Schalke 04 kiest voor de Nederlander Fred Rutten.

De Nederlander Fred Rutten (45) zette zijn handtekening onder een contract voor twee jaar bij Schalke 04. De succescoach, die FC Twente voor de tweede opeenvolgende keer naar de vierde plaats in de eredivisie loodste, werd voorgesteld als opvolger van de ontslagen Mirko Slomka. In Gelsenkirchen wordt Rutten, die jaarlijks 1,3 miljoen euro zal verdienen, herenigd met Youri Mulder, die tot voor kort als spitsentrainer fungeerde bij FC Twente maar nu als assistent optreedt voor interim-coach Mike Büskens. Aangezien Rutten nog een doorlopend contract had, moesten de Königsblauen wel een afkoopsom van 500.000 euro ophoesten. “De komende weken wil ik waardig afsluiten bij de club die ik een zeer warm hart toedraag”, verklaarde Rutten tijdens de persconferentie. “Ik blik met een prettig gevoel terug, omdat ik hier heel erg constructief kon werken. Dat is ook de bedoeling bij Schalke 04. Dat ik in een hoger aangeschreven competitie bij een grote club mag werken, zie ik als een hele uitdaging. Ik ben trots.”

Schalkemanager Andreas Müller liet weten dat er nooit getwijfeld is. “Fred was vanaf het begin dé belangrijkste kandidaat. Hij bezit een pak troeven: vakkennis, uitstraling en persoonlijkheid. Ik ben er voor 100 procent zeker van dat hij voor ons de juiste coach is.” Rutten geldt als iemand die kickt op discipline, offensief voetbal brengt en de tactische knepen meekreeg van zijn leermeester Guus Hiddink. “Het is eens goed dat onze selectie een harde hond als trainer krijgt”, reageerde spits Kevin Kuranyi (26) in de Duitse sensatiepers.

Rutten zette meteen de toon bij zijn aanstelling. Maar liefst drie kwartier sprak hij de verzamelde Nederlandse en Duitse pers (100 journalisten, 20 tv-teams en 50 fotografen) toe in het Duits. Ook al beheerst hij de taal niet volledig perfect, hij houdt zich keurig staande door de hulp van Mulder. Rutten weet dat ook hij bij een volksclub als Schalke 04 niet te hoog van de toren moet blazen. “Ik ga niet roepen dat we kampioen worden of de CL zullen winnen”, stelt hij. “Laat me aan het werk gaan en kom dan kijken hoe ik over voetbal denk.” De nieuwe teamchef werd in een limousine met chauffeur het kolossale stadion uitgereden. Of hoe een Nederlandse provincieclub verschilt van een Duitse topclub.

resultaten

Bayern M. – Stuttgart 4-1

Hamburg – Schalke 04 0-1

Karlsruhe – Werder B. 3-3

Frankfurt – Dortmund 1-1

Hannover – Herta BSC 2-2

Nürnberg – Bielefeld 2-2

Leverkusen – Wolfsburg 2-2

Cottbus – Rostock 2-1

Vfl Bochum – Duisburg 1-1

Bayern München slaagde er niet in om linkerverdediger Philipp Lahm (24) langer aan zich te binden (tot 2012). De international, die nog tot 2009 onder contract ligt en jaarlijks 2,5 miljoen euro opstrijkt, vertrekt straks meer dan waarschijnlijk naar Manchester United of Barcelona. Jürgen Klinsmann denkt aan Andrea Barzagli (26, Palermo) als opvolger. Een bod van veertien miljoen euro werd uitgebracht.

Oud-international Sebastian Deisler, die noodgedwongen stopte op zijn 27ste na veelvuldig blessureleed en een depressie, studeert voor kinesist.

Afgelopen seizoen kocht Felix Magath al voor 30 miljoen euro negen nieuwkomers voor VfL Wolfsburg, maar straks kan hij opnieuw beschikken over een aankoopbudget van vijftien miljoen euro. “We hebben nood aan meer kwaliteit, echte leiders die het voortouw durven nemen. Met vier tot zes andere gezichten moet het mogelijk zijn om bij de eerste zeven te eindigen”, verklaarde hij.

Nico Herzig (24), een centrale verdediger, verruilt Alemannia Aachen voor Arminia Bielefeld, waar hij een tweejarig contract kreeg.

VfB Stuttgart betaalt 500.000 euro voor middenvelder Martin Lanig (23), die wordt overgenomen van Greuther Fürth en tot 2011 tekende.

Vahid Hashemian (32) houdt het na drie jaar voor bekeken bij Hannover 96. De Iraanse spits keert transfervrij voor twee seizoenen terug naar VfL Bochum, waar hij in het verleden uitgroeide tot publieks-lieveling.

Jan Schlaudraff (24) verlaat na amper een seizoen Bayern München voor Hannover 96, waar hij wordt herenigd met coach Dieter Hecking.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier