De US Open bij de vrouwen ging naar een Zuid-Koreaanse golfster. Met een verrassende naam.

Voor de mannen staat er op de Pebble Beach Golf (Californië) volgend weekend een prijzenpot van iets meer dan 11 miljoen euro klaar en de opvolger van Brooks Koepka, de winnaar van vorig jaar, ziet zich verzekerd van 1,9 miljoen, maar de winnares van de US Open bij de dames moest zich tevreden stellen met 880.000 euro op een totaal van 4,8 miljoen. Een pak minder dan de mannelijke collega’s, maar dat was niet de reden waarom er dikke tranen langs de wangen van Lee Jeong-eun (23) rolden.

‘Ik speel in de eerste plaats golf om mijn ouders financieel te helpen’, zei de Zuid-Koreaanse winnares na haar verrassende zege in Charleston, waar ze haar eerste major in haar carrière won en op de wereldranglijst een sprong van de twaalfde naar de vijfde plaats maakte. Detail: in de top tien staan nóg vier landgenotes.

Ze was amper vier jaar toen haar vader, een vrachtwagenchauffeur, in een verkeersongeval verlamd geraakte en zich met een rolstoel moest behelpen. Het waren moeilijke tijden voor het gezin, maar toen in de jeugdreeksen al duidelijk werd dat ze meer dan gemiddeld getalenteerd was, deden haar ouders er alles aan om haar naar het amateurcircuit te begeleiden. ‘Papa probeerde zo veel mogelijk mee te gaan naar de toernooien, maar dat was niet vanzelfsprekend. Ook financieel niet, maar ze hebben er alles aan gedaan om de verplaatsingen en hotels te betalen. Ook daarom was het jammer dat ze er hier vandaag niet konden bij zijn’, aldus de Zuid-Koreaanse, die door het leven gaat als… Jeongeun Lee6, maar het liefst als Six wordt aangesproken.

‘Op de Koreaanse Tour zijn er zes spelers met dezelfde naam, Lee Jeong-eun, zodat voor een gemakkelijke oplossing is gezorgd: één, twee, drie, vier, vijf, zes. Ik was de zesde in de rij, dus werd het Lee6. Gemakkelijk toch?’ lachte de Zuid-Koreaanse, prof sinds 2015, die pas sinds dit jaar volwaardig mag meedraaien in de LPGA Tour.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier