Vorige week begon in Marseille het tweede proces over de boekhouding van Olympique Marseille. Dit keer moeten veertien mensen zich verantwoorden. Onder hen de vroegere trainer Roland Courbis, de eigenaar en enige aandeelhouder Robert Louis-Dreyfus en… de ondervoorzitter van Standard Luciano D’Onofrio, in zijn vroegere hoedanigheid van spelers- makelaar.

Onderzoeksrechter Frank Landou concentreert zich op vijftien transfers die tussen 1997 en 1999 gerealiseerd werden, waaronder die van Laurent Blanc, Fabrizio Ravanelli en Christophe Dugarry. Zes personen, onder wie D’Onofrio, worden beschuldigd van misbruiken tegen de wetgeving rond de sociale zekerheid. Het zou erop neerkomen dat de transferbedragen kunstmatig werden opgeblazen om zo de spelers een premie in het zwart te kunnen betalen. Zo moest de club minder sociale lasten betalen en konden de spelers belastingen ontduiken. Volgens L’Equipe Magazine ging het om constructies waarmee de club ofwel de fiscus, ofwel de sociale zekerheid ofwel de FIFA of die drie instanties tegelijk te grazen nam. Louis-Dreyfus beweerde op het proces dat hij voor elke transfer een globale enveloppe ter beschikking stelde zonder zich verder nog met de details van de onderhandelingen te bemoeien. Die thesis werd echter meteen onderuitgehaald toen aan het licht kwam op welke manier Cyril Domoraud een loonsverhoging kreeg. Luciano D’Onofrio moest zich in verband met de transfers van Dugarry en Ravanelli aan een lastig verhoor laten onderwerpen.

Het is trouwens niet de eerste keer dat OM met het gerecht te maken krijgt als gevolg van dergelijke kwalijke praktijken. In 1997 werd de toenmalige clubleiding, met daarbij onder meer Bernard Tapie, veroordeeld omdat ze bij de transfers van bekende spelers zoals Abedi Pelé, Eric Cantona, Carlos Mozer en Chris Waddle 15,3 miljoen euro langsheen de fiscus en de sociale zekerheid had gesluisd zonder de nodige bijdragen te betalen. Ook toen had Luciano D’Onofrio (die in Frankrijk al voor de vierde keer in een proces is betrokken) boter op het hoofd, aangezien hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf met uitstel.

Rennes zette vorig weekend Metz opzij met 0-1. Het was voor de Bretoenen de vijfde overwinning op rij.

Ajaccio knoopte na vier opeenvolgende nederlagen weer met de overwinning aan. Het klopte Monaco met 1-0.

Pierre-Alain Frau scoorde tegen Toulouse zijn vijftigste doelpunt in de Franse hoogste klasse. Daarmee bezorgde hij Lens zijn zestiende gelijkspel (1-1). Ook Jean-Claude Darcheville(Bordeaux) scoorde zijn vijftigste goal. Hij deed dat in het duel tegen Troyes (1-1).

Abdelmalek Cherrad werd tot nader order door zijn club, de tweedeklasser Bastia, geschorst. De vroegere speler van AA Gent, die daar vorig seizoen werd ontslagen na een handgemeen met Mustapha Oussalah, kon het in de wedstrijd tegen Lorient niet nalaten om naar een tegenstander te spuwen.

Rijsel weet eindelijk waar het nieuwe stadion met een capaciteit van 40.000 toeschouwers zal worden gebouwd : in Ville- neuve-d’Ascq, waar zich al het Stadium Nord bevindt. De kostprijs voor het nieuwe stadion wordt geraamd op 170 miljoen euro, of drie keer meer dan wat de verbouwing van het huidige stadion, Grimonprez- Jooris, zou kosten.

PSG maakte bekend dat het in 2009 een nieuw trainingscentrum in gebruik wil nemen. Vanaf dan zal het ‘Camp des Loges’ dus niet meer worden gebruikt.

SVV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier