Anderlecht overwintert voor het eerst vanuit de Champions League, hield tegen KV Oostende nog eens de nul achterin en laat Matías Suárez thuis van zijn winterstage. Wat hebben we geleerd vorige week?

Dankzij drie gelijke spelen buitenshuis in de Champions League (1-1 tegen Galatasaray, 3-3 tegen Arsenal en 1-1 tegen Dortmund) eindigt het Europese verhaal van Anderlecht nu eens niet in de Champions League. De Belgische landskampioen stoot voor het eerst vanuit het kampioenenbal door naar de eindfase van de Europa League. Een al bij al onverhoopt succes, dat algemeen manager Herman Van Holsbeeck verleidde tot enkele mediaoptredens en Besnik Hasi tot een paar puntjes op de i.

Vooreerst enkele vaststellingen. Eén: de Champions League levert Anderlecht 14,3 miljoen euro op – bruto, zo liet Van Holsbeeck met nadruk verstaan – en dat smaakt naar meer: volgend seizoen verhoogt de UEFA de premies en daarom, aldus Van Holsbeeck, wil Anderlecht graag een vierde opeenvolgende landstitel. Twee: de Europese prestaties hebben de marktwaarde van zijn jonge spelers verder opgedreven. Drie: zo groot is het vertrouwen dat het bereiken van de halve finales in de Europa League nu als ambitie wordt uitgesproken (althans, door Van Holsbeeck in De Zevende Dag).

Met dat laatste puntje moest Besnik Hasi eens goed lachen. “Dan moeten er toch een paar spelers bij”, zei hij vrijdag met een pose die de Europese ambitie van zijn bazen niet ernstig nam. Hasi wil er in de wintermercato een centrale verdediger, een zes en een spits bij. Niet alleen omdat hij dit als knelpuntposities beschouwt, maar ook omdat straks vier vaste waarden naar de Afrika Cup vertrekken (Chancel Mbemba, Frank Acheampong, Ibrahima Conte en Gohi Bi Cyriac) en zijn kern zo al niet breed is. “Als we in alle competities doorgaan, spelen we in februari negen matchen in 28 dagen”, rekende de coach zondag na de 3-0-zege tegen KV Oostende voor. Vanavond speelt Anderlecht uit bij Zulte Waregem zijn heenduel in de kwartfinales van de beker van België.

Over wie Anderlecht in het vizier heeft als mogelijke versterkingen, hield Van Holsbeeck zich naar goede gewoonte op de vlakte. Alexander Scholz was de enige naam waarop hij inging, maar meer dan dat hij hem ‘een prima verdediger’ vindt en dat Lokeren te veel geld voor hem vraagt, leerden we niet. Ook Kanu (ex-Standard), Mbark Boussoufa, de Tunesiër Ferjani Sassi, de Kameroener Jean-Armel Kana-Biyik en de Mexicaan Diego Reyes werden de voorbije dagen met Anderlecht in verband gebracht, maar Van Holsbeeck ging er in zijn radio- en televisieoptredens niet op in en voegde er alleen nog aan toe pijlen op zijn boog te hebben waarvan de namen nog niet vielen in de media. Dat houdt hij graag zo: “Anders gaat de prijs omhoog of krijg ik kritiek als het toch niet lukt.”

Mysterieuze blessures

Volgens Van Holsbeeck is het de bedoeling om niemand uit de selectie te laten vertrekken deze winter, op Sacha Kljestan na voor wie er nog weinig speelkansen in het verschiet liggen nu Leander Dendoncker, over wie Hasi zich bij herhaling lovend uitlaat, lijkt door te breken.

Die doorbraak is een rechtstreeks gevolg van de afwezigheid van Steven Defour. Oorzaak is een hardnekkige kuitblessure die de Rode Duivel aanvankelijk maar even aan de kant zou houden. Bij zijn terugkeer tegen Club Brugge herviel hij echter, met als gevolg een langere onbeschikbaarheid. Defour speelde de voorbije drie jaar weinig bij Porto, wat zijn belastbaarheid niet op de proef stelde, maar had ook bij Standard al geregeld met spierblessures af te rekenen. “We nemen geen risico”, zei Hasi zondag. “Als hij nog eens hervalt, wordt zijn revalidatie moeilijk.”

Idem met Bram Nuytinck, die aanvankelijk slechts tien dagen out was met een kleine teenblessure. Na zijn terugkeer tegen Dortmund bleek het probleem alleen maar erger te zijn geworden en werd een operatie onvermijdelijk. Nu staat hij drie maanden aan de kant. Silvio Proto redt het wel nog met een aanslepende teenblessure, maar dat er intern al een hartig woordje is gewisseld over de communicatie en de opvolging in enkele medische dossiers, lijdt weinig twijfel.

Zeker Defour, maar ook Nuytinck behoren tot Hasi’s meest ervaren spelers. Hun onbeschikbaarheid doet menigeen in het Brusselse kamp dezer dagen opnieuw teruggrijpen naar het argument van de jeugd om het wisselvallige acteren uit te leggen. Hasi en Van Holsbeeck sloegen een mea culpa omdat Anderlecht afgelopen zomer te lang al zijn eieren in het mandje van Daniel Van Buyten legde. Toen die afzegde, bleef er te weinig tijd over om de nodige ervaring in huis te halen.

Van Buytens afzegging speelde Anderlecht ook parten omdat de spoeling vooral achterin erg dun is. Vreemd genoeg waren het in de uitschuivers tegen Moeskroen en Charleroi de ervaren Olivier Deschacht en vooral Anthony Vanden Borre die de mist ingingen. Dat tegen KV Oostende eindelijk nog eens de nul werd gehouden, stemde Hasi dan ook hoopvol, al lapte Vanden Borre net als tegen Moeskroen en Charleroi de tactische discipline aan zijn laars. Dat kwam hem één keer op opzichtig misbaar van last man standing Chancel Mbemba te staan. De jonge Congolees is Anderlechts meest betrouwbare verdediger geworden.

Probleem Suárez

In aanvallend opzicht toonde Hasi zich zondag opgetogen over de prestatie van Aleksandar Mitrovic. Met zijn vijfentwintigste treffer in vijftig wedstrijden voor Anderlecht zit de Serviër aan een aardig gemiddelde. Hasi vond hem balvast, maar liet wel onvermeld dat hij zich te pas en te onpas liet terugvallen. Het zorgde ervoor dat de snelle Acheampong enkele keren geen aanspeelpunt vond in de zestien meter en dat ook liet blijken. Wellicht niet toevallig haalde assistent-coach Geert Emmerechts tijdens de rust het gebrek aan aanwezigheid in de zone van de waarheid aan als probleem van het elftal.

Wie we daar zeker niet snel zullen terugzien, is Matías Suárez. De Argentijnse aanvaller van wiens terugkeer Hasi een erezaak maakte, verteerde de inspanningen van de voorbije maanden op Neerpede slecht. Zijn goede knie speelde vorig seizoen al op, waarna Anderlecht ten einde raad externe hulp inriep, tot en met van zijn vorig jaar ontslagen clubdokter toe. Nu leggen club en speler al hun hoop in de handen van Lieven Maesschalck, wiens behandeling een nieuwe operatie moet afwenden. De vraag of het ooit nog goed komt, ligt op ieders lippen, maar durft niemand te beantwoorden. Vandaar de roep om een extra spits.

“Mati stelt het beter nu dan toen hij voor het eerst naar Lieven ging”, aldus Hasi zondag. “Maar hij gaat niet mee op stage. Als hij toch niets met de groep mag meedoen, heb ik er niets aan om hem erbij te hebben. Het geeft alleen maar valse hoop. We plakken geen datum op zijn terugkeer. Hij gaat nu enkele dagen naar Argentinië en daarna blijft hij verder individueel werken bij Lieven. Natuurlijk wil ik hem zo snel mogelijk terug, want fit brengt hij een meerwaarde, maar hij is het niet. In de zomer dachten we dat hij het wel was, maar dat was niet zo.”

DOOR JAN HAUSPIE – BEELDEN BELGAIMAGE

“Suárez gaat niet mee op stage. Dat geeft alleen maar valse hoop.” Besnik Hasi

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content