Charleroi lijkt zijn aureool van onaantastbaarheid kwijt.

De terugwedstrijd van de kwartfinale in de beker van België tussen Antwerp Giants en Spirou Charleroi leverde vorige week een Belgisch toeschouwersrecord op. Dankzij een succesvolle internetactie, waarbij basketliefhebbers gratis tickets konden reserveren, zat het Sportpaleis afgeladen vol met 14.000 fans. Het kon zelfs straffer, want de organisatoren beweerden dat er daarbovenop nog eens 20.000 aanvragen waren binnengelopen.

De Giants bleven echter met een kleine kater achter. De kwalificatie bleef wel gevrijwaard, maar het team van Roel Moors verloor de prestigeslag tegen een veredelde B-ploeg van Charleroi (65-74). Daarin vielen vooral de jonge Amaury Jadin (topschutter met 17 punten) en Boris Penninck in positieve zin op. Het deed Spiroucoach Giovanni Bozzi zichtbaar deugd.

Sinds de hervatting verloor de kampioen immers al vier keer. Hij raakte zo zijn aureool van onaantastbaarheid kwijt. “Dat andere ploegen in hun kansen geloven, is toch enkel maar goed nieuws”, repliceert Jacques Stas, de sportief manager van Charleroi. Toch is het opvallend om Charleroi zo te zien krasselen. Het begon in december met de transfer van sterkhouder Demond Mallet naar Maccabi Tel Aviv. Nadien werd de club geteisterd door een blessuregolf. Toch werden er geen interimspelers aangetrokken, zoals dat in het verleden en ook bij vele andere clubs wel het geval is.

Daarom opperden sommige waarnemers – en ook Bozzi zelf – al dat Charleroi misschien met een inkrimping van het budget worstelt. “Nonsens”, weet Stas. “Het is een bewuste politiek die we al sinds mijn aantreden hier hanteren. Ik zie het nut niet in om één of andere Amerikaan voor één maand aan te werven. Tegen dat die ingespeeld is, zit zijn contract erop. Wees gerust, Charleroi zal er tegen de play-offs wel staan. Het vertrek van Mallet hebben we niet onderschat. We beseften meteen dat we hem nooit evenwaardig zouden kunnen vervangen. Maar het was een opportuniteit voor hem en wij konden al een deal sluiten waardoor hij vanaf komend seizoen weer voor ons zal spelen”, legt Stas nog zijn langetermijnvisie uit.

Al gaf hij uiteindelijk wel toe dat het budget voor volgend seizoen lager zal liggen bij Charleroi, aangezien deelname aan de Euroliga vrijwel onmogelijk wordt nu er maar één ploeg uit de kwalificatieronde kan doorstoten.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier