Marko Pantelic wacht op een kans bij Ajax.

Net na het verstrijken van de transferperiode haalde Ajax de Servische international Marko Pantelic (31) binnen. Pantelic kwam transfervrij over van Hertha Berlijn en is een echte globetrotter: behalve in zijn eigen land speelde de Serviër ook in Griekenland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Oostenrijk. Dit seizoen wil Pantelic Nederland veroveren. “Ajax is de grootste club van Nederland”, zo vertelde hij aan Voetbal International. “De fans vragen altijd maar één ding: winnen! Dan hebben ze de juiste persoon gehaald. Ik ben een winnaar in hart en ziel. Ik wil prijzen. Daarom werd het Ajax.”

De Servische aanvaller, die zichzelf “de ontbrekende schakel bij Ajax” noemt, wil ook naast het veld een rol spelen. Zo beloofde hij zich enigszins te ontfermen over Miralem Sulejmani. Pantelic’ talentvolle landgenoot en meteen ook de duurste aankoop ooit van de Amsterdammers, kon nog niet echt brengen wat van hem verwacht werd.

Veel ambitie dus voor de technisch begaafde aanvaller, die tijdens zijn vier seizoenen in de Duitse hoofdstad 44 keer wist te scoren. Toch kan Pantelic’ doortocht in Berlijn niet echt een succes genoemd worden. De Servische spits botste er vaak met trainer Lucien Favre en toen hij naar zijn aanvoelen niet voldoende speeltijd kreeg, beschuldigde Pantelic zijn coach zelfs van mobbing, pesten op het werk.

“Het aantrekken van Pantelic is een risico, hij is een notoire ruziezoeker die bij Hertha Berlijn vaak bij incidenten was betrokken”, zo verklaarde Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, enkele dagen na de transfer van de Serviër. Voorlopig liet Pantelic zich nog niet opmerken, noch in sportieve, noch in extrasportieve zin. De concurrentie voorin is echter niet min: de Argentijnse Kroaat Darío Cvitanich (drie goals tegen NAC Breda) en de Uruguayaan Luis Suárez (vier treffers tegen VVV) krijgen tot nog toe de voorkeur van Martin Jol. Afwachten hoelang het duurt eer de Serviër ontploft, op of naast het veld.

Dries Mertens (22) scoorde dit weekend het enige doelpunt voor FC Utrecht tegen ADO Den Haag. Het was al het derde doelpunt dit seizoen voor de Belgische middenvelder.

PSV-trainer Fred Rutten (46) heeft bij PSV een eerste bescheiden succes geboekt. Door de zege in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (1-3) blijft Rutten nu ook in zijn twaalfde officiële duel als PSV-coach ongeslagen. Het was al van 1954 geleden dat een trainer, toen Huub de Leeuw, het seizoen kon beginnen met twaalf wedstrijden zonder nederlaag.

Maarten Martens (25) verlengde vorige week zijn contract bij AZ Alkmaar tot 2014. De Belgische aanvaller ligt daarmee even lang onder contract bij de Nederlanders als zijn landgenoot Sebastien Pocognoli (22). Dit weekend ging AZ, met naast Martens en Pocognoli ook Gill Swerts en Moussa Dembélé in de basis, onderuit bij NEC Nijmegen.

Hoewel hij zelf zijn diensten had aangeboden, kwam Edgar Davids (36) toch niet tot een overeenkomst met Vitesse. De club uit Arnhem gaat misschien wel in zee met Serginho Greene (27), ex-Feyenoord en sinds de zomer zonder club. Als er een extra geldschieter gevonden wordt, wil Vitesse de verdediger inlijven.

Nashat Akram (25) van FC Twente kreeg in London de award van ‘Aziatisch voetballer van het jaar’. De Irakees ging Ji-Sung Park (Manchester United) en Yossi Benayoun (Liverpool) vooraf.

Leo Beenhakker (67) wordt zo goed als zeker de nieuwe technisch directeur van Feyenoord. Hij werd op 10 september ontslagen als bondscoach van Polen, maar de Nederlander was al sinds februari actief bij de Rotterdamse club als ’technisch adviseur’. Niemand twijfelt eraan dat de man die Feyenoord trainde tussen 1997 en 2000, binnenkort definitief deel zal uitmaken van de dagelijkse leiding van de club.

BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier