Vrijdag neemt Germinal Beerschot het op tegen leider Racing Genk. “We gaan met het nodige respect naar Limburg”, klinkt het bij trainer Marc Brys van Germinal Beerschot. “Maar ik denk dat wij momenteel in onze selectie over voldoende kwaliteiten beschikken om ginder een zekere dominantie aan de dag te leggen.” En om er bovendien ook nog punten te rapen is een defensie die weinig doelpunten slikt, altijd handig. Hoewel er afgelopen zaterdag tegen Charleroi plots een gebrek aan organisatie in de verdediging sloop en het er meermaals chaos troef was, moesten de Ratten tot nog toe maar negen tegengoals toestaan in de competitie. En dat ondanks de langdurige afwezigheden van de geblesseerde verdedigers Jonas De Roeck en Kris De Wree, vorig seizoen toch twee sterkhouders in de achterste linie.

“Maar vergis je niet”, zegt Brys. “De blessures van De Wree en De Roeck blijven voor mij een handicap. Ze beperken me in mijn keuzes, er zijn minder mogelijkheden om te variëren.” En Brys houdt nochtans van variatie. Soms komt hij voor de dag met drie verdedigers, dan eens met vier, dan eens met vijf. “Je moet wikken en wegen”, legt hij uit met de rust die hem typeert. “Speel je altijd in hetzelfde systeem, dan is het voordeel dat iedereen zijn taken perfect kent. Maar voor de tegenstanders wordt het allemaal makkelijker te doorprikken. Kan je diverse manieren van spelen hanteren, dan maakt je dat gevaarlijker als geheel. Bij dat variëren moet je je natuurlijk eerst afvragen of je geen onduidelijkheid creëert bij de spelers. De resultaten van ons defensieve compartiment bevestigen dat deze jongens daar geen probleem mee hebben. Onze spelers zijn daarin heel modern en flexibel.

“Ik probeer ook altijd alles op voorhand samen met de groep te bekijken. Je moet de spelers daarbij betrekken, zodat je een verhaal krijgt in de trant van : dit is wat we als groep overeengekomen zijn. De jongens moeten erachter staan, mogen niet met het gevoel kampen dat het de ene week zomaar zo is en de andere week zomaar anders. En als je met verrassende elementen komt, moeten dat er zijn ten voordele van de groep en van het spel. Verrassen om te verrassen, dat wil ik niet.

“Er zijn mensen die zweren bij één systeem en daar succes mee boeken. Die hebben gelijk. Er zijn er die verschillende manieren van spelen gebruiken en daar resultaten mee neerzetten. Die hebben ook gelijk. Er is nooit één juiste oplossing. Ik kijk op voorhand goed naar wat we weten over de tegenstander, vind dat je moet zoeken naar dát punt waar ze op te pakken zijn, naar díe plaats waar de ruimte valt. Daarom ook acht ik de ene keer één diepe spits aangewezen, met twee mensen kort daarachter, en de andere keer twee mensen voorin.”

Met de stelling dat het minder goed liep in de matchen met één spits, gaat Brys niet akkoord. “Kijk naar onze wedstrijd tegen Anderlecht. Die twee dingen kan je niet relateren door te zeggen dat alle matchen met één spits niet goed waren.”

KRISTOF DE RYCK