Leidt Lucho González Marseille naar de titel?

Nu het bij alle concurrenten misloopt – Bordeaux beleeft een enorme terugval, Lyon is enkel met de CL bezig en Auxerre valt te licht uit – lijkt Marseille op het kampioenschap af te stevenen. Na een beresterke terugronde dankt de Zuid-Franse ploeg zijn koppositie grotendeels aan de uit blessure teruggekeerde Argentijnse spelverdeler Lucho González (29).

Met vier goals en elf assists in een halve competitie kan hij zijn hoge transfersom – Marseille betaalde vorige zomer achttien miljoen euro aan FC Porto – al behoorlijk verantwoorden. “De fans verwachtten in het begin te veel van hem”, verklaarde topschutter Mamadou Niang. “Maar hij had, zoals iedereen, een aanpassingsperiode nodig.”

L’Equipe noemde González de beste spelverdeler die de laatste kwarteeuw bij Marseille heeft gespeeld. Het staafde die redenering met cijfermateriaal: in zijn eerste seizoen haalde de Argentijn een hoger rendement dan andere spelers met een heel grote naam zoals Philippe Vercruysse (7 goals, 6 assists), Enzo Francescoli (9-4), Blaz Sliskovic (6-2) en Abedi Pelé(4-4). Voor veel supporters neemt hij in de clubgeschiedenis nu al een even belangrijke plaats in als Chris Waddle en Franck Ribéry.

“Zijn passes zijn van een ongemene precisie”, spaart teamgenoot Laurent Bonnart zijn lof niet. De dribbels laat González inderdaad over aan Hatem Ben Arfa en Mathieu Valbuena, maar hij weet als geen ander met splijtende passes ruimte te creëren voor zijn ploegmaats. Zijn eigen gebrek aan snelheid compenseert hij door zeer intelligent de bal het werk te laten doen. Tegen Nice was hij 77 keer aan de bal, Charles Kaboré slechts 55 keer. González neemt alle stilliggende ballen voor zijn rekening en Marseille scoort sindsdien veel vaker op hoekschop. Volgens analist en ex-speler Christophe Dugarry haalt de speler trouwens nog niet zijn niveau uit Portugal en zal hij nog verbeteren. González zelf blijft ondertussen liefst bescheiden in de schaduw. “Een beetje zoals Zinédine Zidane“, lacht coach Didier Deschamps.

Raymond Domenech gaf een opgemerkt interview aan L’Equipe, met enkele markante uitspraken. “Als het WK vandaag zou beginnen, dan zouden we zeker niet op ons best zijn. Het is geen goed idee om zoals in 2008 gebeurde een aantal spelers automatisch te weren. Als ik vandaag de selectie zou moeten bekendmaken, dan is Patrick Vieira er zeker bij. In 2008 was er geen sprake van een generatieconflict maar van een ervaringsconflict. Ik luisterde niet genoeg naar de raad van Aimé Jacquet, die nochtans had geadviseerd om niet te veel jonge spelers mee te nemen.”

Marseilleaanvoerder Mamadou Niang deelde na een training klappen uit aan een supporter, omdat die zijn zwarte Ferrari aangeraakt zou hebben.

PSG won zijn halve finale in de Franse beker met 1-0 tegen de amateurs van Quevilly. In de finale moeten ze het opnemen tegen RC Lens. Guy Lacombe (trainer Monaco) beloofde zijn snor af te scheren als zijn ex-club PSG de beker wint.

Montpellier is het meest agressieve team van de Ligue1. Tegen Saint-Etienne kregen twee spelers rood en werd ook trainer René Girard naar de tribune verwezen.

Volgens M6 en L’Equipe zouden vier spelers van de Franse nationale ploeg betrokken zijn bij een zaak van prostitutie met een minderjarige. Ze zouden alle vier seksuele betrekkingen hebben gehad.

Derdeklasser Evian Thonon-Gaillard, sinds dit seizoen de werkgever van doelman Bertrand Laquait (ex-Charleroi), promoveert naar de Ligue 2.

Degradant Grenoble verlengt het contract van de Bosnische trainer Mecha Bazdarevicniet. De club wordt ook achtervolgd door de DNCG, de financiële waakhond van het Franse voetbal. De hoofdaandeelhouder investeert 2,5 miljoen euro extra.

STéPHANE VANDE VELDe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier