Proberen te bouwen

Dino Arslanagic © BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Er is alweer veel veranderd bij Excel Mouscron. De Roemeense hoofdcoach Rednic, begin december aangetrokken ter vervanging van de ontslagen De Boeck, kreeg een contractverlenging. Met zijn landgenoot Rada kreeg hij er ookde gevraagde assistent bij met wie hij al bij Rapid Boekarest samenwerkte. Keeperstrainer Munaron werd vervangen door Deleu. In het sportief management kwam de Duitser Röber in de plaats van het duo Selak en Paiva.

Ook de spelerskern onderging grote veranderingen. Van de ploeg die vorig seizoen op de laatste speeldag van de reguliere competitie met een zege in Kortrijk het behoud verzekerde, zijn met Delac, Simic, Kabasele, Hubert, Trezeguet en Diedhiou zes van de elf (huur- en/of eindecontract-) spelers weg. Markovic, een zevende basisspeler, wil absoluut weg (en daar wordt een oplossing voor gezocht). Tirpan, een andere basisspeler (die toen geschorst was), forceerde al een vertrek.

De vervangers zijn op Godeau (25) en Bailly (31) na jong en vrij onervaren op topniveau: Butez (22), Libertiaux (19), Govea (21), Amallah (20), Bolingi (23), Mbombo (23). Met Van Durmen (20), Dioné (20), Debaisieux (17), Morales (18) en Spahiu (18) bevat de A-kern ook vijf jongens van de jeugdacademie Futurosport. Kenmerkend: de spelersgroep is kleiner, Belgischer en jonger. Maar ook: nog niet volledig.

VERDEDIGING

Excel Mouscron trok drie nieuwe keepers aan, twee jonge en een heel ervaren: Butez(ter beschikking gekregen van LOSC), Libertiaux (transfervrije belofte van Charleroi) en gewezen Rode Duivel Bailly. Laatstgenoemde is evenwel fysiek nog niet in orde. Daarom krijgt de talentrijke Franse belofte Butez momenteel de voorkeur.

Achterin vormt de nieuwe aanvoerder (ter vervanging van Hubert) Arslanagic met Godeau een kopbalsterk centraal duo van meer dan 1,90 meter. De backs zijn op links Moeskroenenaar Huyghebaert en op rechts Vojvoda. Doublure voor eerstgenoemde is Mohamed. Een nieuwe rechtsback, ter vervanging van Tirpan, moet nog worden aangetrokken. Net als een extra centrale verdediger.

MIDDENVELD

Centraal op het middenveld bleef van de certitudes alleen verdedigende middenvelder Nkaka over. Met Govea kwam er op huurbasis een talent van Porto B bij, een jonge Mexicaan met een uitstekende traptechniek die voor de verdediging én ook op 10 inzetbaar is. Amallah keerde terug van Tubize, hij is een linksvoetige offensieve middenvelder die in de voorbereiding een goeie indruk liet. Wat nog ontbreekt, is duidelijk: een speler met ervaring, ook ter ondersteuning van het jonge geweld. Daar wordt momenteel werk van gemaakt. Indien nodig kan ook linkerflankspeler Mohamed centraal uitgespeeld worden.

Op de flanken is Olinga een alternatief voor de plaats van Markovic. Ook centrumspits Mbombo kan vanaf de zijkant spelen. Het wordt verder uitkijken wie van de beloften die doorstroomden al inzetbaar is.

AANVAL

Enige diepe spits is momenteel Bolingi. Ook Mbombo kan daar opereren, maar is op zijn best als schaduwspits. Versterking is hier absoluut noodzakelijk.

CONCLUSIE

De nieuwe sportief manager verklaarde bij zijn aankomst dat hij de ploeg naar de middenmoot zal leiden (en dat hij het stadion zal vullen), maar momenteel is er onmiskenbaar nog in elke linie gevoelige versterking nodig om niet weer een lange degradatiestrijd te moeten voeren. De coach verklaarde na de week stage in Spa dat de mentaliteit en de sfeer in zijn jonge selectie prima zijn en dat het gebrek aan ervaring gecompenseerd zal moeten worden met engagement en tactische discipline. En de algemeen directeur verklaarde dat het budget heel beperkt is, dat dat creativiteit en geduld vraagt, maar dat er hoe dan ook nog minstens een rechtsback, een centrale verdediger, een centrale middenvelder en een centrumspits aangeworven zal worden. Benieuwd of de slogan ‘bouwen en groeien’ – Bâtir et Grandir! – waargemaakt zal worden.

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier