Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Het strafrechtelijk onderzoek in de zaak rond gok-Chinees Zheyun Ye is afgerond. De onderzoeksrechter maakte het dossier eind juli over aan het federaal parket, dat vervolgens de eindvorderingen opstelde. Vorige week communiceerde het parket dat het 31 personen en één bedrijf voor de correctionele rechtbank wil brengen. In het persbericht is sprake van toenmalig Liersetrainer Paul Put, doelman Cliff Mardulier en “acht andere spelers”. Namen noemt het parket niet, maar wie die acht zijn, is een publiek geheim. Het gaat om Yves Vanderstraeten, Laurent Fassotte, Igor Nikolovski, Hasan Kacic, Ninoslav Milenkovic, Marius Mittu, Laurent Delorge en assistent-trainer Patrick Deman. Volgens het parket hebben zij zich in het seizoen 2004/05 laten omkopen om negen wedstrijden te verliezen. Daarvoor zouden zij per wedstrijd bedragen variërend van 5000 tot 40.000 euro hebben ontvangen.

Ook de Lierse ex-voorzitters Gaston Vets, Chris De Nyn en Leo Theyskens zijn in verdenking gesteld. Hen wordt geen omkoping ten laste gelegd, maar het feit dat zij een voorschot van Ye (370.000 euro) gebruikten om schulden van de club weg te werken. Toenmalig Liersemanager Gaston Peeters trad dan weer op als tussenpersoon van Ye en bracht de Chinees van Lierse naar het Finse AC Allianssi. Bij die overname waren verder Olivier Suray (manager), Thierry Pister (trainer), Jean-Pierre La Placa (speler), Pietro Allatta (makelaar) en Laurent Denis (advocaat) betrokken. Ook zij zijn in verdenking gesteld. La Placa probeerde zijn ex-ploegmaat en toenmalig Waaslandspits Sébastien Dufoor om te kopen toen Ye de plak zwaaide bij Verbroedering Geel. Het parket wil ex-manager Bruno Belmans en sponsor Luc Van Opstal van de Kempense club eveneens vervolgen.

Afgaand op de in verdenking gestelde namen lijkt het strafrechtelijk onderzoek weinig nieuws over de gokfraude te hebben opgeleverd. Zo wordt van het door Ye geïnfiltreerde La Louvière alleen trainer Gilbert Bodart verdacht. Bodart nam steeds alle schuld voor het sportieve bedrog bij zijn ex-club op zich, in tegenstelling tot bij Lierse waar de betrokkenen elkaar wel aan de galg praatten. Voorzitter Filippo Gaone en clubadvocaat Denis wordt in de eerste plaats financiële en fiscale fraude ten laste gelegd. Dat Allatta al jaren geen belastingen betaalt in België, verklaart vermoedelijk waarom de eindvordering van het parket ‘bedrieglijk onvermogen’ als aanklacht bevat. Het bedrijf waarvan sprake zou het in het Groothertogdom Luxemburg gevestigde Mercamer zijn, waarvan Allatta en zijn dochter zaakvoerder zijn.

Opvallend is dat het parket twee wedstrijden expliciet noemt, waarin een speler de boel zou hebben belazerd: in AA Gent-FC Brussels (2-1) van 20 september 2005 zou het gaan om Mario Espartero (ex-La Louvière), in de beruchte STVV-La Louvière (1-3) van 29 oktober 2005 om STVV-doelman Dusan Belic. Opmerkelijk is dat volgens enkele Waalse media ook drie ex-spelers van Excelsior Moeskroen worden verdacht: Geoffray Toyes, ploegmaat van Espartero bij La Louvière, Karim Fellahi en Jean-Philippe Charlet. Alle drie werden zij in 2008 naar FC Brussels getransfereerd. Toyes zette inmiddels een punt achter zijn carrière, Espartero zit zonder club. Federico Avellino tot slot, een would-bemakelaar uit het Brusselse, probeerde in opdracht van Ye twee Cercle Bruggespelers om te kopen. Zij sloegen het aanbod af, volgens het parket net als elf andere benaderde voetballers.

Het federaal parket wil de betrokkenen vervolgen voor private omkoping, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, afpersing, valsheid in geschrifte, financiële en fiscale fraude en bedrieglijk onvermogen. Of zij ook daadwerkelijk voor de correctionele rechtbank zullen moeten verschijnen, is lang niet zeker. Daarover beslist de raadkamer op 30 november 2010.

JAN HAUSPIE

Opvallend is dat het parket twee wedstrijden expliciet noemt, waarin een speler de boel zou hebben belazerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier