weet zeker dat we een aantal stappen kunnen maken”, opperde Vloet. “Een aantal keren zag ik het team dit seizoen aan het werk. In het begin vond ik hen een aantrekkelijk spelende, fris ogende ploeg. Maar ook tegen RKC zag ik hen acteren. Dan merk je dat er het een en ander verbeterd kan worden. Wel zag ik de bereidheid van de voetballers om te vechten en te groeien. Maar, je kan toch pas over een ploeg oordelen als je er zelf dagelijks mee werkt.”

Technisch directeur Carlos Aalbers lichtte toe hoe NEC terechtkwam bij Vloet, die een overeenkomst tekende voor tweeënhalf jaar. “We zochten iemand die past binnen de visie en doelstellingen. Tevens moest het een coach zijn die geschikt is voor de precaire situatie waarin wij nu zitten. Een ander uitgangspunt was natuurlijk dat de trainer direct beschikbaar moest zijn. Wiljan Vloet heeft veel ervaring en is heel energiek en scherp.” Wim Rip, Wilfried Brookhuis en Ron de Groot (herstellende van een hartaanval) zullen hem assisteren.

Oranje speelde in Heerenveen een oefeninterland tegen Paraguay: het werd 0-0. Ibrahim Afellay verving Robin van Persie, Dirk Kuijt werd spits. John Heitinga droeg voor de vijftigste keer het shirt van de nationale ploeg. Het was het derde doelpuntenloze gelijkspel op rij voor bondscoach Bert van Marwijk. Wout Brama en Otman Bakkal debuteerden.

Jong Oranje won met 2-1 van Jong Spanje. Door de zege behoudt het team van Cor Pot de perfecte score in de kwalificatiepoule voor het EK van volgend jaar. Spanje volgt op zes punten, maar speelde een wedstrijd minder.

MVV maakte een einde aan de geruchten als zou coach Fuat Capa naar Charleroi overstappen. Voorzitter Joseph Goumans verklaarde dat de Turkse Belg zijn overeenkomst, tot het einde van het seizoen, zeker zal uitdoen.

Ajaxcoach Martin Jol ontkende dat de Amsterdammers bezig zijn met Royston Drenthe, overbodig bij Real Madrid. Verdediger Robbie Wielaert (30) mag uitkijken naar een nieuwe club tijdens de winterstop.

Karim Bridji (28, ex-Eendracht Aalst) treft het niet. De middenvelder van Heracles onderging een nieuwe operatie aan littekenweefsel op zijn rechterknie, exact een jaar na een vorige ingreep.

Willem II kan tot de winterstop zeker niet rekenen op doelman Maikel Aerts (33, ex-Germinal Beerschot), die de ligamenten van zijn rechterenkel scheurde.

Rechterverdediger Ronnie Stam (25) weigerde de aanbieding van FC Twente om zijn medio 2012 aflopende contract tussentijds open te breken en te verlengen.

Tweedeklasser RBC verkeert in een moeilijke financiële situatie. De club heeft op korte termijn nood aan 300.000 tot 500.000 euro aan extra liquide middelen om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Eerder kwamen ook al RKC, Willem II en Haarlem in het nieuws door hun penibele toestand.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier