NAC verzekerde zich van Europees voetbal.

Dat het de Ghanees Amoah (28) was die in de finale van de play-off voor Europees voetbal het beslissende doelpunt maakte voor NAC tegen FC Groningen, verbaasde niemand. De spits, topschutter met twaalf treffers in 22 duels, was ook in competitieverband al een stuwende factor voor de volksclub uit Breda. Dat gegeven, samen met een solide verdediging onder leiding van de robuuste en zeer betrouwbare Patrick Zwaanswijk, zorgde ervoor dat het team van coach Robert Maaskant straks mag proeven van de voorronde van de Europa League.

“Dit voelt aan als een hoofdprijs”, zo sprak hij, gelukkig met het resultaat. “Al hebben we ook wel weer een probleem. Op 16 juli moeten we alweer aan de bak, wat ervoor zorgt dat de rustperiode voor mijn spelers in het tussenseizoen wel extreem kort wordt.”

Om die reden voorspelt zijn collega van FC Groningen, Ron Jans, weinig succes voor NAC, dat maar liefst drie knock-outrondes moet overleven om uiteindelijk het hoofdtoernooi voor de opvolger van de UEFA Cup te bereiken. “De groepsfase zie ik hen niet halen”, zegt hij. “Maar ze moeten daarover niet lang treuren. Dat was ons waarschijnlijk ook nooit gelukt.”

Aanvoerder Rob Penders denkt er zo niet over. “We hebben een team dat boven zichzelf kan uitstijgen. Europees moet dat ook kunnen. Zeker als we dezelfde mentaliteit kunnen opbrengen als het afgelopen seizoen.”

Mooi gezegd, maar de kwaliteiten van NAC gaan verder dan dat. Trainer Maaskant zorgde voor een mooie mengeling van techniek, snelheid en opportunisme gekoppeld aan een stevige verdedigende organisatie. “Ik wil daarom even niet denken aan deze prijs vol complicaties. Deze onverwachte triomf mogen en moeten we eens uitbundig vieren.”

Maar het nieuwe Europese vooruitzicht ontblootte ook een herinnering. Precies een jaar geleden, zo rond midden juli, moest ‘de Parel van het Zuiden’ op ongeveer dezelfde datum klaar zijn voor het Intertotoduel tegen Rosenborg. “We zijn toen in weinig trainingsdagen vreselijk tekeergegaan. Later had dat zijn weerslag op de vorm en het aantal blessures”, waarschuwt Maaskant. “Daardoor hadden we te veel matige momenten, maar kregen we anderzijds wel de kans om in de breedte te groeien. Naast onze grote brok aan ervaring konden jonge spelers als Gorter, Gilissen en Kwakman uitgroeien tot vaste krachten in ons basiselftal. Daardoor bleken we in de play-off strijdbaar genoeg om goede tegenstanders als Feyenoord en FC Groningen uit te schakelen. Daar schuilde het karakter van deze ploeg.”

Roda JC had een penaltyreeks nodig om over drie duels voorbij Cambuur, dat wordt getraind door Stanley Menzo, te raken. In Leeuwarden werd het 2-2 na verlengingen, het team van Harm van Veldhoven kon zijn zenuwen de baas bij de strafschoppen en haalde het met 1-3. RKC verwees, dankzij een goal van Benjamin De Ceulaer (ex-STVV), het De Graafschap van Steve De Ridder (ex-AA Gent) naar de eerste divisie. De club uit Waalwijk keert na twee jaar terug naar het hoogste niveau.

Oranje gaat naar het WK volgend jaar in Zuid-Afrika. Een 1-2-zege bij IJsland, na treffers van Nigel de Jong en Mark van Bommel, volstond voor Nederland, dat een ijzersterke eerste helft speelde. Bondscoach Bert van Marwijk moet het Nederlands elftal naar de halve finale loodsen. Dat eist de KNVB in zijn nieuwe beleidsplan voor de periode 2009/2014.

Tim Bakens (26), een verdediger, verhuist transfervrij van Volendam naar Sparta.

De Zweedse international Marcus Berg (22), een spits, ging niet in op het verzoek van FC Groningen om zijn contract – dat afloopt in 2011 – op te waarderen en tussentijds te verlengen.

Csaba Fehér (33), een Hongaarse middenvelder, blijft nog een seizoen langer bij NAC.

Heracles brak de overeenkomst met de Duitse verdediger Denis Mangafic (19) open tot 2010. Karim Bridji (27, ex-Aalst), een middenvelder, krijgt geen nieuw contract. Resit Schuurman (30), een verdediger/middenvelder van De Graafschap, tekende voor twee jaar. Elias Pech (20), een offensieve middenvelder uit de beloften van Hertha BSC, werd voor twee seizoenen vastgelegd.

Onze landgenoot Sven Delanoy (25), te duur geworden voor RBC, verhuist naar FC Dordrecht. De transfervrije middenvelder tekende voor twee seizoenen.

AZ en aanvoerder Stijn Schaars (25), een middenvelder, vonden elkaar in een nieuwe verbintenis tot 2012.

Eric Addo (ex-Club Brugge), die einde contract was bij PSV, raakt het met Roda JC eens over een contract voor twee seizoenen. De Ghanese verdediger was al sinds de winterstop gehuurd.

Bobby Haarms overleed op 75-jarige leeftijd. Hij gold als een icoon van Ajax en was al sinds 1947 aan de Amsterdamse club verbonden.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier