Revelatie Roda JC leeft op een wolk.

Alsof er nooit een zomerpauze was, trekt het team van coach Harm van Veldhoven de goede lijn van 2010 zonder problemen door. De club uit Kerkrade veranderde volgens kenners van het doucheputje uit de Eredivisie in een warm bad. Spelers die elders faalden, komen momenteel in Zuid-Limburg alsnog tot bloei, waardoor Roda JC op korte tijd uitgroeide tot een subtopper in het Nederlandse voetbal.

De ploeg verkeert duidelijk in topvorm. In de tweede helft van vorig seizoen verzamelde Roda JC dertig punten uit zeventien duels, wat toen een plaats in de play-offs om Europees voetbal opleverde. Volgens algemeen directeur Martin van Geel had dat veel te maken met een aantal belangrijke factoren: het fusiespook was verdwenen, de financiële problemen afgeremd en de hoogstnoodzakelijke rust keerde terug. Hij verklaarde in VI: “Er ontstond weer een professioneel klimaat. Op cruciale posities zitten goede mensen en binnen het team heerst een prima sfeer. Bovendien deden we er met z’n allen alles aan om weer specifieke kwaliteiten in de ploeg te krijgen. Dat lukt vrij aardig.”

Meest opmerkelijk aan het elftal is dat het voor een groot gedeelte bestaat uit voetballers die elders de deur werd gewezen. Mads Junker, mislukt bij Vitesse, eindigde vorig seizoen als derde op de topschutterslijst en vindt Morten Skoubo, in het verleden goed voor nul goals bij FC Utrecht, blindelings. Onze landgenoot Laurent Delorge en sinds kort ook Robbie Wielaert werden opgepikt bij Ajax en voorzien Roda JC van de nodige ervaring. Middenvelder Ruud Vormer, niet nodig bij AZ, behoort wekelijks tot de uitblinkers. Er wordt gehoopt dat ook Stein Huysegems, gehuurd van RC Genk, op dezelfde manier weer aan de oppervlakte komt. “Zie het maar als een puzzel”, weet Van Veldhoven. “Sommige los je nooit op, al heb je nog zulke goede spelers. Maar deze, met allemaal complementerende voetballers, past gewoon perfect. Het was een heel karwei, maar we beschikken nu over hongerige spelers die zich willen bewijzen.”

Middenvelder Evander Sno (23), die na zijn verwijdering uit de A-kern bij Jong Ajax speelt en traint, werd bij een competitiewedstrijd tot tweemaal toe gereanimeerd. Hij zakte plotseling in elkaar wegens hartritmestoornissen. Hij zal de komende weken in het AMC van Amsterdam verder worden onderzocht.

Linkerflankspeler Marco Ingrao (28, ex-Genk en Standard) tekende een overeenkomst tot het einde van het seizoen bij MVV.

Ajax vierde na vijf jaar zijn terugkeer in de Champions League, maar bleek volstrekt kansloos tegen de haperende aanvalsmachine van Real Madrid. Het werd slechts 2-0, met doelman Maarten Stekelenburg weer eens als uitblinker van een tegenvallend elftal.

Kenny Steppe (ex-Germinal Beerschot) verloor na vijf speeldagen zijn basisplaats bij Heerenveen aan Kevin Stuhr Ellegaard (27). Door de blessure van Brian Vandenbussche was de Antwerpenaar gepromoveerd tot titularis.

ADO Den Haag contracteerde met Nico Pellatz (24) een transfervrije goalie die eerder uitkwam voor Hertha BSC, Werder Bremen en Apollon Limassol. Hij moet het gat opvullen dat ontstond na de zware blessure van eerste doelman Robert Zwinkels. Achter stand-in Gino Coutinho ontbrak immers een ervaren kracht.

FC Twente gaf een contract tot het einde van het seizoen aan de Nederlands/Marokkaanse aanvallende middenvelder/spits Anouar Diba (27, ex-NAC), die sinds augustus meetrainde nadat hij transfervrij vertrok bij het Qatarese Al-Nasr. De Braziliaanse verdediger Douglas (22) wil Nederlander worden.

Birger Maertens (30, ex-Club Brugge) is niet langer aanvoerder van Heracles. De centrale verdediger leverde de band zelf in, om zich weer meer op het voetbal te kunnen concentreren. Coach Peter Bosz respecteerde en waardeerde de beslissing. Antoine van der Linden is de nieuwe kapitein.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier