Alex Ferguson blijft succesvol.

Afgelopen zaterdag zat Alex Ferguson nog in de tribune van Everton, waar hij zijn oud-speler Paul Ince op een listige wijze met 2-3 zag winnen, na een collectief stevige prestatie van Blackburn Rovers. Met Roy Keane is een andere ex-speler van Manchester United coach van een ploeg in de Premier League, namelijk Sunderland.

Het moet de Schot veel plezier doen dat enkele van zijn leerlingen op de juiste manier timmeren aan een even succesvolle trainersloopbaan als hij, die voor velen geldt als de perfecte leermeester. Eind augustus krijgt de inmiddels 56-jarige Ferguson op Old Trafford de trofee uitgereikt van Europees Trainer van het Jaar, een prijs die wordt toegekend door de ESM-bladen (European Sports Magazines). Sport/Voetbalmagazine maakt al enige tijd deel uit van die samenwerking.

Ferguson dankt zijn uitverkiezing aan het succesvolle seizoen van de Mancunians vorig jaar. Manchester United legde toen niet alleen beslag op de Engelse titel, maar zegevierde ook in de Champions League, tegen aartsrivaal Chelsea, na strafschoppen. Luis Aragonés eindigde vanwege de EK-zege met Spanje als tweede, de Russische bondscoach Guus Hiddink als derde.

Met een weeksalaris van 140.000 euro kan Ferguson terugvallen op een mooie gage – alleen Luiz Felipe Scolari van Chelsea krijgt met 165.000 euro meer – maar hij weet dat hij dit seizoen opnieuw prijzen zal moeten pakken. Alhoewel Wayne Rooney miraculeus herstelde van een virus, blijft hij aandringen op de komst van een extra spits. De Bulgaar Dimitar Berbatov van Tottenham staat nog altijd met stip bovenaan het verlanglijstje.

Ondertussen raakte ook bekend dat doelman Edwin van der Sar mogelijk bezig is aan zijn laatste maanden als profvoetballer. De Nederlander, 37 al, wil al in december meer duidelijkheid verschaffen over zijn toekomst. “Ik moet kunnen brengen wat ik nú nog kan”, verklaarde hij in VI. “Als iedereen tevreden is, oké. Maar als je wordt geconfronteerd met blessures en je mist lange periodes, dan kijk je er anders tegenaan. Het ligt er dus aan: speel ik nog een heel constant seizoen en gaat het goed?” Hij rekent op de flitsen van Cristiano Ronaldo. “Hij is heel belangrijk voor ons. Het is goed dat hij bleef. Bij Manchester United heb je altijd een fantastische kans om prijzen te pakken.”

Frank Lampard (30) maakte een einde aan de speculaties over zijn toekomst. De middenvelder blijft nog vijf jaar bij Chelsea te bewonderen. Met zijn weeksalaris van 240.000 euro wordt de international de best betaalde voetballer in Engeland.

Abdoulaye Meïté (27), een Frans-Ivoriaanse centrale verdediger, verliet voor 2 miljoen euro Bolton Wanderers voor promovendus West Bromwich Albion, waar hij een driejarig contract tekende. Iván Campo (34) verhuisde naar Ipswich Town.

Younes Kaboul (22), een Franse verdediger, werd door Portsmouth voor 8 miljoen euro weggehaald bij Tottenham. Hij ging akkoord met een overeenkomst voor vier seizoenen.

Aston Villa haalde de Spaanse verdediger Carlos Cuéllar (26) weg bij Glasgow Rangers, waar hij vorig seizoen werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar.

César Sánchez (36) van Real Sociedad wordt bij Tottenham de doublure voor Gomes.

Manchester City moet het tien weken stellen zonder Darius Vassell, die uitviel met een knieletsel.

Middlesbrough vond met verdediger Justin Hoyte (23) bij Arsenal een vervanger voor Luke Young die naar Aston Villa vertrok.

Hull City huurt komend seizoen aanvaller Marlon King (28) van Wigan en verdediger Anthony Gardner (27) van Tottenham. Voor de laatstgenoemde werd er 3 miljoen euro neergeteld, een clubrecord.

Stoke City is twee Senegalezen rijker. De Engelse promovendus contracteerde immers middenvelder Amdy Faye (31, Charlton) voor één seizoen en verdediger Abdoulaye Diagne-Faye (30, Newcastle) voor drie jaar.

Michael Owen (Newcastle) miste de competitiestart bij Manchester United door een kuitblessure.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier