Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De grote afwezige in de top drie van Trainer van het Jaar is Michel Preud’homme. Hij leidde AA Gent naar de tweede plaats, zijn ploeg is favoriet in de bekerfinale en hij werd recent gepolst als bondscoach. Mensen die hem goed kennen, menen te weten dat hij er wel oren naar had, naar die job, maar AA Gent hield het been stijf.

Preud’homme staat op één jaar van het einde van zijn contract bij AA Gent en onderhandelt over een nieuwe verbintenis. Niemand in Gent weet op dit moment wat hij gaat doen, want nu en dan, hoor je, geeft Preud’homme signalen dat hij België een beetje beu aan het worden is. Vanwege een gebrek aan respect. Zaterdag, in de nababbel na de 6-2 een uurtje na affluiten van de wedstrijd, grapte hij er nog over. Toen een collega opperde dat hij misschien wel eens naar het buitenland kon trekken, lachte Preud’homme dat weg. Hij zei: “Dat zou dan de tweede keer zijn dat ik een ploeg plaats voor de Champions League en er vertrek. Dan gaan ze ongetwijfeld zeggen dat ik bang ben van de Champions League.” Het zit hem hoger dan we allemaal denken, dat gebrek aan erkenning in België, al heel zijn carrière. Destijds als speler al, toen hij eerst weg moest uit Luik en later weg uit België om volledig gewaardeerd te worden als ‘beste doelman van de wereld’.

Of is het allemaal onderhandelingsstrategie van een verstandig man, die vorige week gretig uitspraken van Brugse spelers gebruikte in de wedstrijdvoorbereiding? Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent, ziet de onderhandelingen alvast gunstig evolueren. “We praten over een nieuw contract van drie jaar, na het seizoen dat hem nu nog rest. Ik maak me niet de illusie dat we Preud’homme nog vier jaar gaan houden. Er zullen clausules in het contract staan, maar ik denk toch nog een paar jaar.”

Maar stel dat Preud’homme straks ook de beker wint, kan hij dan volgend seizoen nog beter doen? De Witte: “Dan moeten we de doelstellingen anders formuleren. Uiteraard kan het niet dat we nu roepen dat we kampioen willen worden. Dan moeten we communiceren over de verdere professionele uitbouw van de ploeg.”

En komt Preud’homme misschien in aanmerking voor een andere rol? Die van technisch directeur? De Witte: “Ik zie het eerder in de richting van een Engelse manager. Dat is mijn droom. Iemand die bij alles betrokken is, veel meer dan een hoofdtrainer nu.” Of Preud’homme daar oren naar heeft, zullen we binnenkort weten. S

PETER T’KINT

‘Ik maak me niet de illusie dat we hem nog vier jaar kunnen houden.’ – Ivan De Witte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier