Trond Sollied is nog altijd Trond Sollied. Met zijn Noorse koelheid en opmerkelijke gevoel voor humor geeft hij zijn mening over het Belgische voetbal. ‘Als Club Brugge mij belt, zal ik antwoorden. Uit beleefdheid.’

Noem hem gerust TrophySollied. De 51-jarige Noor is een van de grootste succesmachines die onze competitie heeft gekend. In totaal pakte hij als speler en als trainer liefst achttien prijzen (titels en bekers) in zijn eigen land, bij ons, in Griekenland en in Nederland. Tegenwoordig geniet hij van het leven in zijn adoptiestad Gent. Sinds er afgelopen zomer een eind kwam aan zijn avontuur in Saudi-Arabië zit hij zonder werk.

Het is je niet vaak overkomen dat je zonder werk zat: hoe ervaar je deze periode?

Trond Sollied: “Ik voel me prima! Ik zit in een fase van mijn leven waarin ik kan werken, maar waarin ik niet moet werken …”

Heb je recent nog voorstellen gekregen?

“Er zijn clubs die me hebben gebeld, maar ik ben met niemand besprekingen begonnen omdat die clubs niet goed genoeg waren. En ook omdat ik het nog veel te vroeg vond om weer aan de slag te gaan.”

Je wil eerst de geest zuiveren?

“Oh … but I have nothing to wash. In mijn hoofd is het volkomen clean.”

Bij welke soort van club ga je opnieuw aan de slag?

“Bij een club die meteen een trofee kan winnen. En het liefst in een land waar ik nog niet geweest ben.”

Als een trainer in de loop van het seizoen werk vindt, is dat meestal bij een ploeg in de problemen.

“Ja, maar ik maak me daar niet druk om. Als het om problemen gaat die je kan oplossen, zijn het positieve problemen. Toen ik in december 1998 bij Gent aankwam, had ik meteen gezien dat het mogelijk was iets met die ploeg te doen.”

Ben je zelf opgestapt bij Al Ahli of hebben zij jou aan de deur gezet?

“Zij hebben mij buitengezet. En enkele dagen nadien hebben ze me gevraagd te blijven, maar ik heb dat geweigerd. Voor mij was de vertrouwensband stuk.”

Wat was het probleem ginder?

“Een prins die zich wou bezighouden met de jongens die niet speelden, maar ik concentreer me in de eerste plaats op de spelers die spelen … De baas van eender welke club kan proberen zijn favoriete spelers in de ploeg te krijgen, maar dan moet men mij niet als trainer nemen. Bovendien durfde die prins mij de zaken niet in het gezicht te zeggen, hij probeerde zich achter mijn rug te bemoeien. Dat kon niet werken. No balls, no fire.”

Dat begrijp ik niet …

The balls … Neen, ik heb het niet over voetballen, maar over de ballen die een vastberaden man geacht wordt in zijn broek te hebben. Zonder ballen kan je niet goed functioneren.”

Genk trainen

Heb je er spijt van dat je niet langer in Saudi-Arabië bent gebleven?

“Ik was ernaartoe getrokken om iets op te bouwen, goed wetende dat er in de woestijn tijd nodig is vooraleer het gras begint te groeien. Ik had al snel door dat het moeilijk zou worden. Ik heb eind juli getekend, twee weken later begon de competitie. Tien titularissen waren afwezig omdat ze voor hun nationale ploeg speelden. Ik had dus maar één basisspeler op training.”

Herman Vermeulen had een goede job als sportief directeur bij Genk. Jij hebt hem aangespoord om met jou mee te gaan naar Saudi-Arabië en twee weken later is hij werkloos. Destijds heb je aan Chris Van Puyvelde en Cedo Janevski gevraagd om je naar Griekenland te volgen waar je ook vroeger dan voorzien moest opstappen. Voel je je niet ongemakkelijk tegenover hen?

“Kalm, kalm … Ik heb niemand gekidnapt, ik heb hen gewoon voorgesteld om mee te gaan. Als ik jou iets wil verkopen, kan je kiezen of je dat doet of niet. En als je weigert, zoek ik wel iemand anders. Waar zit het probleem? Iedereen is vrij. Maak je maar geen zorgen over Vermeulen. Met zijn capaciteiten zal hij rap weer werk vinden.”

Een jaar geleden onderhandelde je met Genk om Hein Vanhaezebrouck te vervangen. Je was zelfs de eerste keuze van het bestuur.

“Ja, we hebben gepraat maar het klikte niet. Dat had niks met de club te maken, maar met mij. Uiteindelijk vond ik dat de timing niet goed zat voor mij. Op hetzelfde moment kon ik ook tekenen bij een grote Turkse club. En met die mensen is het mislukt omdat ze me meteen onder enorme druk hebben gezet: zij gaven me één uur om toe te zeggen. Zo werk ik niet en ik heb dan ook de besprekingen stilgelegd.”

Als je het niveau van Genk nu bekijkt, denk je dan niet dat je een fout gemaakt hebt?

“Maar het huidige niveau van Genk verbaast mij niet. Ik wist dat daar een enorm potentieel aanwezig was. Was dat er niet geweest, dan zou ik niet eens langsgegaan zijn om te praten. Genk zou een club kunnen zijn die ik op een dag wel graag zou willen trainen …”

Het team dat een jaar geleden een rampzalig traject aflegde, is nu herfstkampioen. Ben je verrast?

“Helemaal niet. Ik wist dat die ploeg niet op zijn plaats stond. En ik begreep niet waarom ze Jelle Vossen aan Cercle uitleenden. Toen hij nog bij Genk was, moest ik het met Gent tegen hem opnemen en ik was onder de indruk van hem.”

Seks en voetbal

Vind je het huidige spel van Genk sexy?

“Sexy? Zulke woorden gebruik je niet in het voetbal. Sex, drugs, rock and roll, dat zijn termen uit de muziekwereld. Je moet niet alles door elkaar halen.”

Is het voetbal van Genk opwindend?

“Ik zie graag mooi voetbal en als Genk draait, is het niet slecht.”

Kunnen de Limburgers de titel pakken?

(overtuigd) “Neen. Met die formule van de play-offs betekent de titel van herfstkampioen niks meer. Ik zal die formule nooit aanvaarden. Genk kan bovenaan eindigen in de gewone competitie en daarna ineenzakken en geen kampioen worden: dat is volkomen onlogisch. Play-offs zijn alleen goed voor het ijshockey, waar er maar twee of drie goede ploegen zijn.”

Maar misschien zal Genk niet ineenzakken?

“De kern is niet groot genoeg, dat valt meteen op. Anderlecht en Gent scoren beter op dat vlak.”

Gent?

“Voor mij hebben zij de beste kern. Er zitten geen grote namen bij, maar het geheel heeft meer kwaliteiten dan alle andere teams. Door dat gebrek aan zeer grote spelers heeft Gent geen enkel puntje gepakt tegen de beste ploegen.”

Je kan geen kampioen worden als je niks pakt tegen de grote clubs.

“Het kan wel, als de grote teams van hun pluimen verliezen tegen de kleintjes. Francky Dury werkt goed. Hij heeft eerst rustig geobserveerd en dan zijn klemtonen gelegd. Nu, het is moeilijk om onderuit te gaan als je over zo’n volwassen groep beschikt.”

Eén spelsysteem

Zie je trainers in de competitie die op de Solliedmanier werken?

“Ik zie er veel die mijn manier hebben overgenomen om hun ploeg op het veld te zetten, in een 4-3-3. Toen ik hier toekwam, speelde niemand dat systeem. Niemand! Ik heb een revolutie veroorzaakt, maar dan zonder bloedvergieten … Een vreedzame revolutie, zoals een oppositieleidster die vandaag probeert te organiseren in Birma ( Sollied heeft het over de half november vrijgelaten Aung San Suu Kyi, nvdr).”

Waarom heb je de 4-3-3 in al jouw clubs opgelegd?

“Mijn ploegen hebben bij momenten ook in 4-4-2, in 3-5-2 of 3-4-3 gespeeld, maar alleen gedurende korte wedstrijdfasen. Je moet één enkel spelsysteem kiezen. Als je er twee of drie kiest, weten je spelers niet meer wat ze moeten doen. Bij mij is het de 4-3-3 en één teken, één schreeuw of één fluitsignaal vanaf de bank volstaat om de organisatie te veranderen.”

De spelers van Gent hadden onmiddellijk begrepen waar je naartoe wilde toen je hen over de 4-3-3 vertelde?

“Geen enkel probleem.”

Dan moeten er toch intelligente spelers in de groep zitten?

(denkt na) “Intelligentie … Je kan een kerel hebben die oerdom is in het leven maar die zeer intelligent is op het veld. Raar, hé.”

Maak je een verschil tussen algemene intelligentie en voetbalintelligentie?

“Kijk, je moet geen genie zijn om te kunnen voetballen. Albert Einstein speelde geen voetbal, ongetwijfeld ook omdat het hem niet interesseerde. Als je zeer intelligent bent, ben je niet heel erg sportief. En word je zeker geen voetballer.”

Je neemt constant notities tijdens een match … Is dat literatuur? Of zijn het tekeningen?

“Ik heb mijn eigen notitiesysteem, met sleutelwoorden. Wat ik neerkrabbel is belangrijk, want aan de rust heb ik maar enkele minuten om in te grijpen waar het niet goed draait en dus moet ik snel de juiste woorden vinden. To the point. En ik houd alles bij! Bij mij thuis heb ik een onmogelijke stapel blaadjes liggen. Als we enkele maanden later tegen dezelfde tegenstander spelen, haal ik er de juiste notities tussen uit.”

Rode Duivels

Je bent altijd bijzonder kalm op de bank. Maar misschien kookt het vanbinnen?

“Helemaal niet. Ik weet dat ik sowieso niet veel kan veranderen tijdens de match. Ik moet de rust afwachten om in te grijpen. De enige manier om tijdens de eerste drie kwartier iets grondig te wijzigen, is door een speler te vervangen. Maar in heel mijn trainerscarrière heb ik maar één spelerswissel uitgevoerd in de eerste helft, met uitzondering van gevallen waarbij een speler geblesseerd was.”

En wie was dat slachtoffer?

Nastja Ceh, toen ik bij Club Brugge was. Het was in de Europabeker, in IJsland. Ceh bewoog voor geen meter en na 35 minuten heb ik hem eraf gehaald. Het was toen 1-1. We hebben met 1-6 gewonnen. Bij mij is het moeilijk om in de ploeg te raken, maar het is ook moeilijk om er weer uit te raken. Een speler mag van mij eens een slechte match spelen. Zelfs twee of drie. Ik zie tussendoor op de training of hij nog altijd presteert, of zijn slechte matchen ongelukjes zijn of niet. Ik heb nood aan stabiliteit. Dat is in alle beroepen zo: als je elke dag een nieuwe collega naast je krijgt, word je toch ook paranoïde.”

Wat vind je van de evolutie van het Belgische voetbal sinds je hier bent aangekomen?

“Als de nationale ploeg de uitstalkast is, dan is jullie voetbal achteruitgegaan, terwijl België toch veel meer individueel talent heeft dan tien jaar geleden. Ik begrijp het spelersverloop bij de Duivels niet goed. De ploeg verandert voortdurend. Men moet ermee stoppen systematisch de beste spelers te selecteren, men moet veeleer de spelers kiezen die het beste samen kunnen spelen. Als ik zie dat er tot zestig spelers worden opgeroepen op een jaar tijd, dan vraag ik mij af waar men naartoe wil en vind ik dat er slecht gewerkt wordt. Je hoeft maar één goede competitiewedstrijd te spelen om geselecteerd te worden! Wat mij betreft moet iemand zich drie of vier seizoenen lang bewezen hebben … Hier gaat alles veel te snel.

“Een kwalificatiecampagne duurt niet lang, een tiental matchen. Dus vorm je een blok vanaf het begin en behoud je dat blok. In plaats daarvan is het hier in, out, in, out …”

Vijf jaar universiteit

Waarom draait Club Brugge vierkant?

“Daar weet de rechterhand niet wat de linkerhand doet.”

Je hebt het er vijf seizoenen uitgehouden en sinds je er weg bent, hebben ze vijf trainers gehad in evenveel jaar. Wat is het geheim om bij Brugge stand te houden?

“Een contract op lange termijn.” (lacht)

We krijgen de indruk dat het bestuur niet weet waar het staat en ook niet waar het naartoe moet, want het heeft trainers aangetrokken die allemaal een ander profiel hebben: Jan Ceulemans, Emilio Ferrera, Cedomir Janevski, Jacky Mathijssen, Adrie Koster.

“Volledig mee eens. Er zit geen greintje continuïteit in.”

Was Ceulemans niet sterk genoeg om jou op te volgen?

“Bij een grote club moet je jezelf blijven en tegelijk de druk aankunnen. Niet iedereen kan dat. Als je van een kleine club naar een grote trekt, is het vaak peddelen.”

Maar je bent toch geslaagd bij Club, hoewel je van het toen niet zo grote Gent kwam.

“Wat had ik gedaan vóór AA Gent? Ik had Rosenborg naar de kwartfinales geleid van de Champions League, tegen Juventus. Bij Rosenborg was er maar één opdracht: winnen. En ik won. Sinds ik in het voetbal zit, vertoef ik in het kamp van de winnaars: eerst als speler, daarna ook als trainer. Daardoor kan je vorderingen maken. Ik ben ook vijf jaar lang naar de universiteit gegaan, waar ik sport, economie en geschiedenis heb gestudeerd. En ik heb dertien jaar lesgegeven: dat heeft mij enorm geholpen.”

Is het belangrijk als voetbaltrainer om iets van geschiedenis te kennen?

“Je weet dan toch wat er gebeurd is tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. (barst in lachen uit) Neen, maar je kan de zaken tenminste in hun perspectief plaatsen.”

Club & Standard

Je naam werd recent genoemd bij Club Brugge.

“Ik heb geen enkel contact gehad. Maar ze hebben mijn telefoonnummer. Als ze mij bellen, zal ik antwoorden. Uit beleefdheid.”

Zou je interesse hebben?

“Dat is hypothetisch.”

We zien je vaak op wedstrijden van Gent, maar niet op die van Club.

“Ik ga naar Gent omdat vrienden van mij naar daar gaan. Football is a social event. Ik ben evenwel geen voetbalgek als dusdanig. Ik kijk niet elke dag naar wedstrijden, verre van.”

Wat is je beste herinnering bij Club: een titel, een beker van België, de zege op AC Milan?

“Milan, dat was te gek. Maar onze allerbeste match was ongetwijfeld tegen Lyon in de UEFA Cup: 4-1 thuis en we hadden er wel negen of tien kunnen binnenschieten. Dat was toen al het grote Lyon. Enkele maanden later werd die ploeg voor het eerst Frans kampioen en daarna deden ze dat nog zes keer over.”

Is het cool om als broer van de baas trainer te zijn van Standard?

“Voor mij niet. Ik zou het nooit aanvaard hebben om mijn broer als boss te hebben, omdat ik altijd zelf de baas wil zijn …”

Je gaat graag naar wedstrijden van Standard omdat er altijd wel iets gebeurt, zeg je.

“Het is normaal dat daar altijd iets te zien valt. Als je Mémé Tchité voorin hebt en een trio Mehdi CarcelaAxel WitselSteven Defour op het middenveld … It’s high class.”

Maar je bent niet mild als het over de verdediging gaat.

“De verdediging van Standard vormde de basis van de twee titels. Zonder een sterke defensie word je nooit kampioen. Dit seizoen zie ik vaak verdedigers die zich afvragen waar ze moeten staan en wat ze moeten doen. Wedstrijden worden beslist bij de twee rechthoeken en als het bij een van beide niet goed draait, raak je niet ver.”

Wie is de beste speler van de competitie?

“Ik zal er een per zone noemen. Silvio Proto in het doel. Roland Juhász achteraan. Steven Defour op het middenveld. En Mbark Boussoufa voorin, want ik vind hem een echte aanvaller.”

En Romelu Lukaku?

“Geduld. Hij hangt nog te veel van de andere spelers af. Ik heb jongens gekozen die veel en goed nadenken en die schitteren op hun deel van het veld.”

door pierre danvoye

“Bij mij is het moeilijk om in de ploeg te raken, maar het is ook moeilijk om er weer uit te raken.”

“Wie zeer intelligent is, wordt geen voetballer.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content