Francesco Guidolin keert terug bij Palermo.

Voor de vierde keer in minder dan vier jaar gaat Francesco Guidolin aan de slag als trainer van Palermo. Vorige week zorgde Maurizio Zamparini samen met zijn collega-voorzitter van Empoli voor het vijfde en zesde trainersontslag dit seizoen in de Serie A. Zes trainerswissels op veertien speeldagen is een enorm gemiddelde. In oktober betaalde de trainer van Livorno, na de zevende speeldag, als eerste het gelag. Daarna wisselden Reggina, Siena, Cagliari en nu Empoli en Palermo.

Voor dit seizoen ging Palermo scheep met de 45-jarige Stefano Colantuono, die de interesse van Zamparini had opgewekt door zijn goeie prestaties met Atalanta vorig seizoen. Nu verwijt de trainer zijn ontslagen coach, die nog maar het tweede seizoen in de hoogste klasse actief was, een gebrek aan ervaring voor een grote club als Palermo.

Ervaring in de eerste klasse heeft de 52-jarige Guidolin wél : eerder trainde hij in eerste Atalanta, Vicenza, Udinese en Bologna. Hij kent ook Zamparini goed. Op 26 januari 2004 riep de voorzitter van de toenmalige tweedeklasser Palermo hem voor het eerst te hulp, na het ontslag van Silvio Baldini. Een goeie zet : Guidolin voerde Palermo na meer dan twintig jaar terug naar de Serie A. Hij zorgde daar voor een opgemerkt debuut, met de ontbolstering van Luca Toni als topschutter. Voor het eerst in zijn bestaan plaatste de club zich voor Europees voetbal, maar Guidolin had geen zin om te blijven. Begin vorig seizoen werd hij wel weer de nieuwe trainer van Palermo, maar in april van dit jaar werd hij ontslagen. Toen Zamparini merkte dat het met zijn vervanger niet beter liep, haalde hij drie speeldagen later al de ontslagen coach terug. Toch mocht Guidolin dit seizoen niet aanblijven. Dat hij nu toch weer teruggehaald werd, is omdat hij nog onder contract lag “en omdat hij de groep en de club kent”, aldus Zamparini, die al een klap kreeg toen zijn club er niet in slaagde zich te plaatsen voor de UEFA Cuppoules. Palermo werd immers uitgeschakeld door Mladá Boleslav. Hij vindt dat zijn team moet kunnen wat Fiorentina of Napels tonen. Anders grijpt hij ongetwijfeld weer in. Sinds hij in 1988 in het voetbal stapte, ontsloeg Zamparini al 24 trainers. De meeste bij Venezia, waar hij tot 2002 aan het roer stond, zes bij Palermo dat hij in 2002 overnam.

Empoli heeft ook een nieuwe trainer. Nochtans had de 57-jarige Gigi Cagni het team eerst aan het behoud geholpen en vorig jaar voor het eerst in de clubgeschiedenis naar Europees voetbal gestuwd. Dat Europese avontuur was van korte duur, Empoli haalde de poules in de UEFA Cup niet. In competitieverband voetbalde de Toscaanse ploeg aardig, maar scoorde te weinig : zeven goals in dertien matchen. Een stuntzege uit bij Milan en een punt bij AS Roma volstonden niet. Na drie op vijftien had voorzitter Fabrizio Corsi niet meer de indruk dat alle spelers nog achter Cagni stonden. Zijn vervanger is de 53-jarige Alberto Malesani, voorheen aan de slag bij Parma, Fiorentina en Udinese.

Uit bij AEK Athene ontbrak trainer Cesare Prandelli op de invallersbank bij Fiorentina, net als vier dagen eerder tegen Reggina. Zijn vrouw Manuela (45) overleed maandag na een slepende ziekte en werd donderdag begraven. Prandelli stapte in 2004 zelfs een jaar uit het voetbal om zijn zieke vrouw te verzorgen. Hij was toen aan de slag bij AS Roma. Toen zijn vrouw het beter stelde, ging hij een jaar later aan de slag bij Fiorentina. Tijdens zijn afwezigheid nam assistent-trainer Gabriele Pin zijn taak over. In Athene (1-1) bleef Anthony Vanden Borre negentig minuten op de bank.

Wegens de Intercontinentale Beker, waarvoor het van 7 tot 16 december in Tokio verblijft, ziet Milan zijn competitiewedstrijden tegen Reggina (voorzien voor 9 december) en Livorno (16 december) uitgesteld. Het aantreden van Ronaldo, die vorige week tijdens de opwarming uitviel met een spierletsel, komt niet in het gedrang.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier