Michel D’Hooghe, voorzitter van de medische commissie van de wereldvoetbalbond, lanceerde vorige week op de Soccerex-conferentie in Manchester het idee om clubdokters bij vermoedens van hersenschudding drie minuten tijd te geven om de speler te onderzoeken. De scheidsrechter zou de speler daarna alleen nog toestaan om voort te spelen indien de dokter daarvoor toelating geeft.

Het voorstel, dat nog de uitvoerende comités van de UEFA en de FIFA moet passeren, is een antwoord op de vraag van de internationale spelersvakbond FIFPro om voetballers beter te beschermen. Die kwam er nadat op het WK de Uruguayaan Alvaro Pereira het bewustzijn verloor en na een korte blessurebehandeling tegen het advies van de dokter door de scheids weer op het veld werd toegelaten. In de finale speelde de Duitser Christoph Kramer na een botsing nog een kwartier voort en verklaarde achteraf dat hij zich van de wedstrijd niets meer herinnerde. Neurologen en neuropsychologen die met de materie bezig zijn, spreken er schande van, omdat volgens hen een verwaarloosde hersenschudding tot ernstige hersenbeschadigingen kan leiden, tot grote psychologische en emotionele problemen, tot achteruitgang van denk- en geheugenprestaties, tot depressie, vroegtijdige dementie en zelfs zelfdoding. In de VS zijn daardoor door sportbonden al gigantische schadevergoedingen betaald moeten worden.

In België ijvert de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) ervoor om ‘hersenschuddingprotocollen’ op te nemen in de wedstrijdreglementen van alle sporten waar een risico op hoofdtrauma bestaat. Om de meest actuele richtlijnen daarover te kunnen implementeren nam een SKA-delegatie onlangs in Chicago deel aan de Sports Concussion Conference van de American Academy of Neurology. “Wat daar vooral duidelijk werd gemaakt, is dat het probleem zwaar onderschat wordt”, zegt Luk Buyse. “Veel van wat geldt voor het American football kan je doortrekken naar het voetbal. Het grootste probleem is dat velen, maar vooral de sporters zelf, veel trainers en sportbegeleiders zich niet bewust zijn dat er een probleem is. Het is enorm belangrijk dat een hoofdtrauma goed wordt ingeschat. Daarom moeten we voor contactsporten als voetbal naar protocollen waarbij van het hoogste tot het laagste standaardonderzoeken en standaardtijdslijnen gevolgd worden.”

In Nederland voerde de KNVB in samenwerking met de Hersenstichting al het ‘hersenletselkaartje’ in, een hulpmiddel om hersenletsel langs de lijn te kunnen beoordelen. “Dat zal een afgeleide zijn van het SCAT-protocol”, zegt Buyse. “De Sports Concussion Assessment Tool bewees al zijn waarde. Die omvat een aantal voor iedereen hanteerbare klinische observaties en eenvoudige tests. Het materiaal bestaat, maar we moeten ons bewust zijn van de ernst van het probleem. Eigenlijk zou dat in de EHBO-koffer moeten zitten. De voetbalbond zou dat kunnen verplichten.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Volgens neurologen kan een verwaarloosde hersenschudding tot ernstige hersenbeschadigingen en zelfs zelfdoding leiden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content